Een overvol programma in de nacompetitie deze dinsdagavond. Reden is de Europa League-finale waarin AFC Ajax woensdagavond aan zal treden tegen Manchester United. De KNVB had de clubs die oorspronkelijk op woensdag zouden spelen, gevraagd of zij desgewenst naar de dinsdag wilden verhuizen. Een oproep die niet aan dovemansoren gericht was.

Voor deze wedstrijden geldt dat na twee duels het doelsaldo de doorslag geeft. Uit gescoorde doelpunten tellen daarbij niet zwaarder dan thuis gescoorde goals. Is ook het doelsaldo gelijk, dan wordt er tweemaal 15 minuten verlengd en is het dan nog gelijk, volgen er strafschoppen.

Rijnsburgse Boys – Spakenburg

Een affiche om van te smullen natuurlijk. Twee verenigingen met klinkende namen in het amateurvoetbal en twee clubs die eigenlijk op het hoogste amateurniveau uit horen te komen. Sterker nog: Spakenburg kwam nooit op een ander niveau dan het hoogste uit. Daar zouden De Uien best verandering in willen brengen. Na een moeilijk seizoen in de Tweede divisie waarin Spakenburg precies boven de streep eindigde, ontdeed het zich in de vorige ronde van Hercules. Dat ging niet zonder slag of stoot. De Utrechtse formatie won thuis met 2-1, maar thuis werd orde op zaken gesteld: 4-2. Die veilige marge werd overigens pas in de 87e minuut van grote afstand binnen geschoten.

Waar het bij Spakenburg niet altijd even soepel loopt, lijkt Rijnsburgse Boys op het juiste moment de vorm te pakken te hebben. Al zal coach Pieter Mulders wel wat moeten puzzelen gezien de blessures en schorsingen in zijn selectie. Zijn collega Joop Gall schijnt ook de nodige personele problemen te hebben. De trainer liet al optekenen niet blij te zijn met het feit dat de wedstrijd een dag eerder gespeeld wordt. Diverse spelers hadden het zwaar tegen Hercules en Salim Amerzgiou liep zelfs 20 minuten met een blessure over het veld, omdat er al driemaal gewisseld was.

FC Lisse – Harkemase Boys

Voor FC Lisse, wat zo lang meedeed om de titel, ligt er een unieke kans om de Tweede Divisie alsnog te behalen. Nadat het zich vrij eenvoudig ontdeed van Dongen, is nu Harkemase Boys de tegenstander. Dat team eindigde in de Derde Divisie op een bescheiden 9e plaats, 20 punten achter FC Lisse. Door middel van een periodetitel en een knappe 1-3 overwinning uit bij UNA plaatsten de Friezen zich voor deze finale. Met die 1-3 was de 0-1 thuisnederlaag tegen UNA immers weggepoetst. In de competitie kwamen beide teams elkaar al tweemaal tegen. Opvallend genoeg was er telkens de volle buit voor de uitspelende ploeg. FC Lisse kan vanavond in ieder geval beschikken over een uitgeruste Martin van Eeuwijk. Veel ogen zullen op hem gericht zijn om het verschil te maken.

Ter Leede – Staphorst

Een week geleden verdwaalde Ter Leede in het duister. Toen de lichten weer aangingen stond er een 2-0 eindstand op de borden, en dus weet Ter Leede dat het vanavond vol aan de bak zal moeten. Deze return zou normaliter afgelopen weekeinde plaats gevonden hebben, maar Staphorst moest de finale spelen van de districtsbeker Noord. In tegenstelling tot Noordwijk werd er gewoon met de sterkste opstelling gespeeld. Tegen Genemuiden stond het heel lang 0-0, tot Martijn Brakke in de 90e minuut de ban brak en de enige goal van de wedstrijd maakte. Staphorst is dus misschien iets vermoeider, maar wel met het lekkere gevoel van een gewonnen cup in de tas naar Sassenheim. Niets is onmogelijk, maar het zal een zware dobber worden voor de rood-gelen.

DOVO – Noordwijk

Wil Noordwijk de droom van de Derde Divisie in leven houden, moet het een 2-3 thuisnederlaag tegen DOVO wegpoetsen. Dat dat tegen een geslepen ploeg als DOVO nog niet makkelijk wordt, wist Andries Wendt vorige week al: ,,DOVO beschikt over een aantal slimme spelers. En voetballend is het een uitstekende ploeg. Dat maakt de opgave in de return er over een week niet gemakkelijker op voor ons.”

Een van die slimme spelers, Serhat Koç was matchwinner op de Duinwetering. Met hem hoeft Noordwijk gelukkig geen rekening te houden. De aanvaller is er niet bij want hij heeft familieverplichtingen in het buitenland. Ook Noordwijk speelde een Districtsbekerfinale dit weekend, maar Wendt koos ervoor de jeugd erin te gooien. Een uitstekende beslissing getuige de 2-1 overwinning. Vanavond dus een fit Noordwijk aan de aftrap. Grote kans dat het weer een open wedstrijd wordt en dan kan het alle kanten nog op.

Nieuwenhoorn – Valken ’68

Dood en begraven leek Valken ‘68, toen het na een uur spelen tegen een 3-0 achterstand aankeek op ‘t Duyfrak. Twee benutte penalty’s in het laatste kwart van de wedstrijd doen de wereld er ineens heel anders uitzien. Net als Noordwijk moet het in een uitwedstrijd een 2-3 nederlaag goedmaken, maar op basis van het getoonde spel in de heenwedstrijd zijn de Valkenburgers volle goede moed. Het team creëerde genoeg en gaf weinig weg. Het zal wel moeten hopen dat Nieuwenhoorn niet zo dodelijk is in de afronding als in de eerste wedstrijd.

Archieffoto: Hubert Habers


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen