Een amateurploeg die een eredivisieploeg uit de KNVB-beker kegelt. Zo vaak komt dat niet voor. En zeker de laatste jaren is het een zeldzaamheid. Bijna leek VVSB af te stevenen op een plek in de geschiedenisboeken, maar in extremis ging het alsnog mis. Renato Ibarra vloerde in blessuretijd de dapper strijdende Noordwijkerhouters: 1-2. Vitesse door naar de derde ronde, VVSB mag verder in de amateurbeker.

Zo’n zeventig minuten lang had de paarsgele brigade van Wilfred van Leeuwen niets in te brengen tegen de eredivisionist. Het had het vooral aan Vitesse te danken dat het zolang mocht hopen op een goed resultaat. Alleen al in de eerste twintig minuten creëerden de Arnhemmers vier goede kansen. Maar wat de ploeg van Peter Bosz ook in de competitie al meermaals is opgebroken, gebeurde nu ook. Alleen Chelsea-huurling Bertrand Traore vond het net.

In de gehele eerste helft liet de ploeg wel zien waarom het tot een van de best voetballende ploegen van Nederland wordt gerekend. De bal ging in een hoog tempo gemakkelijk van man tot man. Het enige dat VVSB kon was tegenhouden en wachten op een slippertje. Eenmaal werd de ploeg voor de rust gevaarlijk, maar de kopbal van Michael van Laere was een makkelijke prooi voor Vitesse-doelman Eloy Room.

Na de rust werd de ploeg van Bosz slordiger en ging het baltempo met twee versnellingen naar beneden. VVSB toonde meer lef en met het inbrengen van Maikey Parami werd de ploeg plots wat dreigender. Niet dat het kansen creëerde, daarvoor was het spel net iets te mager. Maar zoals zo vaak in het hedendaagse voetbal wordt een wedstrijd steeds vaker beslist door dode spelmomenten.

En net dat ene facet beheerste VVSB beter dan de bezoekers. Waren er al een aantal corners en vrije trappen gevaarlijk dicht voor Room langs gevlogen. De volgende was raak. VVSB-aanvoerder Vladimir Jozic plaatste de bal met veel gevoel op het hoofd van Peet van der Slot. De verdediger torende hoog boven iedereen uit en plaatste de bal in de verre hoek: 1-1.

Plots leek Vitesse wakker geschrokken en het schroefde het tempo weer op. Maar de verdediging van de Noordwijkerhouters gaf geen krimp. Voortgeschreeuwd door de eigen aanhang ging het op zoek naar nog een treffer. Uit weer een puntgave vrije trap van Jozic gebeurde bijna het onmogelijke. De middenvelder vond weer Van der Slot, die de bal met z’n kruin raakte, maar genoeg om de bal richting hoek te duwen. Iedereen op de Boekhorst stond al op te banken, maar Room behoedde zijn ploeg met een geweldige snoekduik voor een afgang.

De verlenging leek onafweerbaar voor beide teams. Vitesse kreeg nog een laatste corner en de afgeslagen bal kwam voor de voeten van invaller Renato Ibarra. Zijn droge knal vloog langs alles en iedereen heen en verdween langs VVSB-doelman Ronald van der Meer: 1-2. VVSB in mineur achterlatend.

Vitesse-trainer Peter Bosz beleefde angstige momenten in de tweede helft. ,,We hebben het onszelf onnodig moeilijk gemaakt door niet meer te scoren in de beginfase. De tweede helft was matig van onze kant. We werden te slordig en gingen te veel lopen met de bal. Je weet dat als je die tweede niet maakt er altijd een bal verkeerd kan vallen. Dat gebeurde dus ook.”

Bosz had ook een compliment voor VVSB. ,,Ze speelden goed georganiseerd. Ook na de 1-0 hielden ze de ruimtes goed klein. Ze hebben het ons heel lastig gemaakt.”

Bij VVSB-coach Wilfred van Leeuwen was het besef doorgedrongen dat zijn ploeg heel dicht bij een stunt was geweest. ,,Ik zei in de rust al: je weet het nooit. We hadden hem zelfs nog kunnen beslissen. Dat je daarna nog een goal tegen krijgt is doodzonde, al was de verlenging een lang verhaal geworden. We hebben het een van de beste ploegen in de eredivisie heel erg moeilijk gemaakt. Dat is heel knap en we hebben ervan genoten, maar toch overheerst nu de teleurstelling”.

Tekst: Tom van der Wilt