Beide ploegen degradeerden vorig seizoen uit de Tweede Klasse. SV Hillegom en Teylingen willen het liefst zo snel mogelijk weer terug. In de strijd om de titel kunnen ze wel eens elkaars uitdager worden. Zondag staat op de Zanderij het eerste treffen op het programma. VIDB beschouwt voor op de topper met Teylingen-speler Mark van der Vlugt en Hillegom-aanvaller Jeroen Dedel.

Hillegom kent een droomstart op weg naar herovering van het verloren terrein. De ploeg van Bas Naber pakte het volle pond uit de eerste vijf duels. Teylingen is ook nog ongeslagen, maar de ploeg speelde wel twee keer gelijk. De Sassenheimse achterstand bedraagt dus vier punten. Bij verlies worden dat er zeven. Dat lijkt, hoewel vroeg in het seizoen, moeilijk te dichten.

,,Dat klopt”, zegt de 29-jarige Van der Vlugt (zie foto). ,,Het wordt voor ons al een soort bijblijven of afhaken. Ik denk niet dat Hillegom tegen veel ploegen punten gaat laten liggen als je kijkt hoe makkelijk het ze nu afgaat. Maar wij hadden ook op vijftien punten moeten staan. Die twee gelijke spelen waren totaal onnodig.”

Volgens de 22-jarige Dedel, teruggekeerd op het oude nest na een aantal seizoenen FC Lisse, verloopt alles volgens plan. ,,Soms krijgen clubs toch een dipje en dan is het mooi meegenomen dat je al wat punten voorsprong hebt. Dat kan ons ook overkomen.”

Dingetje

Dedel: ,,Het is echt wel een dingetje om kampioen te worden. Kijk maar naar Quick Boys, die hebben de selectie om te promoveren, maar het lukt ze steeds niet. Dus zo makkelijk is het niet.”

Beiden zijn het erover eens dat de krachtsverschillen niet heel groot zullen zijn. Dedel: ,,Dit wordt de eerste echte test. Titelkandidaat zijn we allebei. Er staat daarom best wat druk op beide teams. Wij gaan sowieso voor de winst.”

Van der Vlugt: ,,Vooraf had je ons, en misschien Meerburg en Voorschoten, tot de kanshebbers gerekend. Als wij ons niveau halen, zal het elkaar niet veel ontlopen. Wij willen ons eigen spel spelen en ik denk Hillegom ook”, aldus Van der Vlugt, die net zoals Dedel een verleden heeft bij FC Lisse.

Snel terug

Beide degradanten willen zo snel mogelijk terug naar waar ze vandaan komen. Wat dat betreft zijn de ambities gelijk. ,,De nacompetitie moeten we zeker halen”, zegt Van der Vlugt. ,,De titel mag, maar is geen moeten. Dat is denk ik bij Hillegom iets meer aan de orde.”

Dat beaamt Dedel. ,,Zoals ik het nu zie, zou het een teleurstelling zijn als we geen kampioen worden. Met dit elftal moeten we zeker Tweede Klasse kunnen spelen. We zijn op de goede weg en groeien qua niveau nog elke week. Het is nu een kwestie van doorbouwen en de missie volbrengen.”

De aanvaller keerde dit seizoen, samen met Frank de Groot, terug om zijn club de helpende hand toe te steken. Het gevoel is weer als vanouds. ,,Het is leuk. Eigenlijk of ik nooit ben weggeweest. Ik ken nog heel veel jongens, dat scheelt ook. Het voelt gelijk weer vertrouwd en goed.”

Ervaren trainer

Teylingen heeft met Laurens Mouter een ervaren trainer binnengehaald, die het klappen van de zweep kent. Volgens Van der Vlugt, die de coach nog kent uit hun eerste gezamenlijke periode bij Teylingen, is dat een goede zet geweest. ,,Laurens is een supervent. Als we een slechte wedstrijd spelen, wordt-ie niet gelijk boos. Lukt het niet, dan lukt het niet. Klaar. Het is gezellig, gemoedelijk, maar we willen wel presteren.”

Zelf is Van der Vlugt op de weg terug na een zware knieblessure. De middenvelder scheurde twee jaar geleden zijn kruisband af en keerde vorig seizoen pas terug op het veld. Het gaat steeds beter, al zit hij nog niet op z’n top. ,,Ik ben al een stuk fitter dan vorig seizoen. Toen wilde ik wel, maar ging het niet altijd. Nu kan ik al veel meer. Maar ik heb nog even nodig om helemaal weer op m’n oude niveau te komen.”

Dedel speelde bij Lisse op veel verschillende posities in de aanval. Van Naber heeft de Hillegommer een vrije rol vanaf links toebedeeld gekregen. ,,Ik speel een beetje hangend, probeer veel bij het spel betrokken te zijn. Ik probeer het team aan te sturen en mijn doelpunten mee te pikken.”

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Peer Compeer


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 13 jul.
Oefenwedstrijd
FC Rijnvogels4-0FC Lisse
Za. 20 jul.
Oefenwedstrijd
Katwijk14.30FC Rijnvogels