Om FC Rijnvogels te betitelen als de elf ideale schoonzonen ging de trainer van de Katwijkers, Jimmy Simons, na afloop na het verloren duel tegen Jong FC Den Bosch wat te ver. Voetballers als Ricardo de Vlugt of Jaap van Duijn hebben in het verleden bewezen absoluut wel wat gif te kunnen brengen. Tegen de beloften uit Brabant toonden ze die karaktereigenschap niet. Evenals de negen andere veldspelers. FC Rijnvogels gaf op De Kooltuin een 1-0 voorsprong uit handen. De bezoekers wonnen met 1-3.

De eindconclusie na negentig minuten voetbal was vooral dat de Katwijkers dat totaal aan zichzelf te wijten hadden. De thuisploeg opende nog zo scherp, kwam na twee minuten voetbal op voorsprong via Jesse Driebergen en leek af te stevenen op een relaxte middag.

In de openingsfase overklasten de Katwijkers de jonge bezoekers. ,,We zaten op rozen”, zag Dirk Jan van den Oever. De rechtsback stond na lang blessureleed vanaf minuut één aan de aftrap. Toch moest de ervaren vleugelverdediger lijdzaam toezien hoe Jong FC Den Bosch na de openingsfase te hebben overleefd beetje bij beetje de macht overnam op De Kooltuin. ,,Het laatste kwartier van de eerste helft gingen zij wat meer druk zetten, maar kregen wij nog steeds geen kansen tegen. De tweede helft, kregen zij meer druk op de bal en zijn ze effectief in het benutten van hun kansen.”

De 1-1 viel ongelukkig voor FC Rijnvogels, maar bleek de nekslag voor de ploeg van Simons. Daar waar Van den Oever vanaf randje zestien tegen de paal schoot, scoorden de bezoekers de gelijkmaker direct uit de daarop volgende tegenaanval.

,,We geven nooit op, maar er zit wel verschil tussen niet opgeven en met het mes tussen de tanden voetballen.”

Alsof de twee tegenslagen in één minuut teveel was voor FC Rijnvogels, mislukte daarna vrijwel alles. ,,We waren overal te laat, het werd een sneeuwbaleffect”, zag Simons met lede ogen aan. Dat gebeurde al voor de 1-1, vond de trainer. Hij zag hoe zijn eigen ploeg de het onheil over zich afriep. ,,Ik had daarna kunnen kiezen om in te zakken. Maar dan doe je ook iets in de gemoedsrust van die gasten.”

Mentale kracht
,,Als dan die 1-1 was gevallen, was het de schuld geweest van het systeem. Daarom heb ik er toen bewust niet voor gekozen. Toen die 1-1 alsnog viel, knakte er wat. Het leek broos.” Op dat moment miste de thuisploeg ‘een klootzakje’ in het veld. ,,Daar had ik er wel twee van kunnen gebruiken”, lachte Simons als een boer met kiespijn.

,,Ik miste wat mentale kracht in de groep. Even de mouwen opstropen met elkaar. Wel tussen de linies gaan staan, wel doordekken. We hebben te weinig gebracht om de situatie na de gelijkmaker om te draaien. We geven nooit op, maar er zit wel verschil tussen niet opgeven en met het mes tussen de tanden voetballen.”

Clubtopscorer Max van Steen kon tegen Jong FC Den Bosch het verschil niet maken

De ‘Katwijkse vrienden’ slaagden er niet in elkaar op te jutten om dat stapje extra te zetten, de extra duelkracht in de strijd te gooien om zo de beloften uit Den Bosch te overbluffen. De technisch vaardige bezoekers liepen na de gelijkmaker van Max Kappen uit naar 1-3. En niet eens onverdiend.

Vooral de laatste ‘Bossche goal’ was exemplarisch. Na een schot uit tweede lijn anticipeerde alleen Omar Boulamhayam op de rebound die van de vuisten kwam van doelman Jeffrey Verkerk. Juist die volwassenheid en die inzet die FC Rijnvogels tegen de beloften tentoon had moeten spreiden, lieten de Bosschenaren wel zien.

,,Het is goed voor de binding, al zit dat wel goed in deze groep. Maar goed: vrienden pakken niet altijd punten, hè?”

Met de 1-3 nederlaag is FC Rijnvogels weer wat weggezakt op de ranglijst van de Hoofdklasse. De negende plek is net even te matig voor het individueel sterke Katwijkse elftal. En dus lijkt de winterstop net even op het juiste moment te komen, erkent ook Simons.

Vrienden
,,In dertien wedstrijden tijd zijn we begonnen met een ploeg, die ik van tevoren in mijn hoofd had. Daar is door blessures een gedeelte van weggevallen en nu eindigen we deze eerste seizoenhelft straks weer opnieuw met hele andere jongens.”

,,In onze speelstijl en formatie zullen we regelmatig aanpassingen moeten maken. Dat is nooit prettig. Diederick Hoogerwaard komt binnenkort weer terug, Kevin Wijmer is weggevallen. Er zijn veel wisselingen. De winterstop komt op een goed moment. Het is goed voor de binding, al zit dat wel goed in deze groep. Maar goed: vrienden pakken niet altijd punten, hè?”

FC Rijnvogels – Jong FC Den Bosch 1-3 (1-0) 3. Driebergen 1-0, 61. Kappen 1-1, 70. Klas 1-2, 78. Boulamhayam 1-3

FC Rijnvogels: Verkerk, Van den Oever (68. De Man), De Vreugd, Van Heiningen, Ossevoort, De Vlugt, Slegt (79. Van Dijk), Driebergen, Van der Stoep (79. Lauhouh), Van Steen, Van Duijn

Foto’s: Wim Ros /  Piet van Kampen

Lees ook: ‘Ter Leede toont spierballen na rode kaart’

Interview met Jesse Driebergen na FC Rijnvogels – Jong FC Den Bosch


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 19 mrt.
Oefenduel
Katwijk2-5Jong ADO Den Haag
Za. 23 mrt.
Eemdijk14.30Quick Boys
FC Lisse14.30DVS'33 Ermelo
Ter Leede14.30SC Feyenoord
FC Rijnvogels14.30Swift
Soccer Boys14.30Valken '68
Kagia14.30HYS
Nieuwkoop14.30Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)15.00Zwammerdam
Katwijk15.30Rijnsburgse Boys
Achilles '2918.00Noordwijk
SJC18.00SteDoCo
Zo. 24 mrt.
Hillegom14.00Velsen
Foreholte14.00RVC'33
GDA14.00Teylingen
VCS14.30Warmunda