Nino Roffelsen wordt profvoetballer. Punt. De 18-jarige Voorhouter is er zeker van. Het is geen makkelijke periode voor de jonge voetballer. De verdedigende middenvelder voetbalt nu nog bij Feyenoord Onder-19. Het zal zijn laatste jaar worden bij de club omdat hem geen contract in het vooruitzicht is gesteld. Maar koste wat het kost, zal hij slagen in zijn doel.

,,Weet je wat het is? Als ik elke dag keihard train en het maximale uit mezelf kan halen, dan ben ik er van overtuigd dat ik het ga halen. Ik ben al tien jaar lang keihard aan het knokken en niks is mooiers dan van je hobby je beroep kunnen maken.”

Roffelsen zegt het niet om zichzelf moed in te praten. Hij is overtuigd. De voetballer loopt al een decennium lang rond in Rotterdam. Als jong mannetje gescout terwijl hij in de rust van een wedstrijd aan het voetballen was. Hij ging met z’n vader mee naar een jeugdwedstrijd voor de KNVB. Vader Pascal Roffelsen deed een trainerscursus, ging naar een wedstrijd, en nam zijn zoontjes mee. Niet beseffend dat het leven van zijn oudste zoon daarna op z’n kop zou komen te staan.

,,Blij en trots”, mijmert zoon Roffelsen. ,,Ik vond het heel wat dat ik voor Feyenoord werd gevraagd.” Z’n leven kwam in z’n totaliteit in teken van voetbal te staan. En dat doet hij nog steeds. De agenda van Roffelsen is vol, barstensvol.

,,Ik vind nou eenmaal dat ik niet onderdoe voor de jongens die nu de voorkeur boven mij krijgen.”

Zes keer per week trainen. Dinsdag en donderdag de zogenoemde ‘profdagen’. Op die dagen loopt de jeugdexponent van de Rotterdammers de hele dag rond op het complex van de nummer één van de Eredivisie. Om 11 uur trainen, lunch tussendoor, om 15 uur weer trainen. Maandag en vrijdag traint Feyenoord O-19 één. ,,En buiten Feyenoord om train ik nog met Erol Esajas om fysiek sterker te worden.”

Respecteren
De Feyenoorder geeft alles om zijn droom te laten slagen. Maar de middenvelder is al eventjes geen basisspeler meer in Rotterdam. De concurrentie is, logischerwijs bij een topclub, enorm. Toch begon het seizoen nog goed voor Roffelsen. De voorbereiding verliep soepel en in de eerste acht wedstrijden van het seizoen startte de Voorhouter in de basis. De resultaten werden minder bij Feyenoord en de middenvelder was één van de weinige basisspelers zonder een contract. Uiteindelijk kwam Roffelsen niet meer voor in de plannen van de trainer.

,,We spelen op dit moment met een heel aanvallend ingesteld middenveld. Er zijn momenteel negen middenvelders en er kunnen er maar drie spelen. Ik moet concurreren met jeugdinternationals, jongens die vast meetrainen met het eerste en een aantal jongens dat hun debuut al heeft gemaakt. Desondanks vind ik het onterecht dat ik nu weinig voorkom in de plannen van de trainer. Ik vind nou eenmaal dat ik niet onderdoe voor de jongens die nu de voorkeur krijgen. De trainer ziet het anders en dat moet ik maar respecteren.”

,,Dat ik voor Feyenoord werd gevraag dat vond ik heel wat”

Ook met weinig speelminuten in de benen blijft de ambitie onverminderd hoog bij de voetballer. ,,Ik vind het heerlijk om zoveel te trainen en mezelf iedere dag uit te dagen om beter te worden. School heb ik een jaar terug af kunnen ronden, dus ik heb nu alle tijd om me volledig te focussen op voetbal. Ik wil mezelf later nooit kunnen verwijten dat ik er niet alles aan gedaan heb, mocht ik onverhoopt niet slagen in het profvoetbal.”

,,Feyenoord heeft geen beloftenelftal in de Tweede of Derde Divisie, dus dat is ook geen optie”, vervolgt Roffelsen. Die overigens voorstander is van de voetbalpiramide. ,,Voor jongens zoals ik is dat een prima leerschool. En uiteindelijk ook goed voor het Nederlandse profvoetbal.”

Leren
,,Dit is mijn laatste jaar als jeugdspeler”, gaat de tiener verder. ,,Dat ik geen contract zou krijgen in Rotterdam had ik eigenlijk al rekening mee gehouden. De stap van de ‘A1’ gelijk naar het eerste elftal is enorm en er is maar een beperkt aantal spelers die de stap heeft kunnen maken. Alle jongens zonder contract zullen op zoek moeten gaan naar een nieuwe club.”

Er breekt daarom een onzekere periode aan voor het 18-jarige talent. Welke clubs weten het telefoonnummer van Roffelsen te vinden? Waar krijgt de blonde voetballer zelf een goed gevoel bij? ,,Het liefst wil ik na dit seizoen naar een club in de Eredivisie of anders Jupiler League. Bij voorkeur een club die wel met hun beloften in de Tweede of Derde Divisie spelen.”

,,Daarnaast blijf ik altijd nog wel even in de kantine hangen in Voorhout na de wedstrijd. Zonder bier, dat lijkt me logisch.”

Om de stap nu al volledig naar het amateurvoetbal te maken ziet hij nog niet zo zitten, althans nog niet op dit moment. ,,Met alle respect, daar ligt niet mijn ambitie. Het is nog een beetje te vroeg om in het amateurvoetbal te gaan spelen.  Ik houd de deur wel op een kier. Het kan ook een opstap zijn naar iets moois. De grote clubs uit de Bollenstreek hebben al gebeld. Maar ook die begrijpen dat ik eerst wil kijken of ik bij een BVO terecht kan komen.”

Kuijt
In zijn laatste maanden bij Feyenoord vallen er nog voldoende mooie momenten te vinden voor de middenvelder. ,,Het zijn tien fantastische jaren geweest. Ik heb in competities op het hoogste niveau kunnen spelen, trips naar het buitenland gemaakt, noem maar op. Op de training in een elf tegen elf spelen tegen het eerste, met als tegenstander Dirk Kuijt, die voor mij een groot voorbeeld is. Dat zijn allemaal geweldige dingen die niemand mij meer afneemt.”

Als het gesprek op z’n einde loopt wil Roffelsen nog één ding kwijt: zijn band met z’n oude club Foreholte. In de weinige vrije tijd die de middenvelder weet te vinden heeft de Voorhoutse club een speciale plek. ,,Uit en thuis ben ik er bij.  Veel vrienden van mij spelen in het eerste en tweede. Ik verzorg ook de Twitter en Instagram van de club. Daarnaast blijf ik altijd nog wel even in de kantine hangen in Voorhout na de wedstrijd. Zonder bier, dat lijkt me logisch.”

Foto’s: Familie Roffelsen


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 20.00Quick Boys
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)