Hangend over de boarding vroeg Tomas Arroyo zich af of het opname-apparatuurtje al aanstond voor het interview. Gebroken en teneergeslagen keek de verdediger van VVSB voor zich uit en onthield zich van krachttermen. Achter hem zat keeper Ruben Valk op de grond de negentig minuten die er voor z’n ogen waren gespeeld te overdenken. Langzaam druppelden één voor één de spelers van de Noordwijkerhouters met de hoofden gebogen en staart tussen de benen uit de kleedkamer richting de bus. Op de achtergrond vertelde trainer Eric Meijers hoe hij zich kapot schaamde. Het VVSB dat zaterdag met 6-1 verloor in Scheveningen toonde de karaktereigenschappen van degradatiekandidaat nummer één.

Het dramatische verval van de Noordwijkerhouters in Scheveningen gedurende de tweede helft was dit seizoen niet voor de eerste keer. Dat een Noordwijkerhoutse supporter in de rust bij een 0-1 voorsprong verzuchtte ‘het zal toch wel 4-1 worden voor Scheveningen’, toonde de moedeloosheid aan die zich allang meester heeft gemaakt in Noordwijkerhout.

De ploeg lijkt in totaal disbalans. Geen trainer die daar toe nu toe dit seizoen een antwoord op heeft. De club ontsloeg Jack Honsbeek, zag VVSB twee keer verliezen onder interim-trainer Jan van den Berg en ook Eric Meijers, die eerder grote successen behaalde met Achilles ’29, heeft de oplossing blijkbaar nog niet gevonden. Het probleem lijkt te liggen in de samenstelling van de ploeg.

,,We beseffen blijkbaar niet op welke positie we staan.”

Hoewel het moeilijk te bewijzen valt, wanneer je niet elke week in de kleedkamer bent van de Noordwijkerhouters, lijkt de groepsdynamiek te zijn geslacht na het vertrek van – om de beurt – Stefan Kraaijvanger anderhalf seizoen geleden en Peet van der Slot en Vladimir Jozic afgelopen zomer. Geen speler stond zaterdag op toen Scheveningen een speelbal maakte van VVSB. Iets wat met die drie persoonlijkheden ondenkbaar leek.

Eerlijk
,,Op trainingen en in de kleedkamer kunnen we allemaal heel eerlijk tegen elkaar zijn, op het veld kunnen we dat niet op één of ander manier”, stelde verdediger Arroyo teleurgesteld vast. ,,Het begint bij honderd procent inzet en weten waar je mee bezig bent. Dat mis ik nu weleens. We mogen daarin best eerlijk zijn tegenover elkaar.”

,,We beseffen blijkbaar niet op welke positie we staan. Daar voetballen we ook niet naar. We helpen elkaar daar amper in. Je moet er ook staan en er voor elkaar zijn als het niet goed gaat, dat gebeurt veel te weinig.”

VVSB kon in de eerste helft nog aardig van zich afbijten op Sportpark Houtrust. Waar het achterin af en toe gevaarlijk één op één speelde, moest het tegelijkertijd oppassen voor de op dat moment al gevaarlijke Mehmet Aldogan. Na rust zou hij helemaal een hoofdrol opeisen. De grootste kansen waren echter voor z’n ploeggenoten Tim Peters en Brandon Robinson. Peters schoot na een aanval over links in de korte hoek in het zijnet. Robinson schoot een goed afgelegde bal van Barry Rog net naast.

Vlak voor rust kreeg VVSB ineens drie kansen achter elkaar. De derde keer was het raak na een overtalsituatie in de omschakeling. Tommy Bekooij bleek uiteindelijk van dichtbij het eindstation van een aanval die te lang door leek te lopen. Wat er daarna in helft twee gebeurde was kolderiek en gênant tegelijk.

,,De tweede helft sloeg helemaal nergens op. We waren totaal geen geheel meer, iedereen deed maar wat voor zichzelf.”

,,We deden alles fout wat we fout konden doen”, schaamde De Rijk zich kapot. Scheveningen gaf slechts iets meer gas en overklaste de Noordwijkerhouters op alle fronten. Daar waar de thuisploeg niet op of omkeek na de 0-1 achterstand, viel VVSB weer als een kaartenhuis ineen na twee relatief snelle goals achter elkaar. De tweede treffer van Aldogan viel ongelukkig achter Valk na een mislukte voorzet, maar was gelijk een nekschot voor de paars-gelen, die alleen maar achteruit gingen lopen.

Niet thuis
Het gemak waarmee Aldogan daarna nog een paar keer via een solo scoorde en ook Robinson een duit in het zakje deed, was tenenkrommend. Geen VVSB’er die z’n best leek te doen om de Scheveningers af te stoppen.

Met de handen in de zij en het hoofd gebogen straalde de lichaamstaal van de VVSB’ers totale onmacht uit. ,,De tweede helft sloeg helemaal nergens op. We waren totaal geen geheel meer, iedereen deed maar wat voor zichzelf. Die gozer, Aldogan, die mag er vijf inleggen tegen ons in de Tweede Divisie. Als dat gebeurt, dan hoor je er helemaal niet thuis.” De kans op directe handhaving is dankzij de winst van FC Lienden op Jong Sparta ook nog eens gedaald. Het verschil met de nummer zeventien is zeven punten.

Scheveningen – VVSB 6-1 (0-1) 44. Bekooij 0-1, 48. Aldogan 1-1, 53. Aldogan 2-1, 57. Aldogan 3-1, 65. Robinson 4-1, 76. Aldogan 5-1, 86. Aldogan 6-1.

VVSB: Valk, Fecunda (80. Ten Hoope), Arroyo, Zwart, Vijlbrief, Van Niel (67. Theuns), De Rijk, Bakker (67. Van der Wilden), Martins, Tervoert, Bekooij

Archieffoto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Katwijk gelijk op Papendal, Rijnsburgse Boys verspeelt voorsprong’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 13 aug.
Oefenduels
Koninklijke HFC3-4Ter Leede
FC Lisse0-1Katwijk
FC 's-Gravenzande0-3Rijnsburgse Boys
Noordwijk0-1VVSB
Quick Boys1-2Jong ADO Den Haag
Foreholteafg.Warmunda
Do. 15 aug.
Oefenduels
Quick Boys6-1TAC'90
Za. 17 aug.
KNVB-beker
VVSB2-4Harkemase Boys
FC Lisse1-2Ajax (ama.)
Ter Leede1-4Fortuna Wormerveer
FC Rijnvogels0-4O.S.S.'20
Oefenduels
Koninklijke HFC2-2Rijnsburgse Boys
Noordwijk4-0OJC Rosmalen
SJC5-0DTS Ede
Zandvoort4-0Valken '68
Hillegom2-1Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)2-2VVC
Katwijk4-0Velsen
Zo. 18 aug.
Oefenduel
SJC14.00Olympia Haarlem
Hillegom14.00DEM
Foreholteafg.Velsen
VVH/Velserbroek14.00Van Nispen (zon.)