Hij maakte in het seizoen 2016/17 de hele voorbereiding met de hoofdselectie van ADO Den Haag mee. De kans was groot dat hij door zou breken bij de profclub, maar bijna twee jaar later voetbalt Levy Berends bij de hoofdmacht van SJC in de Derde Divisie. ,,Ik heb twee jaar geleden in de voorbereiding ook mijn kansen gekregen. Het was misschien een kwestie van tijd dat ik minuten ging maken in het eerste. Het is jammer genoeg anders gelopen”, vertelt de negentienjarige verdediger. 

De voetballer uit Wateringen kreeg bijna twee jaar geleden, rond Kerst, plotseling te maken met een koortsaanval. Berends zou met ADO meegaan op trainingskamp naar Málaga, maar mocht niet vliegen vanwege ziekte. Daarna ging het naar eigen zeggen ‘down hill’ met hem. Geheel op zijn oude niveau kwam hij niet meer.

,,Ik was eigenlijk nooit ziek, maar toen lag ik ineens drie weken op bed met zelfs 42 graden koorts. Ze weten nog steeds niet wat het precies was. Het was iets erger dan alleen een klein griepje. Ik moest daarna ook een maand herstellen om weer helemaal fit te worden. Op dat moment was het een verkeerde timing in mijn ontwikkeling.”

,,Mijn zaakwaarnemer had wel contact met Sparta Rotterdam, FC Utrecht en AZ.”

Tijd verdoen
Voor het moment dat Berends ziek werd, had de mandekker meestal een dubbel programma. Hij speelde zijn duels zowel in het team van Onder-19 als Jong ADO Den Haag. In het nieuwe jaar was het echter afgelopen met veel speelminuten. ,,Tijdens de eerste wedstrijd die ik speelde nadat ik beter was, was ik eigenlijk nog niet fit. Dat ging ook helemaal niet lekker. Daarna was ik m’n basisplaats kwijt.”

Uitzicht op speeltijd in het huidige seizoen had de bij VELO opgeleide speler dan ook niet, waardoor hij op zoek ging naar een nieuwe werkgever. Dat bleek nogal lastig afgelopen zomer. ,,Mijn zaakwaarnemer had wel contact met Sparta Rotterdam, FC Utrecht en AZ, om daar bij de beloftenteams te spelen. Maar dat is uiteindelijk niets geworden. Bij ADO was ik eigenlijk m’n tijd aan het verdoen, dus ik moest wel wat anders.”

,,Dit seizoen heb ik hier twee doelstellingen: weer fit worden en mijn diploma halen.”

Ver weg
Ook een overstap naar een tweededivisionist behoorde niet de mogelijkheden. Interesse was er overigens wel van clubs uitkomend op het hoogste amateurniveau. ,,Het was allemaal op korte termijn dat ik iets nieuws moest zoeken, voor de deadline. Clubs uit de Tweede Divisie hadden wel interesse, maar die lagen op twee à drie uur rijden. Dat is niet te doen vanuit Wateringen.”

Berends besloot te kiezen voor zijn studie Marketing en Communicatie, waar hij in z’n laatste jaar zit. Op de uitnodiging van de Haagse trainer Sjaak Polak, zelf ook opgeleid bij ADO Den Haag, of hij bij SJC kwam voetballen, ging hij uiteindelijk in. Sinds september trainde de jonge verdediger al mee. Maar eerst moest hij wachten op dispensatie van de KNVB.

HBO rechten
In oktober maakte Berends al zijn debuut voor de Noordwijkers. ,,Het bevalt goed hier, ik heb het naar m’n zin. Het is een leuk team en Noordwijk is 35 minuten rijden met de auto, dus dat is prima te doen. Dit seizoen heb ik hier twee doelstellingen: weer fit worden en mijn diploma halen. Als dat lukt, dan zie ik wel weer verder. Het profvoetbal heb ik nog niet uit m’n hoofd gezet, maar voorlopig is dit mooie stap. Ik kan veel spelen en me richten op m’n laatste jaar van m’n opleiding.”

De tiener hoopt met z’n diploma vervolgens aan de studie HBO rechten te beginnen. ,,Dat lijkt me ontzettend leuk om te doen. Met zo’n diploma heb je uiteindelijk toch meer kansen. Over het profvoetbal twijfel ik namelijk wel of ik dat nog wil. Het is afwachten hoe het dit seizoen gaat.”

Archieffoto: Johanna Wever

Lees ook: ‘Ex-marineman Geoffrey Smit is nu de ‘stofzuiger’ van Valken’68’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)