Komend weekend komen de overige klassen, lager dan de Hoofdklasse, ook weer in actie. VIDB beschouwt met alle regiotrainers aan de hand van een aantal vaste vragen voor op de tweede seizoenshelft. In de vijftiende aflevering René Ras, de nummer drie van de Derde Klasse A.

Hallo Rene. Kunnen jullie een beetje fit aan de tweede seizoenshelft beginnen?
,,Dat idee heb ik wel. De groep wordt steeds fitter. Als ik alle jongens op papier zet, dus ook met het tweede erbij, dan mis ik nog zo’n vier a vijf spelers. Dat was voor de winterstop wel een langer rijtje. Maar het is de laatste dagen behelpen qua weersomstandigheden. Vorige week dinsdag konden we niet trainen, dan donderdag wel weer en we zouden zondag gaan oefenen, maar ook die wedstrijd werd afgelast.”

,,Onze trainingsvelden zijn wel van kunstgras, maar daar zit kurk in. We hebben dus geen last van die rubbertjes en al die nare verhalen. Maar kurk kan juist weer even iets minder tegen vorst. Als we waren gaan trainen dan hadden we de kunstgrasvelden naar de knoppen gelopen. Dat lijkt me niet de bedoeling.”

Welke jongens mis je echt nog die potentiële basisspelers zijn?
,,Dan hebben we het over bijvoorbeeld Thijmen Pompe. Die liep eind september een gecompliceerde beenbreuk op. Die komt nu langzaam weer het trainingsveld op, maar het duurt nog wel eventjes voordat hij weer fit is. Fadil Sukurica heeft twee knieoperaties achter de rug, dus ook die is nog niet zomaar wedstrijdfit.”

Wat is de doelstelling voor het tweede seizoen?
,,Zolang mogelijk meedoen om de prijzen.”

Top-drie dus voor Van Nispen?
,,Als je zolang mogelijk mee wilt doen voor de prijzen, moet je daar op mikken, ja. Uiteindelijk willen we gewoon naar die Tweede Klasse toe, via een periodetitel of kampioenschap. Toen ik hier kwam, en ik zit nu in mijn derde seizoen, toen wilden ze hier een stabiele derdeklasser worden die uiteindelijk de stap kon maken naar de Tweede Klasse. Als wij de selectie bij elkaar kunnen houden en af en toe misschien wat jongens van buiten kunnen halen, is die stap mogelijk.”

,,Daarnaast, en dat klinkt misschien gek, zitten er geen aso’s tussen.”

Wordt er getrokken aan jongens? Ik denk dan aan een Mike van Haaster, die ze er makkelijk in schiet bij jullie.
,,Natuurlijk is hij een jongen die het verschil kan maken voor ons. Dan wil je zo’n speler behouden. Maar Mike doet het dit jaar goed, dat is mooi om te zien, maar als hij het nog een tweede jaar kan laten zien, dan zou hij misschien wel hogerop moeten gaan kijken. Stabiel zijn, is eerst belangrijk. Hopelijk blijft hij en de gehele groep bij elkaar.”

Waar ben je tevreden over en waar niet?
,,Tevreden ben ik het meeste over het aantal behaalde punten en de manier waarop we wedstrijden winnen. De pure wil. Maar ook daar zit juist het het gedeelte waar ik minder tevreden over ben. Daar waar we die wil minder tonen, daar laten we ook gelijk punten liggen. Daar moeten we nog stappen in maken.”

Is dat een typisch gevalletje van gemakzucht?
,,Dat vind ik lastig om te zeggen. Ik kijk dan bijvoorbeeld naar de wedstrijd tegen Nicolaas Boys waar we wel op 1-0 voor komen, maar daarna ver wegzakken. Het lukt ons dan niet om daar weer bovenop te komen. We moeten leren om in zulke gevallen, als je voor staat, de wedstrijd op slot te gooien. Je moet de keel van de tegenstander kunnen dichtknijpen om ‘m daarna niet meer los te laten.”

De competitie als geheel vind ik….
,,Ik ben nu al een tijdje trainer en loop al lang mee in de Derde Klasse. Ik vind het serieus een fantastische competitie. Met dorpsclubs die tegen elkaar voetballen. Het zijn altijd mooie verenigingen om tegen te spelen. Daarnaast heb je dit jaar zo’n zeven tot acht ploegen die om de bovenste plek meedraaien. En ook de ploegen onderin zijn sterk genoeg om het de betere ploegen lastig te maken. Daarnaast, en dat klinkt misschien gek, zitten er geen aso’s tussen. Geen gekke, rare clubs.”

Wie wordt er kampioen bij jullie in de Derde Klasse?
,,Dat kunnen er heel veel worden. Het wordt de ploeg die het meest compleet blijft. Als onze bepalende spelers fit blijven, dan kunnen wij daar ook voor gaan. En als er zo min mogelijk jongens op vakantie gaan, haha. Verder zijn het vooral Alphen, KDO, Rijnland en SJZ die het meeste indruk maken. Zij zitten misschien ook iets ruimer in de spelers.”

,,Wij hebben zo’n zeven tot acht bepalende jongens. Daarna komt er weer een groep van zeven tot acht spelers. Als we nou uit die eerste groep zo’n twee of drie jongens kwijt raken, dan missen we die te veel op voetbaltechnisch gebied. De instelling zal fantastisch blijven in onze selectie.”

,,Dan kijk je toch wel eens naar Foreholte. Die hebben de golf gehad van de wijk Oosthout.”

Wie gaat er degraderen?
,,MMO gaat het heel lastig krijgen. Nou moet ik wel oppassen met wat ik zeg, want dat wordt onze eerstvolgende tegenstander. Er mag geen onderschatting komen. Je mag pas makkelijk gaan denken als elftal als je met 5-0 voor staat. Trouwens, MMO-uit bevalt vaak niet zo goed. Onderin zijn de ploegen redelijk gelijkwaardig aan elkaar. De ploeg die daar een serie weet te zetten speelt zich veilig.”

Ons seizoen is geslaagd als…
,,Als we een prijs pakken. We hadden het er natuurlijk net al over. Als we het via een periode doen, hebben we een goed seizoen gedraaid. Maar dan moeten we daarna natuurlijk nog wel doorpakken in de nacompetitie.”

Nog één vraagje. Jullie voorzitter Tino de Groot heeft zich openlijk zorgen gemaakt over de aanwas bij Van Nispen. Het gebrek aan nieuwbouw in De Zilk ligt daaraan ten grondslag. Hebben jullie het daar wel eens over?
,,Het komt wel eens ter sprake. In De Zilk komt er al jaren niks meer bij. Ja, het Hanenhof onlangs. Dat zijn zo’n dertig nieuwe huizen. Daarna niet meer. Dat duurt nog wel even en voordat je daar dan weer nieuwe aanwas van hebt, dan ben je al snel acht, negen jaar verder. Dan kijk je toch wel eens naar Foreholte. Die hebben de golf gehad van de wijk Oosthout en nu zie dat gebeuren met de wijk Hooghkamer.”

,,Het is bij ons best nijpend. Dat is wel zo. Als je nu kijkt naar de A-jeugd, die is krap. Daarachter hebben we twee B-elftallen. Natuurlijk is er altijd wel aanwas vanuit de jeugd naar het eerste toe. Daarnaast hoop je dat jongens die uit buurgemeentes komen en het net niet halen bij hun club, dan bij ons willen gaan voetballen. Dat zijn aanwinsten voor ons. En jongens die bij buurclubs in het tweede spelen genieten bij ons weer van de aandacht en de entourage die een selectie mee krijgt. Nu Hillegom ook op zo’n hoog niveau speelt, kunnen er best jongens uit die gemeente zijn die bij ons aankloppen.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen