Glimlachen, dolletjes onderling en een applaus in de kleedkamer na afloop. De sfeer op de Boekhorst na het gelijke spel (2-2) van VVSB tegen Jong Sparta was zoals de Noordwijkerhouters hem zolang gemist hebben: relaxt. Natuurlijk waren er tegen de nummer twee van de Tweede Divisie nog steeds verbeterpunten, die realiteit verloor niemand uit het oog. Maar dat er na de overwinning op Scheveningen, de nipte nederlaag tegen GVVV en nu het gelijke spel tegen de beloften van Sparta een stijgende lijn is ingezet, is duidelijk en dat werkt bevrijdend. 

De manier waarop Sven Verlaan en Danny Bakker met elkaar stonden te bakkeleien over van wie de gelijkmaker nou precies was, toonde een goed beeld de ontspannen sfeer. Dat VVSB met een goed gevoel het veld af was gestapt, kwam voornamelijk door de tweede helft.

Want waar de Noordwijkerhoutse ploeg in het begin van de wedstrijd al snel op rozen leek te zitten, kon het elftal niet doorpakken. Nadat de laatste tijd weer dodelijke Tommy Bekooij de score al na één minuut had geopend met een zakelijke schuiver, mocht VVSB toch spreken van een ideaal scenario: harde wind, regen, moeilijk bespeelbaar veld en op voorsprong tegen een jonge, onervaren ploeg.

Organisatie
Dat de jeugdige Spartanen al snel weer bovenwater kwamen, kwam door het grote voetballend vermogen van de Rotterdamse ploeg, maar ook met een organisatorisch probleem bij de thuisploeg, zo onderkende Verlaan. ,,Wij kwamen in de problemen door hun linkerkant met een hoge linksback. Die speelde bijna als linksbuiten, waardoor ze over die kant veel gevaarlijk waren en daar ook twee keer uit scoorden. In de rust hebben we daar wat dingen aan veranderd en dat pakte goed uit”, legde de centrale verdediger uit.

Door twee vlottende aanvallen via die moeilijk te stuiten linksback, Suently Alberto, kwamen de bezoekers langszij. De zeventienjarige Elaysis Tavsan was twee keer het eindstation: 1-2. Op dat moment miste bij VVSB ook een beetje de bezieling waar het om bekend stond.

Het leek er tot de rust bijna op dat de Noordwijkerhouters zich neerlegde bij het feit dat er een beter voetballende ploeg tegenover hun stond. ,,Na rust zie je dat we de strijd pas echt aangaan. En dan zie je dat we met windje mee ook wel voor wat gevaar kunnen zorgen”, aldus Bakker.

,,Hij was gewoon van mij hoor Sven”

Na de doelenwisseling leverde VVSB inderdaad pas echt de middelen die nodig waren om het niveauverschil te overbruggen: onverzettelijkheid, gif en een gezonde dosis opportunisme. Het resulteerde in meer verdedigende controle voor de thuisploeg. Twee wissels in de voorhoede na ongeveer een uur spelen zorgde er ook voor dat de paars-gelen aanvallend weer een vinger in de pap kregen. Guido Pauw was met zijn balvastheid en goede voortzettingen het juiste alternatief voor Kevin Brands en de ingevallen Lulinho Martins was in zijn acties wat gelukkiger dan zijn voorganger Lovette Felicia.

Het leidde uiteindelijk tot een welverdiende gelijkmaker. Een afgeslagen corner kwam voor de voeten van Verlaan die met links afdrukte en de bal voor in de verre hoek zag verdwijnen. ,,Alleen raakte ik die bal nog aan met m’n hak. Dus hij is gewoon van mij hoor, Sven”, lachte Bakker. Wie schiet is koning, was de regel vroeger op de pleintjes altijd en die houden we voor het gemak even aan.

Meer verdiend
Verlaan bekroonde zo zijn ‘comeback’ met een belangrijke treffer. ,,Maar ik gun hem Danny ook wel hoor. Ik ben vooral blij dat ik onder de nieuwe trainer (Eric Meijers, red.) weer speel en vertrouwen voel. Ook zie ik ons als team echt stappen maken. Vandaag hadden we uiteindelijk misschien nog wel meer verdiend in de slotfase met een ontzettend grote kans voor Lulinho. Maar laten we hopen dat dit het begin is van een mooie opmars.”

VVSB – Jong Sparta 2-2 (1-2) 1. Bekooij 1-0, 24. Tavsan 1-1, 28. Tavsan 1-2, 74. Verlaan 2-2.

VVSB: Valk, Fecunda, Arroyo, Verlaan, Vijlbrief, Van Niel, De Rijk, Bakker, Bekooij, Brands (64.  Pauw), Felicia (64. Martins)

Interview met Sven Verlaan en Danny Bakker
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp20.15Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen