Het zal een lastige keuze worden voor de voetbalfan uit de Bollenstreek. Welke streekderby heeft de voorkeur? In Sassenheim staan Ter Leede en Noordwijk tegenover elkaar. In Katwijk doen ze er nog een schepje bovenop. Daar strijden twee dorpsclubs om de drie punten. Op Nieuw Zuid ontvangt Quick Boys de koploper van de Hoofdklasse B: FC Rijnvogels.

Laten we daarbij alsjeblieft de Topklasse niet vergeten. Te beginnen bij Rijnsburgse Boys. De ploeg van Niek Oosterlee staat zelf zesde en komt directe concurrent HHC Hardenberg tegen. De ploeg uit het oosten van het land haalde in zeven wedstrijden net zoveel punten als de Rijnsburgers en staan daarmee één plekje hoger. Rijnsburgse Boys wacht al een tijdje op een competitieoverwinning. De laatste driepunter is alweer acht weken geleden! Of dat tegen HHC wordt omgekeerd? Laat Rijnsburg dan alsjeblieft niet naar vorig jaar kijken. Toen wonnen de bezoekers uit Hardenberg met 0-4.

Katwijk reist af naar Werkendam. Daar gaat het op bezoek bij het kapitaalkrachtige Kozakken Boys. De nummer twee van de Topklasse is alvast bezig met het volgende seizoen. Kozakken Boys maakte namelijk bekend dat Mahmut Sönmez volgend seizoen overkomt van Barendrecht. Eerst wacht zaterdag de topper tussen Kozakken Boys en Katwijk. De thuisploeg tankte in ieder geval vertrouwen tegen Rijnsburgse Boys (3-0). En ontvangt voor de tweede week op een rij een Bollenstreek ploeg. Katwijk heeft positieve statistieken voor de uitwedstrijd tegen Kozakken Boys. Zelfs in het rampseizoen, toen Katwijk degradeerde naar de Hoofdklasse, won het in Werkendam met 2-3.

Barendrecht-uit, altijd lastig. Dat geldt zeker voor FC Lisse. De ploeg van Robert de Ruiter ging in de Topklasse al vijf keer op bezoek bij Barendrecht. De thuisploeg won vier keer. Lisse staat na het verlies tegen Excelsior Maassluis op de laatste plaats in de Topklasse. Pech vond trainer De Ruiter: ,,We hebben er alles aan gedaan om minimaal een punt te pakken. Vooral in de tweede helft zat het ons gewoon niet mee.” Met Barendrecht gaat het een stuk beter. De ploeg verloor pas één keer dit seizoen, speelde vier keer gelijk en won vijf keer. Daarmee staat de ploeg van Adrie Poldervaart op de derde plek.

In de Hoofdklasse B staan twee streekderby’s centraal. Quick Boys ontvangt FC Rijnvogels op Nieuw Zuid. Bij Rijnvogels leven ze in een roes. De ploeg van Hein van Heek won vorige week de eerste periode. De trotse koploper had voorafgaand aan dit seizoen als doelstelling om bij de eerste vijf te eindigen. Voorlopig slagen ze daar prima in. Quick Boys kende een moeilijke start van dit seizoen. Er werd al stiekem over een crisis gesproken toen de Katwijkers rond plek acht bivakkeerde. Inmiddels ziet de wereld er een stuk rooskleuriger uit voor Quick Boys. Blijkbaar weet Zoutman de juiste snaar te raken, want de blauw-witten staan inmiddels derde met maar twee punten achterstand op de koploper. Vorig seizoen kroonde Jesse Driebergen zich tot matchwinnaar in de onderlinge strijd op Nieuw Zuid. Quick Boys – Rijnvogels eindigde toen in 1-0.

De andere streekderby in de Hoofdklasse vindt plaats in Sassenheim: Ter Leede – Noordwijk. Noordwijk leek lang af te stevenen op de eerste periodetitel. Helaas voor de kustbewoners werd er met de haven in zicht gelijkgespeeld tegen XerxesDZB en verloren van Jodan Boys. Vorig week won Noordwijk nipt van Hoek, door een late goal van Hu. Voor de periodetitel kwam die overwinning al te laat. Ter Leede begint aan een pittige maand. ,,Na de komende reeks wedstrijden weten we exact waar we staan als selectie. We komen ploegen tegen die ongeveer hetzelfde aantal punten hebben als dat wij hebben”, kijkt Mike Dam vooruit op de maand november. Na Noordwijk komt Ter Leede ook Rijnvogels tegen. Vorige week kreeg het klop van ASWH. Het zijn dus zware weken voor Ter Leede qua tegenstanders.

Valken ’68 reist af naar Wilnis om tegen de plaatselijke CSW te voetballen. Een nieuwe ploeg in de Eerste Klasse. ,,CSW is voor mij een totaal onbekende club. Ik ken ook geen individuele spelers ofzo. Ze staan geloof ik wel bij ons in de buurt. We moeten gewoon de dezelfde lijn als tegen Volendam doorzetten en vanuit onze eigen kracht de kansen blijven creëren en afmaken. Dan heb ik echt vertrouwen in een goed resultaat”, laat John van Rijn van Valken ’68 dan ook weten.Wat we wel weten van CSW, is dat ze vorige week uit wonnen bij ARC met 2-3.  Daarmee staan ze op precies gelijke hoogt met Valken, maar heeft de ploeg uit Wilnis een beter doelsaldo.

Kagia lijkt in de competitie de weg omhoog te hebben gevonden. De laatste twee uitwedstrijden tegen respectievelijk Lugdunum en Hazerswoudse Boys werden allebei gewonnen. Maar het gespreksonderwerp op dit moment in Lisserbroek is de wedstrijd Kagia – Floreant. Kagia verloor die wedstrijd begin oktober. In die wedstrijd deed Floreant echter iets opmerkelijks. Leen van Steensel, trainer van Floreant en oud-profvoetballer, kwam zelf in het veld te staan na een invalbeurt. Dat mag vanaf de Derde Klasse niet meer en dus stelde de KNVB, Kagia in het gelijk. 21 november wordt deze wedstrijd over gespeeld. Maar eerst volgt komende zaterdag de wedstrijd tegen DWO. Een directe concurrent. Zaak dus om de drie punten in Lisserbroek te houden.

Tekst: Frank Venema

Foto: Hans Schalk


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)