Voor Quick Boys was de lastige uitwedstrijd bij ASWH een mooie graadmeter om te kijken of de ploeg nog ergens aanspraak op mag maken dit seizoen. De ploeg van Jan Zoutman stond van te voren redelijk gunstig in de tweede periode en dus zou een zege een flinke opsteker betekenen voor de stroef draaiende formatie. Maar in Hendrik Ido Ambacht werd duidelijk dat de nummer drie uit de Hoofdklasse A een stukje verder is dan de kampioen van vorig jaar. Op sportpark Schildman werd het 2-1 voor de thuisploeg en zodoende lijkt het seizoen voor de Katwijkers nu al, net na de winterstop, zo goed als over.

De oefenmeester kon niet beschikken over Max van Steen, die op de training last kreeg van zijn lies. Daarom startte nieuwbakken aanwinst Hermann Kabasele in de punt van de aanval. Dat Zoutman een lastige middag verwachtte, bleek wel uit het feit dat hij zijn tactisch concept ietwat had aangepast aan de tegenstander.

Zo werden de verdedigers van ASWH vrijgelaten om in te schuiven, wat volgens captain Delano A Cohen ook goed werkte. ,,Normaal gesproken bouwen ze op van achteruit en anders spelen ze de lange bal. Dat laatste wilden we vermijden omdat ze beschikken over veel fysiek. Dus wilden wij ASWH een beetje uit de tent lokken. Op zich lukte dat ook wel vrij aardig.”

ASWH had daardoor meer de bal, maar Quick Boys hield zich relatief makkelijk staande. Er werden geen grote kansen weggegeven. Alleen topscorer Peter de Lange was met een inzet gevaarlijk. De bezoekers kregen voor de rust ook een goede kans om te scoren, maar ook de kopbal van Robbert Steemers leverde niets op. ,,Met een beetje meer rust aan de bal, had er wellicht wat meer ingezeten”, zag A Cohen, die zijn eerste basisplaats te pakken had sinds het debacle tegen Rijnsburgse Boys. ,,We waren te slordig, waardoor we de bal eigenlijk gelijk weer kwijt waren. Als je ervoor kiest om het spel uit handen te geven, zijn dat de momenten waarop je moet toeslaan. Dat hebben we te weinig gedaan.”

‘Door de nederlaag bivakkeert Quick Boys met de tiende plaats een beetje in niemandsland. Promotie lijkt er niet in te zitten, of er moet een geweldige wederopstanding plaatsvinden in de derde periode’

Quick Boys kwam na de rust meer en meer onder druk, ook omdat Jack van den Berg Robbert Olijfeld inbracht als geheime wapen. Zijn snelheid leverde de Katwijkse defensie meer en meer problemen op, maar met het nodige kunst en vliegwerk bleef het 0-0. Maar als het voor nummer drie ASWH niet lukt met gewoon veldspel, heeft de ploeg als wapen altijd nog de dode spelmomenten met veel lengte in de ploeg. Iets waar Quick Boys vaker moeite mee heeft. En ook nu viel de beslissing niet voor het eerst dit seizoen uit een corner. Verdediger Jerry Tieleman mocht inkoppen en de bal werd te laat en achter de lijn uit het doel geranseld: 1-0.

Daarna gingen de gastheren op zoek naar meer, maar verzuimde het de trekker nogmaals over te halen. Tot een kwartier voor tijd Quick Boys-verdediger Henry Opoku in de fout ging. De rechtsback trok Olijfeld onnodig naar de grond in de hoek van het zestienmetergebied. De Lange benutte het buitenkansje met overtuiging en zo was de wedstrijd wel gespeeld. Dat invaller Jesse Driebergen vlak voor tijd ook nog mocht aanleggen vanaf elf meter was eigenlijk slechts voor de statistieken.

Scherpst van de snede 
Door de nederlaag bivakkeert Quick Boys met de tiende plaats een beetje in niemandsland. Promotie lijkt er niet in te zitten, of er moet een geweldige wederopstanding plaatsvinden in de derde periode. Degraderen zal de ploeg ook niet, al is het verschil van vier punten op een p/d-plaats niet eens zo groot. ,,We moeten wedstrijden gaan winnen. En dan vooral thuis. Dat lukt nog niet heel erg, maar er komen nog genoeg kansen”, blijft A Cohen strijdbaar.

,,Al denk ik dat volgende week tegen ODIN’59 weer niet door gaat vanwege de kou van komende week. Die week erna krijgen we Rijnvogels op kunstgras. Die gaat sowieso door, en dan hoeven we ook niemand te motiveren. We zitten in een fase, eigenlijk al het hele seizoen, dat het niet makkelijk gaat. In zo’n topwedstrijd moet alles ook een beetje meezitten. Dit zijn duels op het scherpst van de snede en die worden nu beslist door een corner en een penalty.”

De middenvelder was blij dat hij weer op het veld stond na zijn kuitbreuk, die hem in totaal een half seizoen kostte. Slechts eenmaal was er dus een basisplaats tegen Rijnsburg vlak voor de winter, maar dat pakte totaal verkeerd uit met een 7-1 nederlaag als grootste nachtmerrie. ,,Dat was een gokje. Er was dertig procent kans dat het goed ging, en daar kozen we toen voor. Daarna hebben we gewacht tot ik weer helemaal fit zou zijn.”

Ontevreden was de captain niet over zijn eigen optreden. ,,In de eerste helft heb ik denk ik goed gespeeld. Ik probeerde het bij elkaar te houden voor de rust. Daarna werden de ruimtes groter en werd dat moeilijker. Ik heb het zeventig minuten volgehouden tegen een goede ploeg op een heerlijk, natte kunstgrasmat. Laten het er volgende week tachtig zijn, dan ben ik tevreden.”

ASWH – Quick Boys 2-1 (0-0). 49. Tieleman 1-0, 75. De Lange (pen.) 2-0, 87. Driebergen (pen.) 2-1

Quick Boys: De Zwart, Opoku (78. Hamdani), Bentem, D. van der Plas, Ravensbergen, J. van der Plas, Hoek, A Cohen (71. Driebergen), Steemers, Kabasele, Den Hartog (58. Misa Danso).

Foto: Hans van Duijn / Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 19 mrt.
Oefenduel
Katwijk2-5Jong ADO Den Haag
Za. 23 mrt.
Eemdijk14.30Quick Boys
FC Lisse14.30DVS'33 Ermelo
Ter Leede14.30SC Feyenoord
FC Rijnvogels14.30Swift
Soccer Boys14.30Valken '68
Kagia14.30HYS
Nieuwkoop14.30Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)15.00Zwammerdam
Katwijk15.30Rijnsburgse Boys
Achilles '2918.00Noordwijk
SJC18.00SteDoCo
Zo. 24 mrt.
Hillegom14.00Velsen
Foreholte14.00RVC'33
GDA14.00Teylingen
VCS14.30Warmunda