Dit jaar doen we het een beetje anders. De voorbeschouwingen met trainers blijven bestaan, maar met een nieuw sausje er overheen. Aan de hand van drie foto’s kijken we vooruit op het nieuwe seizoen. In deze aflevering: René Ras, die met Van Nispen (zondag) dit seizoen graag een volgende stap wil zetten in de Derde klasse.

Trudy van den Berg
Foto 1 ‘Keuzes’: De voorbereiding bestaat voor een trainer eigenlijk voor het grootste gedeelte uit het maken van keuzes. Daarom luidt de eerste stelling: Ik heb al elf namen op papier voor de seizoensopening volgende week tegen Bernardus. 

,,Ik ben helaas nog steeds met de puzzel bezig. Dat komt mede doordat wij nog verreweg van compleet zijn. Er zijn nog jongens op vakantie en we hebben wat blessures. Komend weekend spelen we onze laatste wedstrijd voor de competitiestart en normaal gesproken probeer je dan altijd je basisopstelling uit. Dat gaat dit keer niet lukken.”

Blessures zijn overmacht en vervelend, maar irriteert het je dat er nu nog jongens op vakantie zijn? 

,,Nee hoor. Natuurlijk is het verre van ideaal, maar die jongens gaan juist nu op vakantie zodat zij er tijdens het lopende altijd bij zullen zijn. Bovendien kunnen sommige jongens gewoon niet anders in verband met werk of andere verplichtingen. Aangezien ze hier geen geld krijgen, vind ik het dan ook niet eerlijk als ik ze zoiets zou verbieden. Het is dus even puzzelen nu, maar we komen er wel uit.”

Trudy van den Berg

Foto 2 ‘Stap’: Gezien de resultaten in de afgelopen drie seizoenen in de zondag Derde Klasse, twee keer zevende en een keer zesde, is het dit seizoen tijd om een stap te maken.

,,Eigenlijk wel, maar ik blaas het liever niet hoog van de toren. Ik heb dit seizoen wel ten doel gesteld om voor een periodetitel te gaan. Als dat de eerste periode is, dan probeer je dat natuurlijk zo lang mogelijk vol te houden.”

,,Toch denk ik dat er ook nog andere sterke ploegen bij zitten, die hoge ogen kunnen gaan gooien. Rijnland was vorig seizoen al sterk. Daar hadden wij het lastig tegen en hun selectie is alleen nog maar breder geworden, heb ik het idee.”

,,Ook SJZ is altijd een sterke en stabiele ploeg en ik denk dat Bernardus dit seizoen nog wel eens kan gaan verrassen. Volgens mij hebben zij twee hele goede voetballers, waar het team omheen is gebouwd. Dat gaan we volgende week zien, dan openen wij tegen ze.”

,,Ik denk dat wij in staat zijn om die wedstrijd te winnen, maar het blijft een seizoensopening. Dat is toch altijd net even anders. Vroeger als voetballer wist ik de eerste twee wedstrijden een ding zeker: ‘Het maakt me niet uit hoe, als wij deze wedstrijd maar winnen’. Bij ons moet het in het begin ook  vooral gaan om het goede gevoel zo snel mogelijk te pakken.”

Foto 3 ‘Materiaal’. Inhakend op de vorige stelling: Met Van Nispen hebben we dit seizoen ook het materiaal om te verrassen.

,,We zijn een stuk breder dan vorig jaar. Als er toen één of twee spelers wegvielen, zakte ons niveau ook direct zichtbaar. Dat kunnen we nu veel meer opvangen. Voor een coach is dat altijd lekker.”

,,We hebben een grote groep gretige, jonge jongens erbij gekregen. Vijf uit de eigen jeugd. Drie uit de A1 van Hillegom, maar die hebben daarvoor bij ons de hele jeugdopleiding doorlopen. Een jongen van VVSB en een jongen uit de selectie van Rijnsburgse Boys.”

,,Ze hebben mij stuk voor stuk verbaasd; dat wil zeggen dat ik verwacht had dat de meesten nog verder van de basis zouden zitten. Maar de keuzes op sommige posities worden me heel moeilijk gemaakt. Een heel goed teken denk ik.”

,,Wie dat precies zijn en op welke posities, dat houd ik liever nog even voor me. Het zou lullig zijn als ik nu zeg: ‘dingetje en dingetje doen het heel goed’, en dan toch zitten ze er volgende week naast.”

,,In ieder geval, we kunnen dus zeker verder bouwen. Ik zei net dat we zeker voor een periodetitel gaan, maar als dat ons lukt, dan verrassen we niet. Daar gaan we gewoon voor.”

Foto’s: Trudy van den Berg


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)