Ter Leede – VVSB lijkt alweer mijlenver terug, maar de seizoensopener van de Noordwijkerhouters was er niet één om over naar huis te schrijven. De ploeg van Eric Meijers was na een rommelige voorbereiding met een paar nieuwelingen in het elftal nog zoekende naar de juiste formatie en de club uit Noordwijkerhout speelde zonder vertrouwen. Alsof niemand eigenlijk wist wat hij moest doen. Anderhalve maand later staat er op De Boekhorst een hecht collectief en is het een stuk moeilijker om VVSB te verslaan. Tegen VVOG speelden de Noordwijkerhouters in eigen huis met 2-2 gelijk.

„Tegen Ter Leede zaten we nog heel anders in ons vel’’, verklaart Meijers de slechte eerste wedstrijd van zijn ploeg. „We hadden toen nog heel veel last van de degradatie. Langzamerhand ontstaat er een team dat kan knokken en wil vechten voor elkaar en ook nog eens goed voetbal op de mat kan leggen.’’

Schoolklasje
Daarmee leken de Noordwijkerhouters in de seizoensopener heel erg op een schoolklasje, dat nog uit moest vinden hoe iedereen in elkaar stak. Vlak na de start van het ‘schooljaar’ werd er een nieuwe groep gevormd, waarbij geen enkel speler het idee had wat voor specifieke kwaliteiten iedereen had. Nu weet het team wat ze aan elkaar hebben en kan er aan het voetbal gewerkt worden.

„Daardoor sta ik hier nu wel met een dubbel gevoel.’’

Dat was tegen VVOG ook het geval. Dat blijkt ook al uit de woorden van aanvoerder Frans van Niel. „Ik denk dat wij ons voor de rust mooi langszij knokten en in de tweede helft een heel goed plan hadden.’’

Dat had alles te maken met de rode kaart die Peter Verhoeve aan het einde van de eerste helft ontving. De verdediger was één keer betrokken bij een opstootje en pakte zijn tweede gele kaart na een tackle in het strafschopgebied. „Vooral die eerste gele kaart was natuurlijk niet slim’’, vond Meijers.

Daardoor moest de trainer tactisch ingrijpen. Hij haalde Lulinho Martins naar de kant, wat totdat moment de gevaarlijkste man aan de kant van de thuisploeg was, en bracht Loyd van der Wilden in. VVSB schakelde daarmee van een 5-3-2 systeem naar een 4-4-1 formatie.

,,Dat was zuur voor Lulinho, maar het tactische plan werkte uitstekend.’’

„Met Felitciano (Zschusschen, red.) in de punt van de aanval hadden we iemand die de bal kon vasthouden. We wilden hem met lopende mensen vanuit de tweede lijn ondersteunen. Dat was zuur voor Lulinho, maar het tactische plan werkte uitstekend.’’

Zuur
Dat was zeker het geval. Nog voor de rust maakte Zschusschen de gelijkmaker en in de tweede helft was VVSB als collectief ijzersterk aan het verdedigen en kreeg het zelfs nog de beste mogelijkheden om te scoren. Van Niel leek de Noordwijkerhouters naar de overwinning te schieten, maar in de blessuretijd maakte Harrie Kersten nog de gelijkmaker. Overigens lag de wedstrijd na rust nog een paar minuten stil omdat het licht uitviel op De Boekhorst.

„Daardoor sta ik hier nu wel met een dubbel gevoel’’, baalde Ties Evers van de late 2-2. „In principe gingen we de wedstrijd in om drie punten te halen. Zeker ook op basis van de ranglijst. Gezien de ontwikkelingen op het veld zou je gelijk tekenen voor een gelijkspel, maar als je hem dan zo laat tegen krijgt, is dat wel enorm zuur.’’

VVSB – VVOG 2-2 (1-1) 40. Ahrens 0-1, 45. Zschusschen 1-1, 82. Van Niel 2-1, 90. Kersten 2-2.

Rood: 40. Verhoeve (VVSB)

VVSB: Valk, Fecunda, Verhoeve, Arroyo, Zandbergen, Vijlbrief, Evers, Van Geldorp, Van Niel, Martins (41. Van der Wilden), Zschusschen (80. Bouw).