Clé Vos de Mooij werd eind april in eerste instantie aangetrokken als stand-in voor eerste keeper Michael Bekkers bij Ter Leede. Maar in de eerste voorronde van de KNVB-beker thuis tegen Fortuna Wormerveer (1-4) moest de 21-jarige goalie er gelijk al staan. 

Dat zal de eerste wedstrijden in de Derde Divisie niet anders zijn. Bekkers trouwde afgelopen zaterdag en daardoor is hij de komende weken ook nog afwezig vanwege zijn huwelijksreis. Een mooie kans voor Vos de Mooij om zich te onderscheiden. „De rollen zijn in principe nog steeds hetzelfde’’, verduidelijkt Vos de Mooij. „Michael (Bekkers, red.) is bij zijn terugkomst eerste keeper. Maar als ik het goed doe, bestaat er een kans dat ik mag blijven staan. Er is dus genoeg ruimte voor concurrentie.’’

Warm gevoel
De doelman wilde graag een stap hogerop maken. Bij z’n vorige club, Legmeervogels, zag hij weinig uitdaging meer. In eerste instantie kwam er geen club op zijn pad. Tot de Sassenheimers aan de deur klopten. 

„Ik kreeg gelijk een warm gevoel bij Ter Leede. Natuurlijk heb ik na de eerste gesprekken nog even nagedacht of ik dit wel moest doen, maar die twijfel was eigenlijk zo verdwenen. Ik ben inderdaad nog jong, maar ik speel nu twee niveau’s hoger dan vorig seizoen. Daardoor leer ik op de trainingen nog genoeg en ik ben ervan overtuigd dat ik de nodige wedstrijden ga spelen.’’

„Uiteraard moeten we presteren, maar er wordt ook heel erg gekeken hoe iemand zich op persoonlijk vlak ontwikkelt.’’

Zijn eerste weken in Sassenheim bevallen de inwoner van Amsterdam in ieder geval uitstekend. Beetje bij beetje leert hij iedereen kennen en daardoor voelt hij zich langzamerhand steeds meer thuis op de club. „Ik ben goed ontvangen en heb ook relatief veel gespeeld. De eerste trainingsweken leerden we elkaar vooral op het veld kennen. Maar tijdens het trainingskamp begin augustus probeerde ik ook zo veel mogelijk kennis te maken met spelers op persoonlijk vlak.’’

In de beginperiode bij de club, viel de keeper gelijk iets op. Bij Legmeervogels had hij ook goed contact met zijn medespelers, maar toch was er sprake van een ‘killere sfeer’ bij de vereniging. Zo was de kantine vaak gesloten. Bij Ter Leede verbaasde hij zich, ondanks het hogere niveau, over de gemoedelijkheid op de club.

„Het is allemaal iets huiselijker hier. Elke laatste donderdag van de maand eten we bijvoorbeeld met zijn allen op de voetbal. Uiteraard moeten we presteren, maar er wordt ook heel erg gekeken hoe iemand zich op persoonlijk vlak ontwikkelt. Van het bestuur tot de keeperstrainer, iedereen is heel erg betrokken bij de club. Dat waardeer ik.’’

Investeren
De keeper, die één dag in de week bij het hotel van zijn ouders werkt en daarnaast werkzaam is voor het advocatenkantoor Rutgers en Posch, neemt dit jaar een tussenjaar, om vervolgens te starten aan de opleiding Sport, Management en Ondernemen. Ook stopt hij dit jaar tijdelijk met training geven bij een keepersschool. Alles lijkt er daarmee op gericht om dit jaar veel te investeren in zichzelf. 

„Mijn seizoen is ook echt pas geslaagd als ik merk dat ik beter ben geworden.’’

„Mijn seizoen is ook echt pas geslaagd als ik merk dat ik beter ben geworden. Het is voor mij belangrijk dat ik wat rustiger aan de bal word, maar vooral in mijn hoofd wat meer kalmte bewaar. Dat kan me enorm helpen in sommige situaties. Daarnaast hoop ik zo veel mogelijk minuten te maken en willen we ons als team natuurlijk handhaven in de Derde Divisie.’’

Aanstaande zaterdag start de eerste wedstrijd in die competitie gelijk al met een pot tegen één van de titelkandidaten, VVSB. Vos de Mooij is ervan overtuigd dat iedereen er dan staat. 

„In de voorbereiding heb ik een ploeg gezien die goed kan voetballen. Alleen op mentaal vlak moeten we nog dingen verbeteren, maar dat heeft er ook mee te maken dat de meeste jongens aan het einde van het vorige seizoen gewend waren om alles te winnen. Helaas is de realiteit dat we dit jaar wat meer potjes zullen verliezen.’’

Foto: Hans Schalk

Lees ook: ‘Oefenprogramma’s clubs uit de Bollenstreek’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)