"banner

Dit jaar doen we het een beetje anders. De voorbeschouwingen met trainers blijven bestaan, maar met een nieuw sausje er overheen. Aan de hand van een aantal foto’s kijken we vooruit op het nieuwe seizoen. In deze aflevering: Hillegom-trainer Arend Jan Kranenburg. De 34-jarige oefenmeester gaat zijn tweede seizoen in als hoofdcoach.

Foto 1: Nick van Staveren heeft na een succesvol jaar een transfer naar Noordwijk verdiend.

Na een goed seizoen ben je Jeroen Dedel, Nick van Staveren en Maurice van der Neut kwijtgeraakt aan andere clubs. Hoe vang je zoiets op?

,,Dat is wat je constant hoort, wat de mensen om de club heen ook vragen. Maar mij persoonlijk zegt het niet zo veel. Ze komen er niet door terug, als je het blijft herhalen. Het vorige seizoen was gewoon heel anders. Een andere groep, met andere kwaliteiten, met een hele verschillende samenstelling.”

,,Wat het dit jaar gaat worden, met de huidige selectie, moet nog gaan blijken. Maar zo stond ik er vorig jaar ook tegenover. Toen wist ik in september ook nog niet dat we zo’n goede eerste seizoenshelft zouden gaan draaien.”

 Maar je ziet je groep elke week aan het werk. Kan je het huidige niveau meten aan vorig seizoen?

,,Dan val je weer in vergelijkingen maken. Dit is de spelersgroep nu, hier gaan we het mee doen. Ik wil dat we een collectief zijn, dat we knokken voor elkaar. En misschien moeten we wat realistischer gaan voetballen.”

,,Vorig jaar speelden we altijd om meer te scoren dan de tegenstander. Dat was onze spelopvatting. Als het 2-0 stond voor ons, speelden we om de 3-0 te maken. Als we na tachtig minuten 0-2 achter stonden, dan nog gingen we er van uit dat we de wedstrijd konden winnen.”

,,Dit jaar zal de benadering iets anders zijn. We zullen kijken naar het materiaal wat we hebben om daarmee een goed en winnend team creëren.

Ben je dan oprecht benieuwd naar de kwaliteit van je groep? De weerbaarheid?

,,Ja, maar ik heb er wel echt vertrouwen in. Dit is ons tweede jaar in de Eerste Klasse. De jongens die zijn gebleven nemen de ervaring van vorig jaar weer mee. Ik denk dat de competitie sterker is geworden. Andere jongens zullen nu opstaan in vergelijking met vorig jaar.”

Wil je namen noemen?

,,Nee, dat vind ik ook niet belangrijk. Want op het moment dat we onder druk staan zullen andere jongens opstaan dan wanneer we zelf het spel bepalen. Een keeper kan uitblinken door z’n reddingen of een verdedigende middenvelder omdat hij goed gepositioneerd staat.”

Zie jij het als een compliment dat andere, hoger spelende clubs, bij jullie aankloppen?

,,Ja. Het is een compliment voor de jongens zelf, maar ook naar de staf en de spelersgroep. Dan hebben we ze naar een hoger niveau kunnen brengen met elkaar. Nu is het zaak de volgende lichting te brengen. Net zolang tot de club zelf het niveau heeft om deze gasten bij de vereniging te houden.”

Foto 2: Vanuit de ‘bestuurskamer’ wordt de club geregeerd. 

Om terug te komen op je vorige opmerking. Om steunpilaren te behouden zal de club misschien wel moeten gaan betalen. Zie jij dat gebeuren?

,,Dat vind ik dubbel. Ik bepaal dat namelijk niet. Een trainer, zoals ik, is een passant. De vereniging zal daarin zelf de keuzes moeten maken, die visie moeten uitstralen en er vol voor moeten gaan.”

,,Het heeft twee kanten: als je als club spelers gaat betalen, dan komen er betere jongens van buitenaf naar de club en zouden we met het eerste elftal een hoger niveau kunnen nastreven. Als de club bepaalt om het niet te doen, doen we het meer met eigen jongens en kan het publiek zich beter identificeren met het elftal.”

Daar heb je zelf toch ook wel een mening over?

,,Jawel, die heb ik wel en laat ik ook aan het bestuur horen. Maar die beslissen uiteindelijk zelf wat ze er mee doen. Andersom word ik er ook wel eens naar gevraagd door de club. We sparren regelmatig met elkaar.”


Foto 3: Kranenburg luistert tijdens een radio-uitzending naar z’n voorganger Bas Naber.

Vorig jaar beleefde jij je eerste jaar als hoofdtrainer. Heb je veel geleerd?

,,Ontzettend veel. Het was super leerzaam. Dit jaar wil ik me wel verder ontwikkelen. Ook heb ik er twee nieuwe assistenten bij. Keeperstrainer Rogier Schrama en Jeroen de Vries. Hij was hoofdtrainer van Olympia. Het is prettig om die extra ervaring toe te voegen aan de staf.”

Leer jij nog veel van anderen?

,,Ik heb niet de illusie dat ik alles weet. Ik wil altijd zo veel mogelijk input hebben, van iedereen. Als ik weet dat mensen gekeken hebben, wil ik weten wat hun visie was op de wedstrijd. Ik probeer in mijn eigenwijsheid mijn eigen visie te hebben, maar daarnaast vind ik dat je altijd open moet staan om te blijven leren.”

Wat voor soort trainer ben je?

,,Ik heb een vrij rustige persoonlijkheid. Ik denk dat ik spelers wel vrij goed kan lezen. Ik probeer zo veel mogelijk met ze te communiceren in ieder geval.”

,,Verder zal je bij mij niet zoveel extreme emotie zien langs het veld. Het heeft geen zin om je druk te maken om de scheidsrechter bijvoorbeeld.”

,,Ik hecht er als trainer veel waarde aan dat de spelers zich houden aan de besproken speelwijze. Dat we samen een systeem creëren dat winnend is. Daarin mogen spelers fouten maken. Dat is een proces waar je met elkaar doorheen gaat.”

Ben je elke dag bezig met je vak?

,,Ja, maar dat doe ik ook bewust. Zo ziet mijn weekplanning er gewoon uit. Ik probeer veel wedstrijden te kijken, waar het mogelijk is. Maar ik wil ook tijd besteden aan mijn gezin. Dus live wedstrijden kijken is lastig. Wedstrijdbeelden en speelwijzes bedenken gebeurt vooral ’s avonds laat als mijn gezin op bed ligt.”

,,Daarnaast lees ik veel. Ik merk dat veel trainers bezig zijn met verschillende en innovatieve spelprincipes voor één elftal.”

,,De trainer van Hoffenheim is daarin wel een voorbeeld: Julian Nagelsmann. Hij is heel erg bezig met verschillende systemen en presteert daarmee goed in Duitsland. Hij is ook pas 30 jaar hè?”

Je bent zelf ook jong met 34 jaar. Ambieer jij nog op een hoger niveau actief te zijn?

,,Uiteindelijk wel. Maar besef dat dit pas mijn tweede jaar is als hoofdcoach. Ik ben vorig jaar als coach in de Eerste Klasse ingestapt. Ik denk dat dat al een prima niveau is om het vak te leren. Ik ambieer uiteindelijk wel een stap hogerop.”


Foto 4: Frank de Groot is met zijn ervaring één van de belangrijkste spelers voor Hillegom.

Je hebt net gezegd geen spelers uit te willen lichten, maar laat ik eens brutaal zijn. Wat betekent de aanwezigheid van De Groot in jullie team?

,,Frank is een absolute leider. Een bepalende speler in onze selectie. Los van zijn spel is hij ook van waarde vanwege zijn beleving van het spel. De wil om alles te willen winnen. Daar begint het vaak mee. Ik kan daarvan genieten.”

Zie jij in Frank een trainer?

,,Dat weet ik oprecht niet. Hij traint met z’n zoontjes. Dat wel, maar meer niet.”

Zou hij het kunnen zijn in de toekomst?

,,Geen idee, echt niet. Hij is daar nog teveel een speler voor, hij denkt nog echt als speler. Ik kan wel goed met hem praten over voetbal. En daarin ventileert hij ook echt wel z’n mening, maar wel weer vooral als speler.”

Neemt hij jongens apart bijvoorbeeld? Jongens die van hem kunnen leren.

,,Hij is vooral in z’n spel een voorbeeld voor anderen. Hij eist veel van zijn medespelers. Daarmee maakt hij jongens om zich heen beter. Hij wil dat ze op één lijn zitten met hem. Dat gaat niet altijd in één keer goed, daar horen ook fouten bij. Maar het toont wel zijn waarde binnen het elftal.”

Foto’s: Dirk van der Reep/Herman Meijvogel/Peer Compeer


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)