VVSB slaagde er bij AFC niet in een derde overwinning op rij te boeken. De Noordwijkerhouters verloren op sportpark Goed Genoeg met 3-1 en werden op de ranglijst gepasseerd door de Amsterdammers. Toch had het zomaar anders kunnen lopen.

Er vielen een aantal cruciale momenten in het nadeel van VVSB uit. Scheidsrechter Van den Elzen herzag tot woede van de bezoekers zijn beslissing om een strafschop te geven. Toch moest VVSB ook de hand in eigen boezem steken. De ploeg kwam simpelweg niet goed voor de dag. AFC was er zichtbaar veel aan gelegen om voor het eerst sinds 2011 weer eens van VVSB te winnen.  De ploeg staat nu derde, net boven de paarsgelen.

De ploeg van Wilfred van Leeuwen liet AFC rustig komen, om vervolgens na tien minuten toe te slaan. Wie anders dan Frans van Niel werkte een afgemeten bal van Tommy Bekooij af: 0-1. Over de goal beklaagde AFC zich. De spelmaker zou met zijn elleboog de bal hebben beroerd. Scheidsrechter Van den Elzen gaf niet thuis en keurde de goal goed. Twee minuten later claimde VVSB een penalty voor het onderuit halen van Bekooij, maar dat feest ging niet door.

Verdiende gelijkmaker
VVSB kon een half uurtje genieten van de voorsprong. Na de achterstand pikte AFC de draad weer op en ging op zoek naar de gelijkmaker. Eerst kreeg oud-VVSB-speler Koen Bosma een kans, maar doelman Ronald van der Meer was een sta-in-de-weg. Vijf minuten later was het wel raak. Een schitterende actie van Melvin Grootfaam werd vakkundig afgemaakt door topscorer Daan Sutorius. Op dat moment verdiend gezien het aanvalsspel van de Amsterdammers.

Twee minuten voor rust voelde VVSB zich ernstig benadeeld. Bekooij werd licht in zijn rug geduwd door Grootfaam en scheidsrechter Van den Elzen wees resoluut naar de stip. Hij herzag zijn beslissing echter na overleg met een grensrechter. Waar Van den Elzen een penalty toekende, werd het uiteindelijk een vrije trap. VVSB-coach Van Leeuwen snapte er geen zier meer van en ging heftig in gesprek met de vierde man. Zo werd VVSB een voorsprong onthouden, waar het AFC mentaal had kunnen raken vlak voor de rust.

20151129-DSC_8879 (Large)                                                 Het bewuste moment: wel of geen strafschop?

AFC-speler Grootfaam reageerde sportief na de wedstrijd. ,,Ik ben geen verdediger. Het was zeker een overtreding, maar volgens mij net erbuiten. Vanavond maar even de beelden bekijken. Je ziet maar weer dat de grensrechter ook een belangrijke taak heeft. Het was zeker een cruciaal moment, want nu bleef het 1-1 in plaats van 1-2. Ervan uitgaande dat de penalty erin was gegaan.”

De tweede helft werd ongemeen spannend. AFC zette vanaf de eerste minuut volop druk naar voren. Maar eerst werd VVSB middels Bekooij gevaarlijk. Dat liep op niets uit. Rond de 55e minuut leek de 2-1 in de maak. Jonathan Richard kwam alleen voor Van der Meer, die zijn doel zo verkleinde dat Richard net niet tot scoren kwam.

Na een uur spelen had VVSB op voorsprong moeten komen. Vladimir Jozic verscheen alleen voor keeper Laszlo Sandor, maar de aanvoerder verslikte zich. ,,Ja die kans had erin gemoeten”, was Jozic schuldbewust. ,,Als ik had gescoord, had dat het verschil gemaakt vandaag, ondanks dat we niet goed hebben gespeeld. Ze zeggen weleens dat je ook de mindere wedstrijden naar je toe kunt trekken. Ook dat zat erin vandaag.”

Mislukte lob
En daar had Jozic een goed punt. AFC mocht dan wel de betere ploeg zijn, maar kon geen bres slaan in de verdediging van VVSB. Ook Koen Bosma kon er geen verandering in brengen. De oud-speler van de paarsgelen leverde in kansrijke een mislukte lob af.

Met nog twaalf minuten op de klok bracht AFC-coach Logchies Pieter Koopman. Een gouden wissel. Na een paar balcontacten van de spits was hij het die AFC op voorsprong bracht: 2-1. Van Leeuwen pleegde nog een dubbele wissel om het tij nog te keren met Stijn van der Slot en Tomas Tavilla. Dat bracht niet de ommekeer teweeg, want in de 87e minuut maakte AFC het karwei af. Het was weer Sutorius die scoorde.

Aanvoerder Vladimir Jozic was reëel na de wedstrijd. ,,We waren vandaag aan de matige kant. Met iets meer geluk hadden we, ondanks ons mindere spel, nog punten kunnen halen. Het is een heel verschil of je met 1-1 de rust ingaat of met 1-2. Ik snap nog steeds niet dat de scheidsrechter terugkomt op zijn beslissing om een strafschop te geven. Hij was resoluut in zijn beslissing en had er goed zicht op. Maar dit overkomt je als ploeg en dat is jammer.”

AFC – VVSB 3-1 (1-1). 10. Van Niel 0-1, 30. Sutorius 1-1, 80. Koopman 2-1, 87. Sutorius 3-1.

VVSB: Van der Meer, P. van der Slot, Zwart, Kraaijvanger (84. Tavilla), Vijlbrief, Jozic, Ruigrok, Van Niel, Parami, Serbony, Bekooy, (84. S. van der Slot).

Foto’s: Tino Stulen