De zaterdagtak van VVSB plaatste zich afgelopen zaterdag voor de finale van de play-offs. Daarin staat een plekje voor volgend seizoen in de Tweede Klasse op het spel. Het is alleen de vraag welke tegenstander de paars-gelen in dat promotieduel treffen. Dinsdagavond strijden Be Fair en DoCoS om die andere finaleplek.

Dat VVSB (zat.) in het debuutjaar in de Derde Klasse direct hoge ogen gooit, heeft ook Koen Damen danig verrast. De middenvelder ging vooraf uit van een plekje in de middenmoot. Alles wat het meer zou worden was mooi meegenomen, luidde voorafgaand aan dit seizoen de algemene gedachte op De Boekhorst.

,,Natuurlijk hebben we onszelf al eerder verrast door beslag te leggen op de tweede periode. Eind februari waren we al verzekerd van de nacompetitie. Daarna was het nog wel een lange weg naar de play-offs, maar we stonden er weer op het juiste moment.”

Vechtteams
Daarmee zegt Damen (22) overigens niets teveel. Nadat negen dagen geleden het Wateringse KMD met 2-3 werd verslagen in de eerste knock-out wedstrijd, volgde afgelopen zaterdag het ambitieuze LYRA. De Westlanders werden, eveneens in een uitbeurt, in de ultieme slotfase met 1-2 verslagen. ,,Dit was eveneens geen misselijke tegenstander”, beaamt Damen een dag later. ,,We hebben zoals altijd met heel veel inzet gespeeld. Daar moeten we het ook van hebben.”

,,Vorig jaar werden we kampioen en nu kunnen we opnieuw een stap omhoog zetten. Met allemaal jongens van de club.”

,,Het was echt negentig minuten spelen tegen het gaatje aan. Het was goed dat de winnende treffer in de negentigste minuut viel, want achteraf bleek dat bij een aantal jongens de tank aardig leeg begon te raken. Aan de andere kant zal dat bij LYRA niet veel anders zijn geweest. Zowel KMD als LYRA bleken echte vechtteams, dus zat er eerlijk gezegd ook niets anders op dan daar eenzelfde speelstijl tegenover te zetten. Dat kost veel kracht, maar daar moeten we het altijd al van hebben.”

Goudhaantje
Damen, die als middenvelder diepgang koppelt aan een flinke portie werklust, kon in De Lier na afloop als het goudhaantje van VVSB worden aangemerkt. Met 88 minuten op het scorebord leidde VVSB (zat.) met 0-1, waarna de thuisploeg op de valreep toch nog langszij kwam.

,,Dat was wel even een moment waarop je bij sommige van ons heel even de koppies zag hangen, maar dat was snel voorbij”, haalt Damen de laatste minuten van de wedstrijd terug. ,,Uiteindelijk belandde een diepe bal via hun keeper in de kluts bij mij, waarna ik de doelman omspeelde om tussen twee verdedigers de winnende binnen te werken. De nog resterende blessuretijd kwamen we daarna schadevrij door”, vertelt een nog altijd nagenietende Damen.

Opnieuw stap omhoog
Scoren mag dan niet zijn handelsmerk zijn, maar naast dit doelpunt toonde Damen zich een week eerder tegen KMD ook al trefzeker. Scherp zijn op het juiste moment lijkt in dit geval van toepassing. ,,Het is leuk om te scoren, maar eerlijk gezegd ben ik meer de man van de assists. Bovendien neem ik bij ons de hoekschoppen dus dan kom je ook niet zo snel aan scoren toe”, vertelt Damen, die opgroeide bij VVSB en met uitzondering van een uitstapje naar Van Nispen inmiddels bezig is aan zijn tweede -succesvolle- seizoen in het zaterdagse vlaggenschip.

,,Bij VVSB is sinds vorig seizoen het tweede elftal, waarin ik ook gespeeld heb, overgeheveld naar de zaterdag. Toen is de nadruk echt op het prestatieve komen te liggen en dat betaalde zich al snel uit. Vorig jaar werden we kampioen en nu kunnen we opnieuw een stap omhoog zetten. Met allemaal jongens van de club. Dat was ook de reden voor mij om weer naar VVSB terug te komen.”

Als het zover is komt de platte kar van stal. Geen probleem, want er spelen een aantal boeren bij ons die dat snel kunnen regelen.”

Dat het zaterdagteam van de Bavo een stormachtige ontwikkeling doormaakt, merkt Damen ook aan de belangstelling vanuit het dorp zelf. Die neemt zienderogen toe. ,,In het begin kwam er thuis alleen een handjevol familieleden kijken, maar je merkt dat het nu echt begint te leven. In Noordwijkerhout wordt men langzaam maar zeker nieuwsgierig naar dit team. Dat kan in de toekomst alleen nog maar beter worden als we straks op het (kunstgras) hoofdveld gaan spelen als het sportpark gerenoveerd is. Tot nu toe speelden we thuis steeds op een bijveld. Weliswaar op kunstgras, maar wel van een matige kwaliteit.”

Gouden rand
Of VVSB volgend seizoen haar duels daadwerkelijk in de Tweede Klasse speelt wordt a.s. zaterdag duidelijk. Mogelijk is Be Fair daarin de tegenstander. Een ploeg die het in het afgelopen seizoen al twee keer ontmoette. ,,Dat is echt een voetballend team. We zijn geen onbekenden voor elkaar en dat heeft zijn voor- en nadelen. Wordt het DoCoS dat krijgen we een tegenstander die we niet echt kennen. Bij verlies degraderen ze, dus de druk ligt in dat geval bij hun. Zij moeten, wij mogen”, weegt Damen beide mogelijke opponenten tegen elkaar af.

Mocht VVSB die tweestrijd die op neutraal terrein wordt gespeeld winnen, dan maakt het de recente degradatie van het grote vlaggenschip een klein beetje goed. ,,Voor ons is het dan een seizoen met een gouden rand, voor de club wordt de zwarte rand die er nu omheen hangt een beetje minder zwart. Als het zover is komt de platte kar van stal. Geen probleem, want er spelen een aantal boeren bij ons die dat snel kunnen regelen.”

Foto: Tino Stulen

Lees ook: ‘De Loor zwaait Bollenstreek eigenlijk te vroeg af’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC20.00SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk20.00FC Lisse
Warmunda 20.00Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude