Komend weekend komen de clubs in de Tweede en Derde Divisie, alsmede de Hoofdklasse weer voor de competitie in actie. VIDB beschouwt met alle regiotrainers aan de hand van een zestal vaste vragen voor op de tweede seizoenshelft. In de vijfde aflevering Hein van Heek, trainer van FC Rijnvogels, de nummer zestien van de Derde Divisie. 

Hein, om te beginnen: hoe was het trainingskamp in Valencia?

,,Een gezellige boel. We hebben het erg leuk gehad. We hebben lekker kunnen trainen. Wij deden dat buiten Valencia op een grasveld. Dat laten we altijd in het contract opnemen: dat kunstgras in Spanje is veel te hard. Verder was het weer erg mooi en de samenstelling hartstikke goed. Samen met de Business Club-leden hebben we leuke dingen kunnen doen.

,,Daarnaast hebben we twee leuke wedstrijden gespeeld. Helaas speelde ADO ’20 (6-1) met een soort tweede elftal. Het verschil in de tweede helft was heel erg groot. Tegen Quick (2-2) was het een heel leuke wedstrijd. We begonnen erg goed en daarna pakte Quick het aardig over. We hadden misschien moeten winnen, maar al met al was een gelijkspel prima.”

Hecht je dan nog waarde aan de uitslagen?

,,Nee, zo niet zozeer aan de uitslagen zelf. Wel dat we in twee wedstrijden acht doelpunten hebben gemaakt. We hebben in de competitie op sommige momenten moeite gehad met scoren. Verder vond ik dat we bij twee doelpunten niet helemaal goed stonden. Daar moeten we lering uit trekken

Wat is de doelstelling voor de tweede seizoenshelft?

,,Dat is heel simpel: boven de streep eindigen. Dat is vanaf het begin de doelstelling geweest en dat blijft zo. We praten helemaal niet over linker- of rechterrijtje. We moeten zo snel mogelijk naar die groep ploegen die op 23 punten staan. Daar hebben we de komende twee wedstrijden de tijd voor. De eerste klus is thuis tegen ODIN. Die moeten we winnen. Punt.”

De eerste seizoenshelft verliep met pieken en dalen. Waar ben je tevreden over als je naar je elftal kijkt en wat kan er beter?

,,We hebben moeten wennen aan het niveau van de Derde Divisie in de eerste paar wedstrijden. Daarna hebben we een heel goede serie neergezet. Een sleutelwedstrijd in negatieve zin was Capelle-thuis, waarbij we heel knullig met tien man kwamen te staan. En dat tegen een tegenstander die we normaal gesproken dik hadden kunnen. Daarna hebben we wat pech gehad. Al hielpen we daar zelf ook aan mee door bij een paar tegengoals niet goed te staan, en hebben we verschillende wedstrijden waarin we kansen zat hadden niet gewonnen. Dat moet beter.”

Vindt je dat jullie te weinig punten hebben naar gelang het vertoonde spel?

,,Normaal gesproken heb je altijd wel wat geluk of pech. Ik denk dat wij in meer wedstrijden pech dan geluk hebben gehad qua uitslagen. Dat doe je, zoals gezegd, ook zelf. Het is niet zo dat er iemand van bovenaf al die ploegen in een kommetje gooit en zegt: ‘we zorgen ervoor dat iedereen 50/50 aan geluk en pech heeft’. Het is een vereiste dat we in de tweede seizoenshelft niet zo gemakkelijk tegengoals gaan krijgen. Daar hebben we het over gehad en zijn we ook op gaan trainen.”

Het eerste halfjaar van de Derde Divisie is achter de rug. Wat vind je van de competitie als geheel?

,,Ik vind het een heerlijke competitie. Ik denk dat het niveau absoluut een stapje hoger is dan we in de Hoofdklasse gewend waren. Daar kon je nog wel ploegen aanwijzen die je sowieso onder je zou houden, maar daar is nu geen sprake van. Je ziet aan het competitieverloop en de stand op de ranglijst dat iedereen van iedereen kan winnen.”

Is het niveau ook hoger dan jullie verwacht hadden?

,,Nee, dat niet. We wisten op voorhand dat ploegen als IJsselmeervogels, Rijnsburgse Boys en FC Lisse in de Derde Divisie zouden spelen. En die zitten daar niets voor niets. Die zijn tekort gekomen om in de Tweede Divisie te spelen en zitten nu bij ons in de Derde Divisie. Daarnaast hebben we veel concurrenten in de strijd om handhaving.

Wie moet er vrezen voor degradatie

,,Wij in ieder geval niet en dan interesseert me niet wie wel.”

Jij zegt dat jullie honderd procent zeker niet gaan degraderen?

,,We gaan er in ieder geval alles aan doen. Ik kan natuurlijk niet in de toekomst kijken. Maar ik vind dat wij niet de ploeg hebben om tot één van die kandidaten te behoren. Al staan we er nu wel. De realiteit is anders.”

Je noemt liever geen namen van ploegen die dan wel moeten vrezen?

,,Nee hoor. We dachten zelf aan Huizen en Harkemase Boys. Maar je ziet dat als je een goede serie maakt je gewoon weer aansluit of dik boven de streep komt. Wat dat betreft vind ik niet dat je iemand kunt aanwijzen. Ik denk dat er zo’n zes tot acht ploegen in aanmerking gaan komen. Wij moeten zorgen dat we daar niet bij zitten.”

Wie wordt er kampioen?

,,Poe, dat is een hele goede. Ik denk IJsselmeervogels.”

Of anders gezegd: wie heeft de beste indruk gemaakt?

,,We waren redelijk kansloos tegen IJsselmeervogels, al deed de uitslag (3-2) misschien vermoeden alsof het dichtbij elkaar lag. We werden echt van de mat getikt. Verder hadden we een hele wedstrijd niets in de brengen tegen Harkemase Boys, maar verder zijn we nooit echt kansloos geweest.”

Ons seizoen geslaagd als..

,,Als wij zonder nacompetitie te hoeven spelen er direct inblijven. Dan hebben wij het goed gedaan.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC20.00Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp20.15Hillegom