Natuurlijk ging het na afloop weer over Marciano Mengerink. Natuurlijk kreeg de Katwijkse spits de credits na zijn vier goals in de 6-1 overwinning op HHC Hardenberg. Natuurlijk stond hij met een glimlach FOX Sports, Omroep West, Leidsch Dagblad of ons te woord. Maar elke plant heeft water nodig, elke auto benzine, elke lamp een beetje elektriciteit. 

Dirk Kuyt kon in zijn eerste periode als Feyenoord-spits ook niet zonder Salomon Kalou. Chris Froome had zijn vier eindoverwinningen in de Tour de France nooit zo makkelijk bij elkaar gesprokkeld als hij niet de hulp had gehad van knechten als Mikel Landa of Wout Pouls.

Tandem
Natuurlijk Mengerink is een klasse apart. Met 26 goals in evenveel wedstrijden in de Tweede Divisie ben je een fenomeen. Geen twijfel mogelijk. Misschien ontstijgt de Amsterdammer het niveau wel van de hoogste amateurklasse. Z’n briljante 4-1 – achter het standbeen – was daar een uitstekend voorbeeld van. De spits bouwt z’n cultstatus elke week op tot een nieuw hoogtepunt.

,,Laten we het er maar op houden dat er twee vrienden op de tribune zaten die vonden dat ik te weinig scoorde de laatste tijd.”

Maar eens te meer leek in het duel tegen HHC Hardenberg de tandem tussen de twee vrienden Mengerink en Guus van Weerdenburg van essentieel belang. Waar de ene in een oogwenk startte, had de andere de pass al gegeven. De linksback en aanvalsleider leken elkaar op te vullen alsof ze al sinds de F-jes een onafscheidelijk duo zijn geweest.

Chin Chin Club
Tot in de kleedkamer aan toe. ,,Ik had een rustig avondje in gedachte, maar ik zag die oogjes van Guus alweer glinsteren”, lachte de 26-voudig doelpuntenmaker in de catacombe. ,,Het wordt een avondje Chin Chin Club denk ik. Een nieuw tentje in Amsterdam”, grijnsde de linksback terug.

De 22-jarige blonde verdediger heerste op de linkerflank. De ploeg uit Hardenberg had zich tactisch aangepast op de opkomende backs van de Katwijkers, maar werd vooral aan de zijde van Van Weerdenburg overklast. Al in de eerste minuten. Binnen tien minuten slaagde Katwijk er al in om bij de eerste de best kans toe te slaan. Na matig verdedigen van Aswhin Manuhutu gaf Mengerink de bal af op Steven Sanchez Angulo, die beheerst de linkerhoek vond: 1-0.

De koploper van de Tweede Divisie kreeg enkele minuten later de kans op de 2-0 vanaf elf meter. Aanvoerder Robbert Susan faalde echter oog in oog met doelman Sander Danes. Overigens werd de bal onterecht op de stip gelegd na vermeend hands van Koos Werkman. Paul de Lange maakte nog binnen het kwartier de 2-0. De middenvelder legde na die goal een vinger op z’n mond, als teken dat er ‘enkele mensen op hun woorden moesten letten’.

Diplomatiek
Achteraf wilde de 36-jarige middenvelder er niet te veel woorden aan vuil maken. ,,Laten we het er maar op houden dat er twee vrienden op de tribune zaten die vonden dat ik te weinig scoorde de laatste tijd”, bleef de ervaren kracht diplomatiek.

Na de tweede – overigens terechte – gele kaart van Tiemen van Hezel vlak voor rust, werd het na rust een speeltuin voor de Katwijkers. Via Derian Reinders deden de bezoekers tussendoor wat terug (2-1). Maar het genot wat Katwijk uitstraalde in het pretpark dat De Krom heette, deed denken aan het Katwijk van begin dit seizoen. Met name de tandem Mengerink-Van Weerdenburg straalde plezier en zelfvertrouwen uit. De nummer 29 van Katwijk beloonde die flow met vier goals in 45 minuten tijd.

,,Vergeet niet dat HHC nu rood kreeg. We waren aan onze stand verplicht om zo met de ruimte om te gaan in de tweede helft.”

Niet voor de eerste keer. Ook in het uitduel tegen FC Lienden (waar Katwijk met 1-2 won) was de linksback de aangever bij de late goal van de bejubelde spits. ,,Maar als je daar nog zag wat Marciano nog moest doen om die goal te maken, die treffer kon je echt op zijn conto schrijven”, bleef de vleugelverdediger bescheiden.

Assist
De back vond na de 6-1 winst toch nog een gaatje om ook zijn assists onder te laten sneeuwen ten opzichte van de goals van de spits. Bij één van zijn vier treffers was het juist Van Weerdenburg die tot diep in de zestien penetreerde om de bal op het laatste moment panklaar te leggen voor de spits. Even dacht de back eraan om zelf te schieten. ,,Maar toch ben ik blij dat hij hem maakte. Ik gun hem de goals. Alleen in de training wil ik ‘m weleens in de kruising knallen.”

Met zo’n strakke tweede helft leek Katwijk het beste spel te spelen onder de nieuwe trainer Jack van den Berg. ,,Toch denk ik dat dat de eerste helft was van Lienden uit”, vond Van Weerdenburg. ,,Toen speelden we elf tegen elf. Vergeet niet dat HHC nu rood kreeg. We waren aan onze stand verplicht om zo met de ruimte om te gaan in de tweede helft.”

Katwijk – FC Lienden 6-1 (2-0) 8. Sanchez Angulo 1-0, 15. De Lange 2-0, 49. Mengerink 3-0, 62. Reinders 3-1, 68. Mengerink 4-1, 78. Mengerink 5-1, 82. Mengerink 6-1

Katwijk: Kieboom, Hamdi, Van Dam, Van Noord, Blokland, Van Weerdenburg, De Lange (63. Plat), Susan, Sanchez Angulo, Tervoert (76. Schet), Mengerink

Bijzonderheden:
12. Susan (vv Katwijk) mist penalty

Rood: 42. Van Hezel (HHC Hardenberg)

Foto: Orange Pictures

Lees ook:Katwijk haalt uit en doet prima zaken in titelrace’

Marciano Mengerink na Katwijk – HHC Hardenberg

Samenvatting vv Katwijk – HHC Hardenberg (HHC Hardenberg TV)


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)