Dit jaar doen we het een beetje anders. De voorbeschouwingen met trainers blijven bestaan, maar met een nieuw sausje er overheen. Aan de hand van een aantal foto’s kijken we vooruit op het nieuwe seizoen. In deze aflevering: Kagia-trainer Anton Wijsman. De 51-jarige oefenmeester gaat op voor zijn vierde seizoen op rij bij de Lisserbroekers en zijn zesde in totaal. 

Foto 1: De selectie van Kagia voor het seizoen 2017/2018

Denk je dat deze selectie hoge ogen kan gooien in deze competitie? 

,,Dat zal de toekomst moeten uitwijzen. We hebben nog weinig van de tegenstanders gezien, dus het is moeilijk om daar een uitspraak over te doen. Er zijn twee degradanten van de Tweede Klasse bij gekomen en dat zijn niet de minste.”

Heb je een goed beeld van je selectie gekregen tijdens de voorbereiding? 

,,De trainingen waren een betere maatstaf dan de wedstrijden, want sommigen daarvan die sloegen echt nergens op. We zullen in ieder geval nog wat stappen moeten maken. We hebben er daarom ook voor gekozen om geen doelstelling naar buiten te brengen.”

,,We willen eerst als team volwassener gaan spelen en in ons voetbal groeien. Dat moeten we proberen zo lang mogelijk vol te houden. Dan hoop ik dat we voor de winterstop een goed beeld kunnen krijgen van waar we zouden kunnen eindigen. Het word in ieder geval een sterke competitie waarin misschien wel iedereen van elkaar kan winnen.”

Foto 2: Dorus van der Voort kwam deze zomer over van Teylingen en is één van de nieuwelingen bij Kagia. 

Vorig seizoen zei je dat je ploeg wat slimmer mag zijn en dat er ‘klootzakken’ moeten opstaan in de selectie. Heb je die nu wel in je team zitten? 

,,Ook dat weten we nog niet, dat hopen we als staf zijnde in ieder geval wel. Dat was vorig seizoen wel ons manco in bepaalde wedstrijden, maar ook dat zal de tijd moeten uitwijzen. Ik heb er wel vertrouwen in dat sommige jongens zullen gaan opstaan en ik denk dat een paar van de nieuwe jongens wel zo’n rol kunnen vervullen.”

Hebben jullie als staf zijnde het vorige seizoen nog besproken? 

,,Dat hebben we zeker gedaan. Ik vind dat je met je staf ook in de spiegel moet kunnen kijken waar het beter had gekund. Ik denk dat ons grootste probleem vorig seizoen was dat we met een vaste groep van dertien jongens konden spelen. Dit had te maken met blessures en daardoor kregen we het aan het einde van het seizoen zo moeilijk. Ik denk dat we met de nieuwe jongens de vaste kern wat groter hebben laten worden en dat we dan hopelijk geen personele problemen krijgen.”

Maar dat zou er toch ook voor kunnen zorgen dat bepaalde spelers ontevreden kunnen worden? 

,,Dat zou kunnen, ja. Maar er komen genoeg wedstrijden aan waarin iedereen minuten kan maken. Kijk, je hebt altijd met teleurstellingen te maken, maar wij kijken niet naar het individu. Wij vinden het belangrijker dat er een goed team staat.”

Foto 3: Tijs van der Schinkel viert een doelpunt met zijn medespelers

Kan Kagia in jouw ogen een springplank zijn voor spelers die hogerop willen?

,,Dat kan zeker, maar dan moeten de spelers dat wel zelf willen. En dan heb ik het met name over de instelling. Je kan als speler denken: ik kom lekker twee dagen in de week trainen en ik wil op zaterdag voetballen, maar je kan er ook alles uit proberen te halen. Dan moet dat op alle vlakken: mentaal, tactisch en natuurlijk voetballend. Maar ik denk niet dat alleen Kagia een goede club hiervoor is.”

Jullie hebben de laatste jaren veel jongens gehaald uit het tweede van FC Lisse en dit jaar ook van VVSB. Zijn dat jongens die dan alsnog die stap willen maken? 

,,Allereerst valt het die jongens te prijzen die er zo lang voor hebben gewerkt om bij de selectie te komen van die clubs. Maar er zijn ook andere dingen die invloed hebben op een vertrek bij die clubs. Je kan het niet meer leuk vinden, of je moet ineens vaker werken, dat zijn allemaal factoren die mee spelen.”

,,Voor jongens die van FC Lisse komen is Kagia natuurlijk een goede stap, omdat het om de hoek is. Daarom komen er ook veel jongens van Lisse hier naar toe. Dat er zelfs spelers van VVSB zijn gekomen heeft met mijn verleden bij die club te maken. Ik ben daar namelijk een periode hoofd-jeugdopleidingen geweest. Zodoende kom je in contact met spelers die elders een poging willen wagen.”

Vorig jaar wonnen jullie veel wedstrijden met grote cijfers. Ben je nu blij dat je in een moeilijkere competitie zit?

,,Dat is moeilijk te zeggen, want vorig jaar deden we wel mee om de prijzen. Aan de andere kant is dit beter voor de spelers om zich te ontwikkelen. Het wordt in ieder geval een leuke competitie.”

En het wordt alweer je vierde seizoen op rij, je zesde in totaal. Kijk je er naar uit? 

,,Ik kijk er zeker naar uit! Ik ben nog steeds heel gemotiveerd om met deze ploeg iets moois naar te zetten.”

Foto’s: Johanna Wever/Kagia/Peer Compeer


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC0-3RKAVV
Foreholte2-1Concordia
Zwanenburg 3-1Van Nispen (zon.)