,,De vreselijke conclusie van vandaag is dat het dus zo niet meer kan, dat we voortaan met gescheiden supporters en uitvakken zullen moeten gaan werken”, stelt Ad Hendriksen. De voorzitter van Rijnsburgse Boys veroordeelde net als zijn collega van Katwijk, Mart Vergouwen, keihard de ongeregeldheden die in de streekderby hadden plaatsgevonden. Na een flinke vechtpartij tussen een deel van beide supportersgroepen staakte arbiter Frank de Winter het duel, dat een kleine 20 minuten stil lag en uiteindelijk werd gewonnen door Katwijk (1-2).

,,Het is een trieste dag voor het amateurvoetbal in de Bollenstreek”, vervolgt Hendriksen. ,,In al die jaren is er nooit wat gebeurd tussen deze twee clubs en dan vandaag dit… Het is te bizar voor woorden dat dit tijdens een amateurwedstrijd gebeurt.” De aanhang van Katwijk zocht na ruim een uur spelen de confrontatie met de Rijnsburgse aanhang, nadat er naar verluidt middelvingers waren opgestoken en met blikjes Bacardi was gegooid.

‘Organisatie niet goed’
Hendriksen stak de hand in eigen boezem, al wees hij de harde kern van Katwijk als de aanstichters van het geweld aan. ,,Ik voel me net zo schuldig, laat dat duidelijk zijn. Wij hadden de organisatie niet goed staan en daarvoor voel ik me verantwoordelijk. Maar duidelijk was dat de agressieve partij niet Rijnsburgse Boys was. Wij zijn zoals gezegd wel de organiserende partij. Als we maatregelen hadden getroffen met het afscheiden van publiek, dan had dit misschien voorkomen kunnen worden.”

,,Zo ziet het er wel uit op de beelden”, reageerde Vergouwen op de woorden van Hendriksen. ,,Maar het is altijd uitdagen en gaan, actief en re-actief. Wij gaan gewoon kijken wat er precies is gebeurd, en daar passende maatregelen op nemen. Maar laat duidelijk zijn: wie er ook gestart is, en wie gereageerd heeft, beide groepen zijn niet handig bezig geweest.”

Enige remedie
Katwijk kwam vorig seizoen al negatief in het nieuws na een massale vechtpartij tegen Spakenburg en strafte de daders toen hard. Vergouwen kondigde aan geen angst te hebben om opnieuw hard op te treden, iets dat ook Rijnsburgse Boys zal doen.

,,Keihard ingrijpen is de enige remedie, denk ik. Dit soort excessen moeten we uitbannen. Het spelletje is veel te leuk voor dit soort randverschijnselen. Er waren vandaag ook heel veel kinderen bij. Supporters moeten gewoon zorgeloos naar een wedstrijd kunnen komen.”

De politie liet aan Voetbal in de Bollenstreek weten dat er geen aanhoudingen zijn verricht. ,,Maar het kan ook zo zijn dat ze dat tijdens de wedstrijd niet handig achtten vanwege de grote groep mensen die er bij stond”, stelt Hendriksen. ,,Ik verwacht dat daar nog wel actie op komt. Wij gaan zelf ook de beelden bekijken. Er zijn al wat personen met namen en rugnummers opgepikt. Die gaan gestraft worden.”

Opvallend is de escalatie wel. In het verleden liep het tussen Rijnsburgse Boys en Katwijk zelden uit de hand, terwijl de duels vroeger meer supporters op de been brachten. Naar de oorzaak waarom het nu opeens misging was het slechts gissen. Hendriksen: ,,Ik denk dat het iets maatschappelijk is. Ik weet niet of iedereen vroeger ook al zo aan de alcohol en de drugs zat. Dat is de laatste jaren natuurlijk enorm toegenomen, ook langs het veld.”

Foto: Orange Pictures
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC20.00Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp20.15Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen