Voor het eerst in de historie staat zaterdag de Katwijkse derby tussen FC Rijnvogels en Quick Boys in competitieverband op het programma. Beide ploegen beleven een goede start in de Hoofdklasse B met negen punten uit vier duels. Naast een derby wordt er dus een heuse topper gespeeld op de Kooltuin. VIDB beschouwt voor met Rijnvogels-aanvoerder Sander van der Horst en Quick Boys-aanvaller Thom de Vries.

Een weerzien met veel (oude) bekenden. Zo omschrijven de echte Katwijkers het onderlinge treffen van morgen. ,,Ik woon 25 meter van de Kooltuin vandaan”, zegt De Vries. ,,Je merkt aan alles dat er iets staat te gebeuren.” Ook van der Horst kan er niet omheen. ,,Hiervoor ben je kampioen geworden vorig jaar, om dit soort duels te kunnen spelen. Op straat hoor je mensen erover. Zelf woon ik op 500 meter van Nieuw Zuid. De afgelopen weken werd er op de club ook al veel geregeld. Het was daarom best lastig om ons te focussen op de afgelopen wedstrijden. Dat hebben we heel goed gedaan.”

Voor Van der Horst wordt het helemaal een speciale middag. De middenvelder doorliep de gehele jeugdopleiding van Quick Boys en maakte op z’n negentiende zijn debuut in de hoofdmacht. ,,Ik heb ongeveer dertig duels in de basis gestaan en ben veel ingevallen. Het laatste jaar onder Wilfred van Leeuwen speelde ik weinig meer. Toen ben ik gaan nadenken over een vertrek.” Het werd dorpsgenoot Rijnvogels, waar hij uitgroeide tot een onmisbare schakel.

Van der Horst: ,,Ik heb totaal geen rancune tegenover de mensen bij Quick Boys. Het is wel frustrerend voor mezelf dat het daar niet gelukt is. Het zal een combinatie van mezelf en andere factoren zijn geweest waarom ik daar niet ben geslaagd.”

Blessure

Het leek er aanvankelijk op dat De Vries de derby zou missen. Vorige week dinsdag verrekte de aanvaller z’n hamstring in het oefenduel met Jong Ajax. ,,Ik kreeg bij een sprintje een krampgevoel. Het bleek gelukkig om een lichte verrekking te gaan. De fysiotherapeut zegt dat ik het ga halen.”

De Vries baalde na zijn blessure als een stekker. Een paar dagen daarvoor had hij met twee treffers een belangrijke bijdrage geleverd aan de 4-1 overwinning op Zwaluwen. Ted Verdonkschot had het talent uit eigen opleiding beloond met z’n eerste basisplaats en De Vries beschaamde het vertouwen niet. ,,Ik had m’n kans gegrepen. Zo voelde het. Er was een grote kans dat ik ook afgelopen zaterdag in de basis was begonnen. Nu moet ik afwachten. Ik ben in ieder geval heel gebrand.”

De thuisploeg zal zich niet gaan aanpassen aan Quick Boys, denkt Van der Horst. ,,We zijn na die vijf tegen goals tegen Xerxes iets anders gaan denken. Niet dat we extreem verdedigend spelen, maar meer gecontroleerd, om van daaruit verder te voetballen. Misschien worden we wel teruggedrukt, maar dat zal dan de verdienste van Quick Boys zijn. Wij zullen strijd moeten leveren en het kwaliteitsverschil daarmee goed moeten maken.”

Volgens de Vries zal er van onderschatting geen sprake zijn. ,,Rijnvogels zal er voor tweehonderd procent voor gaan. Wij hebben de betere spelers, maar het blijft een wedstrijd op zich. Wij zijn ons ervan bewust dat Rijnvogels een goede ploeg heeft. Dat is wel gebleken uit de eerste duels. Ik verwacht een open pot en een zware middag.”

Verhoudingen

Beide spelers zijn het eens over de onderlinge verhoudingen. De Vries: ,,Wij zijn favoriet. Rijnvogels heeft niets te verliezen. Wij zullen moeten winnen om de aansluiting met Katwijk te houden en de eerste periodetitel te kunnen pakken.” Van der Horst: ,,Zij moeten en wij willen graag.”

Coaches Verdonkschot en Hein van Heek kunnen over zo goed als fitte selecties beschikken. De Vries en ook Philippe den Hartog, die eveneens het duel tegen SHO moest missen, lijken fit voor zaterdag. Aan Rijnvogels-zijde is er alleen nog twijfel over de inzetbaarheid van Martin Onderwater. De spits ontbrak tegen FC Gravenzande vanwege knieklachten. ,,Dat is nog even afwachten.” Kevin Wijmer, die uitviel met een hoofdblessure, moet normaal gesproken speelklaar zijn. ,,Daar ga ik wel vanuit”, stelt Van der Horst.

Van der Horst relativeert tot slot het duel. ,,Iedereen benadert het of het een kampioenswedstrijd is, maar dat is het natuurlijk niet. Het is nog vroeg in het seizoen. De belangen zijn nog niet zo groot. Wij gaan in ieder geval met een lekker gevoel de wedstrijd in. We hebben van onze concurrenten negen punten gepakt. Als we morgen een punt pakken of zelfs drie zijn dat bonuspunten.”

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Piet van Kampen


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 13 jul.
Oefenwedstrijd
FC Rijnvogels4-0FC Lisse
Za. 20 jul.
Oefenwedstrijd
Katwijk14.30FC Rijnvogels