Na een weekje Districtsbeker en inhaalwedstrijden te hebben gehad, staat er weer een vol programma op ons te wachten. Met meer dan gemiddelde belangstelling zal er worden gekeken naar de Topklasse. Rijnsburg kan een goede stap richting de top zeven zetten en de twee ploegen met de minste tegengoals komen elkaar tegen: Excelsior Maassluis ontvangt Katwijk. Maar het echte affiche komt uit de Derde Klasse. De nummer één tegen de nummer twee.

Toch beginnen we even in de Topklasse. Koploper VV Katwijk gaat naar Maassluis. Hoewel Excelsior zelf moeilijk het net kan vinden (22 doelpunten), krijgt het ook weinig goals tegen: 21 in 19 wedstrijden. Diezelfde cijfers kunnen ook de Katwijkers overleggen. Tegenover de 21 tegengoals staan wel 42 doelpunten van de oranjehemden. Marciano Mengerink heeft daar een groot aandeel in gehad. De spits heeft inmiddels 15 keer gescoord. Cijfertjes zeggen niet alles, want op de Krom eindigde deze wedstrijd in 0-0. Voor de neutrale toeschouwer is het te hopen dat de komende wedstrijd tussen de beide kemphanen meer te bieden heeft.

,,Het belangrijkste is nu de Tweede Divisie halen. En ik denk dat het mogelijk is.” Het zijn de woorden van Rijnsburgse Boys aanvoerder Danny van der Vijver. Of ze ook profetisch gaan worden moet nog blijken. Maar Rijnsburg kan een goede stap in de richting zetten met een overwinning op ONS BOSO Sneek. De bezoekers uit Friesland staan op vijf punten achterstand van de ‘Uien’. Een verlies van de thuisploeg laat Sneek terugkomen in de race. Rijnsburg wil graag naar boven blijven kijken en met maar twee punten achterstand op de zevende plek hebben ze daar alle recht toe. Het gat naar de zesde plek is groot, maar plek zeven, de laatste plek die recht geeft op de Tweede Divisie, is nog voor meerdere ploegen haalbaar. In Sneek werd het eerder dit seizoen 2-2. Oh ja, de laatste thuisoverwinning van Rijnsburg dateert van 5 september (4-1 tegen GVVV). Er mag wel weer eens feest gevierd worden op de Middelmors.

FC Lisse en Spakenburg treffen elkaar zaterdag op de Westmaat. Een uitwedstrijd voor de Lissers dus. Een wedstrijd tussen twee elftallen die wat goed te maken hebben. FC Lisse won in deze tweede seizoenshelft nog zo knap uit bij Rijnsburgse Boys, maar zag die bonuspunten in rook opgaan na de 2-4 thuisnederlaag tegen SteDoCo. Spakenburg is op jacht naar een kampioenschap maar verloor twee weken geleden van Barendrecht. De jacht op de titel is daarmee overgeslagen in een achtervolging op Katwijk en Kozakken Boys. Spakenburg was vooral in de eerste periode op dreef en heeft nu een moeilijkere periode. In Lisse werd het 2-3, in het voordeel dus van Spakenburg.

Hoofdklasse
De koploper van de Hoofdklasse B, Quick Boys, krijgt bezoek van ASWH. De ploeg uit Hendrik Ido Ambacht werd voor het seizoen begon gezien als één van de titelkandidaten. Die status hebben ze niet waar kunnen maken. Met 14 punten achterstand op Quick Boys staat ASWH op een zesde plek. In Hendrik Ido Ambacht werd het eerder dit seizoen 2-2. Als de Katwijkers deze wedstrijd winnen dan zijn ze verzekerd van de tweede periode en daarmee is alvast een eerste prijs binnen. Veel transfernieuws deze week op Nieuw Zuid: Steemers blijft, Groot komt (SJC) en Van der Plas vertrekt (Valken ’68).

VV Noordwijk komt zaterdag oud-spelers Nick Brouwer en Kamal Amheye tegen. Oftewel de Noordwijkers gaan op bezoek bij Haaglandia. Een middenmoter in de Hoofdklasse. De promovendus begon moeizaam aan het seizoen met één punt uit vier wedstrijden. Inmiddels staan de gastheren op een achtste plek met 19 punten uit 15 wedstrijden. Scoren is het probleem niet voor de Rijswijkers. Ze vonden al 26 keer het net, dat is maar één goal minder dan Noordwijk. Alleen 31 tegengoals is te veel. Ter vergelijking: Noordwijk kreeg er pas 13 tegen.

In Vlaardingen gaat Ter Leede op bezoek bij Deltasport. Een ploeg met vertrouwen. Deltasport klimt namelijk langzaam omhoog. Na acht wedstrijden stond die ploeg pas op drie punten. Zeven wedstrijden later zijn daar inmiddels tien punten bij gekomen. Niet gek voor een promovendus. Een goede graadmeter was de wedstrijd tegen VV Noordwijk van twee weken geleden. De Noordwijkers wisten pas in de 94e(!) minuut de winnende goal te maken. Ter Leede is gewaarschuwd. Het tegenovergestelde is in Sassenheim gebeurd. Ter Leede begon voortvarend aan de competitie en stond zelfs even bovenaan. Inmiddels staat de ploeg van Henk Wisman negende.

FC Rijnvogels is nog steeds de knappe nummer drie van de Hoofdklasse. Goed, de Katwijkers stonden eerste en pakten de periodetitel, maar de huidige derde plek is nog steeds een goede prestatie. Zaterdag spelen de ‘Vogels’ tegen XerxesDZB. FC Rijnvogels is goed de winterstop uitgekomen. Eerder gaf speler Pieter van der Breggen nog aan dat dit altijd een lastige periode is voor Rijnvogels. Met twee overwinningen (2 x 1-0), is de ploeg van Hein van Heek goed aan de tweede seizoenshelft begonnen. Xerxes staat 10e. Makkie? Nee, op de Kooltuin speelden beide ploegen gelijk tegen elkaar. Zegt genoeg.

Affiche
Op ’t Duyfrak staat een halve derby op het programma. De ploegen komen niet uit dezelfde streek, maar de hemelsbrede afstand tussen Valken ’68 en Voorschoten ’97 is niet zo groot. De afstand op de ranglijst is wel behoorlijk. De bezoekers staan vijfde en hebben negen punten meer dan Valken. Toch is Voorschoten niet in goede doen. Na afloop van de eerste periode stond de ploeg op een tweede plek. Daar zijn ze na slechte reeks vanaf gedonderd. Het elftal uit Voorschoten haalde maar vijf punten uit de laatste zeven wedstrijden. Valken kende een bizarre eerste seizoenshelft, nam afscheid van trainer De Geus en lijkt nu de weg omhoog te hebben gevonden. Vorige week won het van FC ‘s-Gravenzande. Die ploeg staat op gelijke hoogte met… Jawel, Voorschoten ’97.

Het mooiste affiche komt dit weekend uit de Derde Klasse. Koploper Kagia krijgt bezoek van de nummer twee: DoCoS. Wint Kagia, dan slaat het ineens een gat. De nummer drie staat op vier punten achterstand, DoCoS kan op vijf punten achterstand worden gezet. Beide ploegen beleven een identieke tweede periode. In de laatste zeven wedstrijden werd er vijf keer gewonnen en twee keer gelijk gespeeld. Het doelsaldo van DoCoS is zowel in de competitie als in de tweede periode net iets beter. Een detail dat in het voordeel spreekt van Kagia: DoCoS won nog nooit in Lisserbroek. En als we de site van DoCoS mogen geloven weten ze niet eens waar Kagia vandaan komt. Is het nu Lisserbroek of Lissebroek? In Leiden weten ze het niet zo goed.

Foto: Danny van den Bosch


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen