Of je in Katwijk nu op een oranje kussen slaapt of je behang is wit met blauwe strepen, één ding staat vast: de gemeente Katwijk heeft een prima week achter de rug. Door een misstap van Noordwijk en een reguliere winst van Quick Boys heeft de laatstgenoemde de koppositie over genomen in de Hoofdklasse. In de Topklasse laten Kozakken Boys en Spakenburg wat puntjes liggen en blijft Katwijk ‘gewoon’ winnen. De oranjehemden staan trots bovenaan in de hoogste amateurafdeling. Wat een weelde in het kustdorp.

Zaterdag krijgt Katwijk bezoek van DVS’33. De ploeg uit Ermelo is gewaarschuwd voor de kracht van VV Katwijk. In de heenwedstrijd stond Katwijk na 12 minuten met 0-4 voor. Een monsterscore dreigde. Zo ver kwam het niet. De 1-6 overwinning van Katwijk was prima, maar met zo’n spectaculair begin viel de schade voor DVS ’33 nog enigszins mee. Beide clubs promoveerden vorig seizoen uit de Hoofdklasse naar de Topklasse. De Katwijkers repareerden daarmee vorig jaar de misstap naar de Hoofdklasse en staan momenteel dus bovenaan. DVS ’33 ziet de Topklasse als een cadeau, maar staan wel op een prima achtste plek.

IJsselmeervogels – Rijnsburgse Boys. Een schitterend affiche. Totdat je naar de stand kijkt. Dan is het ineens de nummer 13 tegen de nummer 9. Wie dit aan het begin van het seizoen had gezegd, was vierkant uitgelachen. Beide clubs beleven een moeilijk seizoen. Bij IJsselmeervogels werd de coach die aan het huidige seizoen begon – Frans Adelaar -, al ontslagen. Bij Rijnsburgse Boys mag Niek Oosterlee het seizoen wel afmaken, maar daar neemt Pieter Mulders het stokje volgend seizoen over. Rijnsburgse Boys – IJsselmeervogels eindigde eerder dit seizoen in 1-1. Jeroen Hessing zal er deze wedstrijd niet bij zijn voor de Rijnsburgers. Hij zit een schorsing uit.

FC Lisse gaat zaterdag om 14:30 uur proberen de eerste thuisoverwinning van dit seizoen te pakken. We spreken dan van 30 januari, maar de thuissupporters zijn nog niet verwend. Toch gaat het inmiddels niet zo heel slecht meer met Lisse. Pak bijvoorbeeld maar de mooie overwinning van vorige week tegen Rijnsburgse Boys er bij. Ineens kijkt Lisse niet meer naar beneden, maar naar boven. Een plek bij de top 7? Als Lisse thuis een keer wilt winnen dan krijgen ze daar zaterdag de beste kans voor. Hekkensluiter SteDoCo komt op bezoek. Eerder dit seizoen was SteDoCo – FC Lisse de wedstrijd waarbij Robbert de Ruiter zijn debuut maakte als hoofdcoach van FC Lisse.

Streekderby
Het affiche van dit weekend komt van de Roodemolen: Ter Leede Quick Boys. Op Nieuw Zuid eindigde dit onderlinge treffen in een 0-1 overwinning voor Ter Leede. De wereld zag er toen heel anders uit. Quick Boys kende een moeilijke start. Er werd zelfs al aan de stoelpoten gezaagd van de huidige trainer Zoutman. Ter Leede startte voortvarend en stond zelfs even aan kop. De rollen zijn nu volledig omgedraaid. Ter Leede krabbelt door het seizoen heen, terwijl Zoutman zijn ploeg op de rit heeft gekregen. Quick Boys staat sinds de misstap van VV Noordwijk vorige week zelfs bovenaan. Voor vier spelers is dit een bijzonder wedstrijd. Quick Boys-jongens Yordi Teijsse en Robert Steemers voetbalden in het verleden in een geel-rood shirt. Omgekeerd voetbalden Ter Leede-spelers Tomas Arroyo en Ronnie Verplancke ooit in het blauwwitte shirt van Quick Boys.

VV Noordwijk wil thuis tegen Deltasport de kater van Sportlust ’46 wegspoelen. Met de 1-1 van vorige week werd de koppositie over gedragen aan Quick Boys. De thuisploeg uit Woerden groef zich in, de Noordwijkers konden geen bres slaan in de muur van Sportlust. ,,We wisten van tevoren dat we na de winterstop wel vaker tegenstanders gaan treffen die het op deze manier aanvliegen. Dan is het aan ons om daar op een goede manier mee om te gaan. Dat is vandaag niet gelukt”, zei Noordwijk-aanvoerder Gonçalves daar over. Deltasport is de nummer 12 van de Hoofdklasse. Maar Noordwijk is gewaarschuwd. Tegen ‘de kleintjes’ win je blijkbaar niet zo makkelijk.

Lelijk winnen. FC Rijnvogels kan het. Niemand zal over vijf jaar nog praten over de afgelopen editie Haaglandia – FC Rijnvogels zei Willem van Zuilen in zijn analyse afgelopen maandag. Het zal Rijnvogels een rotzorg zijn. De drie punten zijn binnen en daar voetbal je om. Zaterdag voetballen de Katwijkers tegen Spijkenisse. In de gelijknamige plaats werd het eerder dit seizoen 0-3 voor FC Rijnvogels. ‘Makkie’ dus? Dat niet, want ook Spijkenisse beleeft, net als de Katwijkers, een prima seizoen. De club staat knap vijfde. Vorig seizoen behaalde het zelfs de nacompetitie nadat het een periodetitel pakte. Daarin legde de club het wel af tegen RVVH en Quick Boys.

Glimlach
Na een tumultueuze winterstop begon Valken ’68 prima aan de tweede seizoenshelft. Een gelijkspel tegen Zwaluwen ’30 is gezien de onderlinge afstand op de ranglijst een puike prestatie. De Valkenburgers hebben het moeilijk dit seizoen en staan twaalfde. Inmiddels is er ook afscheid genomen van de trainer die er pas een aantal maanden zat: De Geus. Zaterdag gaat Valken op bezoek bij FC ‘s-Gravenzande. De degradant uit de Hoofdklasse B staat vijfde, met negen punten achterstand op koploper Nootdorp. De thuiswedstrijd tegen ‘s-Gravenzande is er voor Valken één om snel te vergeten. Op het eigen veld werd er met 0-4 verloren. Maar met drie punten uit de laatste vijf wedstrijden is de komende tegenstander van de Valkenburgers duidelijk niet in goede doen. Ruiken we hier een kansje?

Al een week lang loopt heel Lisserbroek met een glimlach op het gezicht. Kagia is de koploper in de Derde Klasse. Een knap staaltje trainerswerk van Anton Wijsman. Voor het tweede jaar op rij moet hij een ploeg opbouwen en het lijkt hem behoorlijk te zijn gelukt. Kunnen ze nog een week met de hoofd in de wolken lopen? Het zou zomaar kunnen. Kagia gaat op bezoek bij Rohda ’76. De nummer 12 van de ranglijst. Tel daarbij op dat Kagia deze week nog eens met 8-4 (!) won in de strijd om de Koetshuis Cup en elke voetbalsupporter kan de rekensom maken dat de ploeg uit Lisserbroek de favoriet is. Aan hen het waar te maken.

Foto: Hans van Duijn


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen