Op sportpark De Bongerd toonde Barendrecht zich zaterdagmiddag een ploeg zonder een greintje zelfvertrouwen. VVSB daarentegen straalde het tegenovergestelde uit. Dat resulteerde in een dik verdiende 1-3 zege waardoor de rode lantaarn nog steviger in handen werd gedrukt van de formatie van Jack van den Berg. Een positie die VVSB dit seizoen maandenlang in handen had, terwijl het nu door de recente positieve resultaten in sneltreinvaart afkoerst op de nacompetitie. Voorzichtigheid blijft echter troef in Noordwijkerhout.

Met tien punten uit de laatste vier duels was er voor VVSB-trainer Eric Meijers geen enkele reden om aan het succesvolle concept, waarin steeds met drie centrale verdedigers werd geopereerd, te sleutelen. Dat leerde een aanvangsfase op, waarin Barendrecht wel op zoek ging naar een voorsprong, maar daarbij de stootkracht miste om echt dreigend te worden. De enige positieve bijdrage van de thuisploeg in het eerste bedrijf was een uithaal vanaf de middenlijn van Yannick Drost. Tot opluchting van heel VVSB belandde de inzet van de middenvelder op het dak van het doel.

De aanvallende zwakte van de thuisploeg was overigens een kolfje naar de hand van VVSB, dat geduldig wachtte op de kansen die gingen komen. Dat leverde al met al een niet al te hoogstaand schouwspel op, want ook VVSB vertoonde zich maar mondjesmaat voor het doel van Lee Cheuk-A-Lam. Echte mogelijkheden vielen er over en weer dan ook nauwelijks te noteren, waardoor het predicaat degradatieduel met recht op deze eerste helft kon worden geplakt.

,,Toch heb je dan zoiets in je achterhoofd van ‘het zal toch niet gaan gebeuren’.”

‘Jassen’
Op het moment dat het er naar uitzag dat de thee zonder treffers zou worden gehaald, sloeg ‘de Bavo’ echter genadeloos toe. Jelmer Vijlbrief slingerde vanaf de achterlijn de bal voor het doel, waarna een Barendrechts hoofd er verantwoordelijk voor was dat de bal voor de voeten van Tommy Bekooij belandde.

,,Eerst wilde ik hem nog controleren, maar ik bedacht me gelukkig en haalde direct uit. Jassen maar dus. Vervolgens was de onderkant van de lat ons gunstig gezind (0-1)”, haalde VVSB-topscorer Bekooij dat moment na afloop terug. De fantastische uithaal van Bekooij kreeg in de blessuretijd een passend vervolg. Een breed uitgesponnen aanval van VVSB eindigde in een scrimmage in de Barendrecht-doelmond, waarbij een overtreding op Frank Tervoert tot een strafschop leidde. Een klusje waarbij Bekooij zonder pardon het doel vond (0-2).

Kindervuistje
Daarmee had VVSB wat het hebben wilde. De formatie van Meijers wilde na de thee echter niet op haar lauweren rusten. Tegen het duidelijk aangeslagen Barendrecht zette het direct de toon, waarbij het met dwingend voetbal ten aanval trok. Een verre uittrap van Ruben Valk werd door Barendrecht-verdediger Max van Dijk volkomen verkeerd getaxeerd, waarna Tervoert alle spanning uit de wedstrijd leek te halen door met een lage schuiver de 0-3 op het scorebord te zetten.

Barendecht, al tien duels op rij zonder overwinning, slaagde er vervolgens niet in om ook maar iets van een jacht op een doelpunt te organiseren. Zelfs een kindervuistje bleek teveel gevraag van de thuisploeg, die alleen verbaal luid en duidelijk binnen de witte lijnen aanwezig was. Voordat de thuisploeg ook maar enigszins gevaarlijk kon worden, had het hardwerkende VVSB het spel van de thuisploeg al zodanig ontregeld dat Valk nauwelijks enig werk kreeg te verrichten. Dat Yannick Dorst bij het ingaan van de slotfase vanuit het niets een doeltreffende diagonale uithaal produceerde, kwam dan ook even onverwachts als een sneeuwbui in de maand juli (1-3).

,,Spelend zoals de laatste weken hoeven we voor niemand meer bang te zijn.”

Barendrecht kreeg door die treffer zowaar wat meer kleur op de wangen, maar echt gevaarlijk werd de nummer laatst daarna nooit meer. Bekooij: ,,Toch heb je dan zoiets in je achterhoofd van ‘het zal toch niet gaan gebeuren’. Er zijn wel gekkere dingen voorgevallen. Aan de andere kant hadden we het een paar keer beter moeten uitspelen. Dan hadden we het ons toch nog wat gemakkelijker gemaakt na de 1-3. Nu sloop er toch nog zoiets in de ploeg van: ‘als er maar geen tweede tegengoal valt’.”

Kilometervreters
VVSB, waar Danny Bakker en Tim de Rijk zich op het middenveld tot ware kilometervreters ontpopten, stond die treffer echter niet toe. ,,Net als de afgelopen weken hebben we er met elkaar weer keihard voor gewerkt. Het vertrouwen in een goede afloop is helemaal terug bij ons en dat zag je vandaag opnieuw. Spelend zoals de laatste weken hoeven we voor niemand meer bang te zijn.”

Waarna Bekooij afsloot met het nieuwe Noordwijkerhoutse motto: ‘We hebben nog niets’. ,,Vandaag niet verliezen was heel belangrijk voor ons. En een overwinning op Barendrecht is natuurlijk super. Laten we de resterende wedstrijden op de ingeslagen weg verder gaan.”

Barendrecht – VVSB 1-3 (0-2) 41. Bekooij 0-1, 45+ 2 Bekooij 0-2 (strafschop), 50. Tervoert 0-3, 71. Dorst 1-3

VVSB: Valk, Fecunda, Arroyo, Zwart, Verlaan, Vijlbrief, Ten Hoope, Bakker, De Rijk, Tervoert (83. Martins), Bekooij

Archieffoto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Vervelende middag voor Katwijkse club uit de Tweede Divisie’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 13 jul.
Oefenwedstrijd
FC Rijnvogels4-0FC Lisse
Za. 20 jul.
Oefenwedstrijd
Katwijk14.30FC Rijnvogels