Deze weken kijken we samen met de trainers vooruit naar de tweede seizoenshelft. Normaliter doen we dat aan de hand van een zestal vaste vragen, maar bij trainer Marc van Wonderen, die met Teylingen momenteel twaalfde staat in de zondagse Tweede Klasse C, wordt dat lastig. De oefenmeester kwam halverwege het seizoen over van Alkmaarsche Boys en zat nog geen enkel officieel duel van de Sassenheimers op de bank. En dus wordt de voorbeschouwing vooral een kennismaking. ,,Ik weet bij wijze van spreken nog niet in welke kleur shirts Wippolder speelt.”

De eerste stappen die Van Wonderen zo ongeveer als coach van Teylingen gezet moet hebben, waren op Schiphol. Met de selectie vertrok hij naar Spanje voor een trainingskamp. ,,Ik viel wel met mijn neus in de boter”, vertelt Van Wonderen. ,,Op trainingskamp trek je veel met elkaar op. Je ziet elkaar bij het ontbijt en de lunch, je wandelt naar de trainingen. Je leert elkaar daardoor snel kennen. Ik heb daarmee in een paar dagen veel winst geboekt; dat had in Nederland misschien maanden gekost.”

,,Onze prioriteit is boven de elfde plek te eindigen. Daarbij moeten we minder tegengoals incasseren, en als het kan met leuk voetbal.”

Grootste uitdaging voor de pas 34-jarige Noord-Hollander is het terugbrengen van het aantal tegengoals. In dertien duels incasseerde Teylingen maar liefst 35 tegentreffers, meer dan welke ploeg in de Tweede Klasse C dan ook. ,,Dat is echt onze achilleshiel”, geeft Van Wonderen grif toe. ,,Maar tegen Hillegom [zondag 22 januari, red.] stond het goed. Ze hadden het eerste uur echt moeite met de druk die we zetten. Daarna gingen we doorwisselen en scoorden zij nog twee keer in het laatste kwartier. Maar ook bij Hillegom zeiden ze: ‘Jullie hebben je zaakjes goed op orde.’”

De andere oefenduels laten eveneens zien dat Teylingen op de goede weg is. En dat terwijl het iets verdedigender ogende 4-4-2 toch weer werd ingeruild voor een 4-3-3-systeem. ,,4-3-3 is gewoon heel herkenbaar voor die jongens. Ik vind ook echt dat we er de spelers voor hebben. Toen ze eerder dit seizoen de switch maakten naar 4-4-2 leverde dat aanvankelijk wat positieve resultaten op, maar uit de laatste zes duels voor de winterstop werden maar twee punten gehaald.”

,,Kijk, je hoeft elkaar niet helemaal verrot te schelden, maar je moet elkaar wel de waarheid kunnen zeggen”

Mede door die slechte reeks staat Teylingen er met een twaalfde plaats maar matig voor, al is het gat met nummer acht Groeneweg slechts drie punten. ,,Onze prioriteit is boven de elfde plek te eindigen. Daarbij moeten we minder tegengoals incasseren, en als het kan met leuk voetbal.” Teylingen kan meteen aan de bak, want zondag wacht een uitwedstrijd tegen RKDEO, de huidige nummer negen, die maar één puntje meer heeft. Er kunnen dus meteen goede zaken gedaan worden. Van Wonderen vindt het fijn dat het eindelijk gaat beginnen. ,,Nu kunnen we het in praktijk brengen. Ik hoop dat we meteen een serietje neer kunnen zetten.”

Sociaal gezelschap
Van Wonderen blaakt sowieso van het enthousiasme en het vertrouwen. ,,Ik heb in Spanje de selectie leren kennen en het is gewoon een heel leuk team. We waren daar met 59(!) man en iedereen was continu met elkaar bezig. Beetje klaverjassen, potje poolen. Als ik dan keek naar de andere sportteams in ons resort, die waren allemaal veel meer op zichzelf.”

Dat Teylingen een behoorlijk hecht vriendenteam is, is algemeen bekend. Volgens Van Wonderen is dat zeker een voordeel, maar kleven er ook nadelen aan. ,,Ze zijn allemaal liefhebber, maar vooral als we de bal hebben. Het risico is dat er te weinig corrigerend vermogen in de ploeg zit. Kijk, je hoeft elkaar niet helemaal verrot te schelden, maar je moet elkaar wel de waarheid kunnen zeggen. Met een stukje coaching kun je de boel ook op scherp zetten. En weet je: dan kan uiteindelijk zelfs verdedigen leuk worden.”

Foto: Paul van der Molen / D & P Sportfotografie


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen