Het gedoe in de Derde Divisie deze zomer rondom het aantal beloftenteams op de zaterdag, heeft bij de KNVB gezorgd voor een revisie van de promotie-/degradatieregeling. Grootste veranderingen: een maximum aantal beloftenteams per competitie en er wordt niet meer krampachtig vastgehouden aan de voorkeursspeeldag van een club. 

De eerste verandering komt voort uit het probleem voorafgaand aan dit seizoen in de zaterdag Derde Divisie. Daar zouden in eerste instantie vijf beloftenteams gaan spelen, totdat Magreb’90 en Jong Vitesse alsnog overeenkwamen om van speeldag te ruilen.

Om deze discussie in de toekomst te voorkomen, is simpelweg het maximum aantal beloftenteams in zowel de Tweede als de Derde Divisie gesteld op vier. In de Hoofdklasse mogen maximaal drie beloftenteams spelen.

De KNVB voegt daar nog een regel aan toe: ,,Het aantal beloftenteams in de Derde Divisie wordt met ingang van seizoen 2018/19 evenredig verdeeld over de zaterdag en de zondag. Hierdoor is het mogelijk dat beloftenteams worden ingedeeld in de 3e divisiepoule die niet overeenkomstig is met hun gewenste speeldag.”

Verenigingen
Dat betekent dat de voorkeursspeeldag ook voor de andere verenigingen niet meer heilig is. In theorie wordt het dus mogelijk dat bijvoorbeeld Katwijk of Quick Boys op zondag moeten gaan spelen. De KNVB legt dat als volgt uit: ,,In eerste instantie worden de verenigingen/beloftenteams uitkomende in de Derde Divisie seizoen 2018/19 verzocht aan te geven of men vrijwillig ingedeeld wenst te worden in de ongebruikelijke/ongewenste poule.”

,,Hierbij geldt dat de nummer 18 van de Tweede Divisie als eerste in aanmerking komt voor indeling in de ongebruikelijke poule.”

Mochten clubs aan dit verzoek van de bond weinig tot geen gehoor geven, dan zijn de degradanten uit de Tweede Divisie de eerste kandidaten die worden verwezen naar de competitie die niet overeenkomt met de gewenste speeldag.

,,Hierbij geldt dat de nummer 18 van de Tweede Divisie als eerste in aanmerking komt voor indeling in de ongebruikelijke poule, gevolgd door de nummer 17 enz. (tenzij zich hieronder beloftenteams bevinden waardoor het aantal beloftenteams per poule ongelijk wordt).”

Loting
Het is mogelijk dat deze nieuwe regels nog steeds niet leiden tot een evenredige verdeling van de beloftenteams, of niet leiden tot een verdeling van 18 teams per speeldag. In dat geval gaat de bond over tot loting. Het lot bepaalt dan welke clubs er worden ingedeeld in de competitie op de ongebruikelijke speeldag. Dit betreft dan wel een situatie voor maximaal één seizoen, tenzij de betreffende club anders verzoekt.

Tijdens de bondsvergadering van aanstaande 2 oktober moet de formele goedkeuring nog plaatsvinden voor de maximering van het aantal beloftenteams per poule.


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)