Het is vaak in het voorjaar een jaarlijks tafereeltje. De koeien hebben een paar maanden op stal gestaan en mogen eindelijk weer naar buiten. Ze weten amper waar ze met hun dolle vreugde heen moeten en rennen linea recta de wei in. Dat gevoel heerst er in voetballand nu ook een beetje.

Niet dat we voetballers met koeien willen vergelijken. Maar eindelijk gaat het voor veel ploegen weer om de punten. Hillegom, Foreholte, Teylingen, Van Nispen en Warmunda mogen eindelijk weer. Voor SJC gold dat al.

De ploeg van Sjaak Polak reist af naar Hoorn voor een uitduel tegen Hollandia. Vorig jaar was Martijn Walter daar de grote man. De rechtsbuiten van SJC is echter gestopt. Maar ook met de nieuwelingen Tom Duindam, Jeroen Dedel en Tom Broekhuizen lijkt SJC de juiste vorm te pakken. Met zeven uit drie is de ploeg prima gestart in de Hoofdklasse.

,,Het is een compliment voor de jongens zelf, maar ook naar de staf en de spelersgroep.”

Vorige week werd SWZ BOSO Sneek met 3-0 verslagen op de eigen Lageweg. Broekhuijzen was die middag de grote man met twee goals. Het andere doelpunt werd gemaakt door de teruggekeerde Jordy Groot. Hollandia speelde dit seizoen één keer gelijk, het won één keer en het verloor één keer. Vorige week speelde het in Gendt met 1-1 gelijk tegen De Bataven.

Compliment
In de Eerste Klasse krijgt Hillegom Assendelft op bezoek. Tot het jaar 2010 acteerde die vereniging vooral in de krochten van het voetbalwereldje. Daarna heeft de club aan een aardige opmars gewerkt. In 2016 werd die ploeg kampioen in de Tweede Klasse, waarna het vorig jaar tiende werd in de Eerste Klasse.

Hillegom moet het dit jaar stellen zonder de sterkhouders Maurice van der Neut, Jeroen Dedel en Nick van Staveren. Na een goed seizoen bij Hillegom kreeg het drietal aanbiedingen van andere clubs. Het maakte de Hillegommers ook trots: ,,Het is een compliment voor de jongens zelf, maar ook naar de staf en de spelersgroep”, zei trainer Arend Jan Kranenburg over die transfers.

Foreholte trapt op het eigen De Elsgeest af tegen Laakkwartier. De Haagse ploeg degradeerde vorig seizoen uit de Eerste Klasse. Na de degradatie van de Hagenezen vertrok daar een aantal spelers naar elders gelegen clubs.

De bekendste voor ons daarvan is Wesley Storm. De doelman staat nu onder de lat bij FC Lisse en heeft zich al een ware penaltykiller getoond met gestopte strafschoppen tegen Excelsior Maassluis en Hoek in de KNVB-beker.

RKVV Teylingen begint het seizoen bij ROAC. Het elftal van Marc van Wonderen lijkt er niet zwakker op geworden. In de Districtsbeker werd eersteklasser Hillegom thuis knap op een 1-1 gehouden. Het drietal (Jelle Vooijs, Lasse van Wijk en Pascal de Ridder) dat overkwam van Ter Leede, lijkt de ploeg een kwaliteitsinjectie te hebben gegeven.

Eén van de nieuwelingen bij Teylingen: Lasse van Wijk

Hoewel ROAC buiten onze regio ligt, lijkt de vereniging de wedstrijden in de Bollenstreek wel te waarderen. Foreholte en ROAC zijn al bekende ‘vrienden’ van elkaar. Het elftal uit Rijpwetering wordt gecoacht door Hein Leliveld. De blonde trainer was een aantal seizoenen actief op De Boekhorst als rechterhand van toenmalig coach Wilfred van Leeuwen.

‘De dertiger heeft een behoorlijke staat van dienst: o.a. IJsselmeervogels, Rijnsburgse Boys, FC Eindhoven en Telstar’.

In de Derde Klasse opent Van Nispen het bal tegen Bernadus. In de eerste pot van het nieuwe seizoen moet het elftal het gelijk stellen zonder steunpilaren Mike van Haaster en Jelle Vleugel. Maar als we doelman Tom van Maris mogen geloven is groep in De Zilk breder geworden.

Selmo
Tegenstander Bernardus bungelt sinds de oprichting al tussen de Vierde en Derde Klasse. De vereniging uit Hazerswoude-Rijndijk promoveerde het afgelopen seizoen uit de Vierde Klasse. Daarin werd het ongeslagen kampioen.

Fusieclub Aalsmeer is de eerste tegenstander voor Warmunda. Die ploeg baarde in de zomer opzien door Selmo Kurbegovic aan te trekken. De dertiger met een behoorlijke staat van dienst (o.a. IJsselmeervogels, Rijnsburgse Boys, FC Eindhoven en Telstar), liet in de voorbereiding al zien het scoren nog niet te zijn verleerd.

Tegenstander Aalsmeer bestaat pas sinds 2014. De club ontstond na een fusie van vv Aalsmeer en RKAV Aalsmeer. Het zaterdagelftal speelt in de Eerste Klasse, het zondagelftal dus in de Derde Klasse. Daarin werd het vorig jaar knap derde, maar promoveerde het uiteindelijk niet.

Archieffoto Foreholte: Jeannette Dijkstra
Foto Teylingen: Peer Compeer


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 14 dec.
HHC Hardenberg14.30Quick Boys
Noordwijk 14.30Jong FC Volendam
FC Lisse 14.30DVS'33
FC Rijnvogels 14.30Sportlust'46
SVC'0814.30Valken'68
Kagia14.30DSO
Te Werve 14.30Van Nispen (zat.)
FC Oegstgeest14.30VVSB (zat.)
Warmunda 14.30MMO
Spakenburg 15.00Rijnsburgse Boys
VVSB 15.30Harkemase Boys
Katwijk 15.30IJsselmeervogels
GOES18.00Ter Leede
Zo. 15 dec.
MSC14.00SJC
Concordia 14.00Hillegom
Oliveo 14.00Foreholte
Teylingen 14.00DOSR
Van Nispen (zon.) 14.00FC Aalsmeer