,,Sjoerd Boot, eeeh Van Beveren, nee Ruud Bröring.” Vol bewondering staan drie mannen van middelbare leeftijd naar de ‘Wall of Fame’ van VV Noordwijk te kijken. Een meterslange muur waar oude elftalfoto’s, schitterende sportmomenten en foto’s van beroemde (Noordwijkse) voetballers een prominente plek hebben gekregen. De mannen proberen de juiste namen op te noemen bij de gezichten op de elftalfoto’s. Plaats van handeling is de nieuwe hal naar de kantine van VV Noordwijk.

Het is een bijzondere dag. Voor de gemeente, voor veel sportverenigingen, voor VV Noordwijk, maar vooral voor de sportende leden, die op een gloednieuw sportpark rondlopen. Hoewel VV Noordwijk al een aantal maanden gebruik maakt van de vernieuwde Duinwetering, is zaterdag 29 augustus een dag die wordt opgeslagen in de geschiedenis van de Noordwijkse voetbalclub. Het sportpark is officieel geopend.

Trots
Meerdere hoogwaardigheidsbekleders lopen trots rond. Fier op wat er staat in Noordwijk. De burgemeester van het kustdorp kijkt vol bewondering om zich heen. ,,Ongeloof trots”, is de Noordwijkse burgemeester Jan Rijpstra. ,,Een sportpark waar meerdere verenigingen met elkaar samenwerken en dat midden in een woonwijk.” Wethouder Van Duin, die sport in zijn portefeuille heeft, is het eens met de burgemeester. ,,Bedenk wel dat de Noordwijkse burger best wat belasting betaalt. Daar moet je wel goede voorzieningen tegenover zetten. Dit is zo’n voorbeeld.”

Even later noemt de burgemeester van Noordwijkerhout, Gerrit Goedhart, het complex bij radioprogramma Bollenstreeksport “jaloersmakend”. De burgervader van Noordwijkerhout doet in Noordwijk inspiratie op. De ideeën die worden opgedaan moeten tot uiting komen voor een nieuw complex voor VVSB. Noordwijkerhout is er in ieder geval druk mee bezig als we de gemeente mogen geloven.

SJC
De buurman van Noordwijk, SJC, wil ook wel zo’n goede accommodatie hebben. En die komt er. De plannen liggen op de tekentafel. ,,2018, dan moet het klaar zijn. Die vereniging verdient een upgrade van de accommodatie”, geeft wethouder Van Duin eerlijk toe. ,,Daar houd ik hem aan”, lacht SJC-voorzitter Herman Meijvogel. ,,Maar de intenties zijn goed. Misschien zijn we in het najaar van 2017 al klaar.”

Het zegt iets over het sportbeleid in Noordwijk, dat een prominente plek heeft. ,,Een gezonde gemeente is belangrijk”, vindt Van Duin. Diezelfde wethouder noemde Noordwijk regelmatig ‘Papendal aan Zee’, als een beeldspraak. Noordwijk moet een sportdorp worden met hotels als uitvalsbasis. ,,Dat mag ik niet meer doen. Ik kreeg de directeur van Papendal boos aan de telefoon. Ik heb ‘m alles uitgelegd, dat ik het als een beeldspraak bedoelde.” Daarmee was de kous af voor de directeur van het sportwalhalla in het oosten van het land.

Ultiem bewijs
Misschien is de Duinwetering wel het ultieme bewijs van de dadendrang van het sportbeleid in Noordwijk. Het complex dat meerdere bewoners heeft. Naast de voetbalvereniging wordt er in de sporthallen van het complex ook gebasketbald, gevolleybald, gehandbald en nog veel meer. Het idee om meerdere sporten in één huis te huisvesten is prima. Sport verbroederd nu eenmaal. Maar het moet wel kunnen, er moet wel plek zijn. Om daarvoor te zorgen heeft de gemeente besloten de clubs te horen bij de bouw van het complex. In het geval van VV Noordwijk is dat logisch. ,,We zijn onderdeel van het gebouw, we hebben dan ook een appartementsrecht. En als je dat hebt moet je meepraten over wat je er in wilt hebben”, legt Noordwijk-voorzitter Henk Hoogervorst uit. ,,We hebben het zelf bekostigd, het gedeelte waar we in zitten.”

De Noordwijkse voetbalclub loopt dus al even rond in het nieuwe gebouw. Toch voelt deze officiële opening als het begin van een nieuwe periode, vertelt Hoogervorst. ,,Er zijn bouwactiviteiten geweest, het was nog niet klaar. Nu is het voor 98 procent klaar. Het is een groot verschil met waar we vandaan kwamen. Er lopen hier ouderen rond die zelfs emotioneel worden als ze zien wat hier staat. Daarnaast komen er verenigingen langs die zeggen, ‘kan dat hier bij een amateurclub’. Dat is een compliment. Deze accommodatie hoort in de Topklasse thuis. Dat zal ik niet onder stoelen of banken schuiven.”

Tekst: Frank Venema


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC20.00SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk20.00FC Lisse
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude