Na een weekend van spectaculaire bekerduels duiken we de competitie weer in. Geen penaltyseries meer. Na negentig minuten is de eindstand bereikt. Lisse krijgt een streekgenoot op bezoek en Noordwijk maakt zich op voor een reis naar een titelkandidaat.

Het mooiste duel, op papier, wordt gespeeld op Sportpark Ter Specke. Twee Bollenstreekclubs strijden daar om de drie punten: FC LisseKatwijk. In 2010 was dit ook het allereerste duel voor FC Lisse in de Topklasse. Toen ging Katwijk er met de winst vandoor: 0-2. Daarna spreken de statistieken in het voordeel van FC Lisse. In de drie duels die er na 2010 werden gespeeld door deze clubs op Ter Specke won FC Lisse er twee en speelde het er één gelijk. Een korte blik op de ranglijst geeft echter een duidelijk beeld: Katwijk is de favoriet voor deze wedstrijd. De Katwijkers staan op een prima derde plek. FC Lisse moet het voorlopig doen met de veertiende plek. Maar met de komst van Robbert de Ruiter lijkt het geloof in een betere klassering weer aanwezig bij de ploeg uit Lisse. Het bestuur besloot daarom om het contract van De Ruiter alweer te verlengen met een extra jaar.

Op de Middelmors wordt er ook een halve derby gespeeld. In de Topklasse zijn er uitwedstrijden van over de 150 kilometer. Een wedstrijd tussen Rijnsburgse Boys en Scheveningen mag met een beetje fantasie een derby worden genoemd. Het huidige seizoen in de Topklasse is nog niet het seizoen van Rijnsburgse Boys. In een dozijn aan wedstrijden werd er zes keer gelijk gespeeld, drie keer gewonnen en drie keer verloren. Vooral het aantal tegengoals baart de ploeg uit Rijnsburg zorgen. ,,In het voetbal is het normaal gesproken makkelijker om doelpunten te voorkomen dan te maken. Bij ons niet, wij krijgen teveel tegengoals. Daar word je moe van”, sprak Rijnsburg-trainer Oosterlee eerder. Rijnsburg wil naar de Tweede Divisie en zal dus willen winnen van Scheveningen. De Rijnsburgers staan op een achtste plek en zouden met een overwinning weer in de felbegeerde top-7 komen te staan. Vorig jaar hield Rijnsburg weinig plezier over aan de ontmoetingen met Scheveningen. Zowel uit als thuis werd er verloren van de ploeg van John Blok.

Crescendo
Wie aan de vooravond van het Hoofdklasse B seizoen een lijstje moest indienen voor titelkandidaten had daar ongetwijfeld ASWH op gezet. Na tien wedstrijden in de Hoofdklasse is daar nog weinig van terecht gekomen voor de ploeg uit Hendrik-Ido-Ambacht. Voor Noordwijk gaat alles crescendo. Hoewel er naast de eerste periode werd gegrepen, is de koppositie wel weer in handen van de ploeg van Dogan Corneille. Diezelfde trainer tekende vorige week een contract voor onbepaalde tijd bij de Noordwijkers. ,,Ik merk aan alles dat Noordwijk en ik bij elkaar passen”, liet Corneille weten na het ondertekenen van het contract. Er staat wel een behoorlijke klus te wachten voor de koploper. Noordwijk won 9 mei 1998(!) voor het laatst bij ASWH. Let op, er zijn parkeerproblemen bij ASWH. Maar op de fiets gaan, is misschien een beetje optimistisch. Supportersbus misschien een idee?

FC Rijnvogels reist af naar Vlaardingen voor het topduel tegen Zwaluwen. Van Heek mag vast even bellen met Corneille. Noordwijk verslikte zich onlangs nog in Zwaluwen. De Noordwijkers kregen meerdere kansen op een overwinning maar kwamen niet verder dan een punt. FC Rijnvogels won vorig jaar wel in Vlaardingen. Toen werd het 1-3. Voor Rijnvogels kan het seizoen eigenlijk al niet meer stuk. Er werd al een prijs gepakt in de vorm van een periodetitel. Daarna verloor de club wel kansloos van Quick Boys. Maar wie dacht dat Rijnvogels daardoor geknakt was, had het mis. Tegen Ter Leede werd de rug gerecht en werden de Sassenheimers met een 3-2 nederlaag naar huis gestuurd.

Als we het dan toch over Ter Leede hebben, pakken we die wedstrijd er gelijk ook even bij. Op de Roodemolen speelt Ter Leede tegen Spijkenisse. Mike Dam noemde november een paar weken geleden als een belangrijke maand. Het zou een maand zijn waarin Ter Leede wist waar het zou staan qua niveau. Het valt tot op heden een beetje tegen. De laatste drie wedstrijden tegen respectievelijk ASWH, Noordwijk en FC Rijnvogels gingen verloren. Als de Sassenheimers de aansluiting willen behouden met de hoogste plekken in de Hoofdklasse dan zal er gewonnen moeten worden van Spijkenisse. Vorig jaar lukte dat niet. Toen werd er op de laatste speeldag van het seizoen (voor Ter Leede ging de wedstrijd nergens meer om) verloren met 1-3.

Jacht geopend
Het ambitieuze Quick Boys blijft maar winnen en verhoogt daarmee de druk op koploper Noordwijk. Het is inmiddels alweer een reeks van 7 wedstrijden waarin de Katwijkers de overwinning mochten vieren, waarvan één in de Districtsbeker. Met al die andere competitieoverwinningen bracht de ploeg van Jan Zoutman de achterstand op Noordwijk terug van zeven punten naar één punt. Zaterdag spelen de Katwijkers tegen Deltasport. Vorig jaar kwamen de clubs elkaar tegen in de Districtsbeker. Quick Boys won toen met 5-0. Bij Quick Boys zijn ze blij dat Aafjes weer helemaal terug is na een vervelende hoofdblessure. De jacht op de koppositie wordt opgevoerd door de blauw-witten.

Valken ’68 gaat op bezoek bij promovendus Neptunus Schiebroek. Die ploeg uit Rotterdam is ook een directe concurrent van de Valkenburgers. Met 12 punten uit 10 wedstrijden staat Neptunus drie punten boven Valken. De negen punten van Valken kwamen uit drie overwinningen in tien duels. De overige zeven duels werden allemaal verloren. Vooral het duel tegen Vitesse Delft van twee weken geleden was ontluisterend. Er werd thuis met 0-4 verloren. Trainer De Geus was verbaasd: ,,We waren niet strijdbaar vandaag. Maar waar het allemaal aan ligt. Dat weet ik niet.’’ Een overwinning op Neptunus betekent de aansluiting met de middenmoot. Weg van die gevaarlijke plaatsen in de ranglijst.

Bij Kagia zijn ze blij dat er even niet meer over Floreant hoeven te praten. De veelbesproken wedstrijd werd met 5-3 gewonnen. Klaar. De focus gaat weer op BSC ’68. Dat is de koploper van de Derde Klasse. Mocht Kagia winnen van BSC, dan is het de eerste ploeg die de bezoekers uit Benthuizen op een nederlaag trakteert. En misschien klinkt het gek, maar dan mag Kagia toch langzaam gaan meedoen om de koppositie in de Derde Klasse. Want met 21 punten uit 10 wedstrijden staat Kagia voorlopig gedeeld tweede. Slechts op doelsaldo staat de ploeg op een vierde plek. Doelman Luinstra heeft er zin in: ,,Ik ken al die clubs hier nog niet zo goed dus ik weet niet hoe ze spelen. Als we die kunnen winnen zou dat echt heel mooi zijn.”

Tekst: Frank Venema

Foto: Ron van der Linden


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)