ziezoo

Dit jaar doen we het een beetje anders. De voorbeschouwingen met trainers blijven bestaan, maar met een nieuw sausje er overheen. Aan de hand van drie foto’s kijken we vooruit op het nieuwe seizoen. In deze aflevering: Arie van Duijn, die niet wegloopt voor de favorietenrol van Valken ’68.

Foto 1 ‘versterking’. Met onder meer Jaap van der Plas (foto), die overkwam van Quick Boys, is Valken ’68 titelkandidaat nummer één in de Tweede Klasse C.

,,Natuurlijk wil ik onszelf geen druk opleggen, maar ik ga me er niet achter verschuilen. En waarom zou ik? We zijn de favoriet. De doelstelling is duidelijk: kampioen worden. Als dat niet lukt, dan maar promoveren via de nacompetitie naar de Eerste Klasse. We hebben dit seizoen een bredere selectie en zijn er in kwaliteit op vooruit gegaan.”

,,Met Jaap (van der Plas, red.) hebben we een speler van de buitencategorie. Die jongen heeft meer dan honderd wedstrijden in het eerste van Quick Boys gespeeld. Dus hij zorgt wel voor de nodige ervaring en kwaliteit. En dan vergeet ik nog Marc Langeveld. Eigenlijk is hij ook een versterking, want vorig seizoen heb ik hem nauwelijks kunnen inzetten vanwege een zware blessure. Hij is ook van de buitencategorie voor Valken.”

Hoort Valken ’68 thuis op een hoger niveau?

,,Absoluut. De club is minimaal Eerste Klasse-waardig. De organisatie is professioneel, de accommodatie inclusief het veld ligt er goed bij en we hebben een eigen sponsorhome. Er wordt geen euro betaald aan de spelers, maar de randvoorwaarden zijn wel goed.”

,,Er worden bijvoorbeeld uitjes georganiseerd en de kleding is geregeld. Dat is belangrijk voor het team. Op lange termijn willen we als club een stabiele eersteklasser worden en aanhaken bij de andere clubs uit de Bollenstreek. Nu is het gat nog te groot met de Hoofdklasse. Maar nogmaals: er gaat geen euro worden betaald.”

Foto 2 ‘voorbereiding’. De voorbereiding, met oefenwedstrijden tegen Rijnsburgse Boys, Ter Leede en Alphense Boys, was te moeilijk voor Valken ’68. 

,,Natuurlijk zijn die teams beter dan wij, maar ik denk dat wij veel geleerd hebben in die wedstrijden. En zo slecht deden we het toch niet? Tegen Rijnsburgse Boys hebben we ‘maar’ met 2-1 verloren, terwijl er bij Rijnsburg gewoon grote namen in het veld stonden. Tegen Ter Leede verloren we met 5-1, maar stond het 20 minuten voor tijd nog 1-1. Dus ik denk dat het wel nuttig is geweest om tegen sterkere tegenstanders te oefenen.”

Was de voorbereiding bewust zo uitgestippeld?

,,Nee, om eerlijk te zijn niet. Het was niet de bedoeling en het heeft ook wel een reden. Omdat de oefenwedstrijd tegen Overbos op het laatste moment werd afgezegd, moesten we snel op zoek naar een andere tegenstander. Toen belde Rijnsburgse Boys met de vraag of ze tegen ons konden oefenen. Daar zeg je geen ‘nee’ tegen. Een paar dagen later belde ook Ter Leede. Dus ik kan wel zeggen dat de voorbereiding toevallig is verlopen.”

Later in de voorbereiding werden tweedeklassers Teylingen (beker, 5-0) en ROAC (oefenduel, 5-1) door jullie weggevaagd. Heb je in die duels al gespeeld in de ‘ideale’ opstelling?

,,Nog niet. Ik heb iedereen zoveel mogelijk laten spelen om verschillende dingen uit te proberen. We kunnen bijvoorbeeld met twee controlerende middenvelders spelen, maar het kan ook zo zijn dat ik kies voor een aanvallende formatie met een linker- en rechtermiddenvelder.”

Welke speler viel jou het meeste op tijdens voorbereiding?

,,Dat is toch wel Jaap van der Plas. Het is altijd afwachten of iemand hetzelfde niveau haalt als hij in een lagere klasse gaat voetballen. Hij gaat voorop in de strijd en vraagt vaak de bal op het middenveld. Je ziet dat hij één tot twee stappen vooruit kijkt.”

Foto 3 ‘juichen’. Bij Valken ’68 gaat er meer gejuicht worden dan vorig seizoen.

,,Ik hoop het. In ieder geval is de voorbereiding al beter verlopen. Afgelopen seizoen raakte ik in de eerste fase drie spelers kwijt met zware kruisbandblessures. We moesten Mark Langeveld, Lars van Bommel en Artjan van der Plas daardoor lange tijd missen. We hebben tot nu toe nog geen pech gehad. Alleen Jeroen Haasnoot is licht geblesseerd, maar voor de rest is iedereen fit. Elke positie is dubbel bezet. Dus ik prijs me rijk.”

Vorig seizoen ging het mis in de nacompetitie voor promotie naar de Eerste Klasse. Denk je daar nog wel eens aan?

,,Jazeker. Sterker nog: ik heb als trainer wel wat geleerd. In de competitie heb ik spelers rust gegeven in aanloop naar de nacompetitie, ook met het oog op eventuele schorsingen. Dat doe ik niet meer. We haalden in de nacompetitie niet meer ons niveau. Wat dat betreft ben je ook als trainer nooit te oud om te leren.”

Wat verwacht je van deze competitie?

,,Ik denk dat RCL een van de belangrijkste concurrenten is. Vorig seizoen verloren we van ze in de openingsronde. En dat leidde een slechte seizoenstart in. Dat moet nu echt anders. Het eerste duel met Honselersdijk is daarom direct van belang. Bij verlies lopen we direct achter de feiten aan. Verder is het leuk dat er veel Leidse ploegen in deze poule zitten. Dat is lekker dichtbij.”

Foto’s: Saam de Mooij

 


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)