Voor FC Lisse zijn het donkere weken. Vorige week overleed elftalleider Han de Haan. Om die reden speelde de ploeg van Arjan van der Laan vorig weekend niet tegen Scheveningen. Lisse hervat zaterdag tegen HHC Hardenberg. Kan de ploeg de draad oppakken? VIDB beschouwt voor met verdediger Roel de Goede.

,,Het zijn roerige tijden om het zacht uit te drukken”, begint de linkervleugelverdediger. ,,Han stond midden in de groep, was een man waar er geen tweede van is. Veel mensen kunnen een voorbeeld aan Han nemen…”

Voor De Goede en de groep kwam het droevige bericht als een gigantische klap. ,,We kregen steeds wisselende berichten over hoe het ging en uiteindelijk hoorden we op de avond van de bekerwedstrijd tegen Halsteren dat het echt mis was. Later op de avond, toen ik al thuis was, kreeg ik een telefoontje dat hij was overleden.” Voor de oefenwedstrijd tegen Ter Leede, drie weken geleden, deed De Haan nog een woordje gericht aan de spelers. ,,Hij had pijn aan zijn been en z’n bloedwaarden waren niet goed. Hij is maandag nog op de club geweest en daarna niet meer.” Tijd om afscheid te nemen van hun geliefde leider hebben de spelers van FC Lisse niet gehad. ,,De assistent-trainer is nog langs geweest om een kaart te overhandigen.”

Verhalen
Hoe heeft de selectie de afgelopen week beleefd? ,,De dag na zijn overlijden zijn we bij elkaar gekomen. Eerst was het akelig stil. Het hakt er natuurlijk gigantisch in. Later hebben we verhalen opgehaald en over Han gepraat. Wat jongens zijn nog gaan trainen, anderen besloten om niet naar buiten te gaan. Maandag ben ik bij de condoleance geweest, samen met bijna de voltallige selectie. We hebben om de kist heen gestaan en afscheid genomen. Han was nog meer een Telstar-man dan een Lisse-man, dus dat was de plek om dat te doen. Een mooi moment, voor zover je dat natuurlijk kunt zeggen. Woensdag is het gedeelte dat vrij kon krijgen van werk naar de uitvaart geweest.”

Het leven gaat, hoe wrang het ook is, gewoon door. De vraag is dan ook; wie moet De Haan opvolgen bij Lisse? ,,Han is onvervangbaar, maar ik weet zeker dat het bestuur een goede vervanger zal vinden. En die zal ook op zijn manier weer een goede leider zijn. Maar het is natuurlijk niet makkelijk om Han op te volgen.”

De Goede hoopt dat zijn ploeg het drama een plek weet te geven. ,,De knop moet tijdens de wedstrijd om. De vraag is alleen of dat iedereen lukt. Iedereen verwerkt dit op een andere manier. We moeten proberen om de energie die Han altijd had, te gebruiken. De komende tijd wordt lastig. Dat beseffen we. Maar Han zou ook willen dat we doorgaan. Hij was bloedfanatiek en zou niet anders willen. Dat moeten we in onszelf naar boven halen. Het is moeilijk te voorspellen of dat lukt. Maar we mogen dat nooit als excuus gebruiken.”

Geschorst
Lisse beschikt over een bijna fitte selectie. Alleen Justin Valk is geblesseerd. De vraag is of De Goede zelf wel aan de aftrap verschijnt. De man, die het langst van alle selectiespelers bij Lisse speelt en altijd een vaste waarde was, was geschorst voor het eerste duel en zat ook tijdens wedstrijd twee op de bank. ,,De trainer vond het goed gaan en had geen reden om te veranderen. Tuurlijk was ik teleurgesteld. Het is ook een ander soort voorbereiding als je geschorst ben voor het openingsduel. De trainer werkt toch daar naartoe. Ik moest opeens minuten maken in het tweede. Dat is jammer, maar ik begrijp het wel.” In het bekerduel tegen Halsteren stond De Goede weer in de basis. ,,Dat ging erg lekker, maar ik durf niet te zeggen of ik zaterdag in de basis sta.”

De statistieken tegen HHC Hardenberg spreken in het voordeel van de Lissenaren. Nog nooit werd er verloren in de Topklasse van de oranjehemden. ,,Dat moeten we zo houden, haha. HHC speelt met drie spitsen, speelt aanvallend voetbal, dus we zullen ruimte krijgen om te voetballen. En die moeten we benutten.”

De voorbereiding van Lisse en de competitiestart waren niet om over naar huis te schrijven. Het verzorgde voetbal dat Van der Laan voorstaat moet nog worden ingeburgerd. ,,Dat gaat redelijk. We moeten een goede mix vinden. We hebben altijd resultaat gehaald met opportunistisch spel, ook gedwongen door ons veld, maar dat hou je geen negentig minuten vol. Je moet soms temporiseren en de bal in de ploeg houden. We hebben jongens die dat kunnen. Maar we moeten het ook niet gaan overdrijven, want dat is niet des Lisse. We moeten van eigen kracht uit blijven gaan.”

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Hubert Habers


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 19 nov.
Oefenwedstrijd
VUC0-1Quick Boys
Do. 21 nov.
Districtsbeker
Van Nispen (zon.) 2-2SEP *wns
Za. 16 nov.
ODIN '5914.30FC Lisse
Barendrecht14.30VVSB
Ter Leede14.30DVS '33
DUNO14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30Te Werve
Van Nispen (zat.)15.00Kagia
Blauw Zwart15.00VVSB (zat.)
Warmunda15.00Meerburg
Rijnsburgse Boys15.30Katwijk
Jong Sparta15.30Noordwijk
Quick Boys15.30AFC
Zo. 24 nov.
SJC14.00Hoogeveen
Foreholte14.00Hillegom
RKDEO14.00Teylingen
Sporting Leiden14.00Van Nispen (zon.)