Aan arbeidsethos ontbrak het zaterdagmiddag in De Kikkerpolder niet tijdens de derby tussen UVS en Valken ’68. Aan goed voetbal des te meer. Dat de stevige wind, die in de volle breedte over het veld stond, een ernstige belemmering vormde voor de 22 acteurs mag daarbij als verzachtende omstandigheid worden aangevoerd. Maar toch, er viel gedurende negentig minuten bitter weinig te beleven, waarbij het enige doelpunt van de wedstrijd eigenlijk symbool stond voor de sportieve malaise binnen de witte lijnen.

Valken’68-goalie Erwin van der Nagel mocht zich na afloop dan ook met recht de schlemiel van de middag noemen. Bij de eerste de beste goed uitgevoerde UVS-aanval was een rollertje van middenvelder Bart van der Weijden in de 35e minuut voldoende voor de enige treffer van de middag. Vrijgespeeld op de linkervleugel wilde de doelpuntenmaker uithalen in de verre hoek. ,,Daarom deed ik al een stap naar voren,” aldus Van der Nagel.

,,Totdat die lage schuiver richting korte hoek ging. Ik stond op mijn verkeerde been en het zal er best wel knullig uitgezien hebben”, klonk het schuldbewust. Doelpuntenmaker Van der Weijden kon er wel om lachen, maar was wel zo eerlijk om te erkennen dat hij de bal volkomen verkeerd raakte. ,,Ik was inderdaad op zoek naar de verre hoek. Het resultaat kon niet beter zijn, maar het was niet mijn bedoeling.”

Erwin van der Nagel speelde een ongelukkige rol bij de enige goal van de wedstrijd

De 1-0 betekende voor de ploeg van Arie van Duijn de wereld op zijn kop en dat was dit seizoen niet voor de eerste keer. Tot dat moment hadden de bezoekers de touwtjes strak in handen, zodat UVS er nauwelijks aan te pas kwam. Vanaf de aftrap gingen de gasten goed georganiseerd op zoek naar de openingstreffer, waarbij Robbert van Delft de beste Valkenburgse zege om zeep hielp door in riante positie iets te gehaast af te drukken. En omdat UVS-goalie Jesse Haak ook een inzet van Jacco van der Bent buiten de palen wist te werken, bleef de 0-0 lang gehandhaafd.

Tik op tik
,,Eigenlijk zijn we heer en meester, maar vergeten we dat in doelpunten te vertalen”, verzuchte een teleurgestelde Marc Langeveld na afloop. De Katwijk-middenvelder kon er met zijn pet niet bij dat het ook dit keer, en voor de zoveelste keer van het seizoen, weer mis was gegaan voor zijn ploeg. ,,In plaats van op voorsprong komen we vanuit het niets achter en dan zie je dat de ploeg die tegenslag maar moeilijk kan verwerken. Een mentale kwestie dus. Vanaf dat moment waren we het helemaal kwijt. In ieder geval tot aan de rust. Aan de conclusie dat we vandaag minimaal een punt hadden verdiend hebben we niets. Het dubbeltje valt dit seizoen voor ons keer op keer de verkeerde kant op. Iedereen doet zijn stinkende best, maar dat blijkt niet voldoende.”

Symbool van onmacht
Van eenrichtingsverkeer was na de doelwisseling geen sprake meer. Beide teams hielden elkaar in evenwicht zonder voor echt doelgevaar te kunnen zorgen. Naarmate de tijd verstreek dwong Valken 68, mede door een aanvallende wissel, meer en meer aan. UVS wenste echter geen krimp te geven.

Marc Langeveld met een actie aan de zijlijn

Omdat Van der Nagel in een 1-op-1 duel met Van der Weijden dit keer wel als winnaar uit de strijd kwam door met de voet voor redding te zorgen, mocht Valken’68 blijven hopen. Vervolgens leek er toch nog gerechtigheid te komen toen Jacco van der Bent in de slotfase van ver uithaalde. Het geluid van aluminium voorkwam de gelijkmaker. Vertwijfeld sloeg de aanvaller de handen na die actie voor de ogen als symbool voor de onmacht die zijn ploeg in aanvallend opzicht ook dit keer parten speelde..

Enige medicijn
Daarmee was de zoveelste seizoensnederlaag voor Valken’68 een feit. Langeveld begreep dat het vanaf nu echt anders moet. ,,We moeten hoe dan ook de volgende wedstrijd tegen DoCoS winnen om niet nog verder naar beneden te hoeven kijken. Dat zullen we voetballend moeten doen. Daarin zijn we goed en daarvoor hebben we de selectie. Op een andere manier spelen heeft met deze selectie geen zin. Met opportunistisch voetbal gaat het zeker niet lukken. Nee, volgende week is het erop of eronder. We hebben geen keuze. Winnen is nu nog het enige medicijn dat deze ploeg weer op de been kan brengen.”

UVS – Valken’68 1-0 (1-0). 35. Van der Weijden 1-0

Valken’ 68: Van der Nagel, De Vries (76. Boonstoppel), Zandbergen, De Lange, De Best, Redel, M. de Mooij, Langeveld, Van der Bent, Van Delft (61. Kurbegovic), Schaap

Foto’s: Saam de Mooij


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 1-1Kagia
Van Nispen (zat.) 0-2Soccer Boys
Valken'68 5-4RCL
VVSB (zat.) 3-4 FC VVC
FC Boshuizen 1-6Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)