Komend weekend komen de overige klassen, lager dan de Hoofdklasse, ook weer in actie. VIDB beschouwt met alle regiotrainers aan de hand van een aantal vaste vragen voor op de tweede seizoenshelft. In de veertiende aflevering Arie van Duijn van Valken ’68, de nummer vier van de Tweede Klasse C.

Arie, om te beginnen: hebben jullie je goed voor kunnen bereiden op de tweede seizoenshelft?

,,Dat is allemaal wel prima gegaan. We zijn een paar dagen op trainingskamp geweest in Steenwijk. Dat viel qua weer een beetje tegen, want er lag tien centimeter sneeuw. Sportief gezien hebben we daar weinig kunnen doen, ook de geplande oefenwedstrijd tegen Olde Veste werd afgelast. We hebben daar dus vooral aan teambuilding kunnen doen. Dat is niet erg. Het is het een of het ander. Valken is op dit moment niet zo kapitaalkrachtig om naar het buitenland te gaan.”

Waar ben je tevreden over en waarover niet?

,,Waar ik erg tevreden over ben is de groei van de selectie. En dan praat ik puur over het voetbaltechnische en tactische gedeelte. Aan het begin van het seizoen hadden we acht of negen nieuwe spelers. Dan moet je een speelwijze in gaan brengen die toch wat onbekend was voor de meesten. Als je dan ziet hoe het dubbeltje op het goede moment is gevallen, dan kan ik daar erg tevreden over zijn. Ik ben dat ook over het verdedigende gedeelte. We zijn de minst gepasseerde verdediging en krijgen dus heel weinig goals tegen. Dat zie ik als pluspunt.”

,,Ik denk wel dat we meer goals hadden moeten maken. Dat is misschien een negatief puntje. En ik vind dat we een heel matige seizoensstart hadden. Dan loop je in een bepaalde fase van de competitie achter de feiten aan. Dat is gelukkig bijgedraaid. Vandaar dat we de aansluiting met de top van de ranglijst weer hebben gevonden.”

De doelstelling voor de tweede seizoenshelft lijkt me duidelijk: proberen te promoveren.

,,Dat is sowieso altijd de doelstelling voor Valken ’68 geweest. We hebben de Eerste Klasse vorig seizoen moeten verlaten en dat is heel spijtig. Het grote doel is om direct weer terug te promoveren. Op korte termijn is de eerste doelstelling de periodetitel binnenhalen. In de tweede periode staan we drie punten los en zijn we op de goede weg. Dat is op dit moment wel prioriteit nummer één.”

Ik hoorde van Erwin van der Nagel dat ze binnen de selectie gelijkenissen zien met drie jaar geleden toen Valken ook kampioen werd. Vang jij dat ook op?

,,Die verhalen hoor ik ook. Maar je moet elk seizoen toch weer anders bekijken. Ik weet best wel waar Erwin op doelt. Zeker de groep die er op dit moment staat, dat is echt een eenheid. Het vertrouwen is ontzettend groot. Men weet wat men en wel niet moet doen. Ik denk dat er een zeer uitgebalanceerd elftal staat. En de selectie is na de winterstop weer wat breder geworden.”

De competitie als geheel vind ik…

,,Voor mij is duidelijk dat er een tweescheiding is: een top vijf en een onderlaag. En twee ploegen die in de middenmoot zullen eindigen. Ik vind de top vijf kwalitatief zeer naar behoren. Ik denk dat menig eersteklasser moeite heeft met deze top vijf. Dat blijkt ook wel uit de uitslagen die wij neerzetten tegen eersteklasser. Die andere ploegen onderschat ik ook echt niet. DoCosS vind ik een grote aanwinst voor de Tweede Klasse, al weet ik niet of ze het blijven volhouden. De onderste vijf, zoals Kethel Spaland – waar wij dan de punten hebben tegen laten liggen- Soccer Boys, VDL. Dat zijn toch de mindere goden. Dat merk je ook duidelijk in het voetbal. HVC ’10, RCL, DoCoS, Valken zijn toch meer voetballende ploegen. En dat onderscheidt zich wel.”

Wie wordt er kampioen?

,,Een van de ploegen uit de huidige top vijf. Het is een beetje koffiedik kijken, want er kan heel veel gebeuren in twaalf wedstrijden. Hoe start je? Hoe zijn breed zijn de selecties van de desbetreffende teams? Krijg je veel kaarten en/of blessures? Noem het maar op. Het is moeilijk te voorspellen, maar uit de top vijf zal zeker de kampioen komen. Dan denk ik dat HVC ’10, RCL en Valken de grootste kandidaten zijn. Wat betreft Te Werve heb ik mijn vraagtekens, maar je weet het nooit.”

Welke ploeg heeft op jou de beste indruk gemaakt?

,,Qua voetbal toch wel RCL en DoCoS.”

Wie gaan er degraderen? 

,,Op nummer één qua degradatie staat voor mij Kethel Spaland, dat vind ik een heel matige ploeg, ook al hebben wij punten tegen ze verspeeld. Daarnaast zullen ook Soccer Boys en VDL moeten strijden om erin te blijven. Dat zijn wel de drie kandidaten, denk ik, om de Tweede Klasse te verlaten.”

Het seizoen is geslaagd als…

,,Dat is duidelijk. Als Valken ’68 promoveert naar de Eerste Klasse. Dat was de doelstelling voorafgaand aan het seizoen, daar zijn de nieuwe spelers ook voor naar Valken ’68 gekomen en daar is de hele organisatie binnen de club op gericht. Ik denk dat Valken ’68 het niet voor minder moet doen en dat ook moet uitspreken. Als we promoveren hebben we een heel goed seizoen gehad. Het hoeft voor mij niet via de voordeur, mag ook via de achterdeur.”

Het wordt een mooie tweede seizoenshelft…

,,Je krijgt heel mooie wedstrijden. Ik hoop dat het zaterdag doorgaat. We beginnen direct met de uitwedstrijd tegen RCL en daarna komt HVC ’10 naar Valkenburg. Gelijk vanaf het begin zullen we er moeten staan en ik ben ervan overtuigd dat we dat zullen doen.”

Foto: Saam de Mooij


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen