Er wordt dezer dagen overal geschreven hoe uniek de prestatie van VVSB wel niet is. Zeker, het kwam pas één keer eerder in de historie van het vaderlandse voetbal voor. IJsselmeervogels in 1975. Steevast wordt er bij bekersucces gezongen: ‘Wij gaan Europa in’. Maar kan dat wel? VVSB beschikt niet over een proflicentie. En wat levert een eventuele finaleplaats VVSB financieel op? VIDB zocht het uit. 

Vroeger leverde een finaleplek in bijna alle gevallen Europees voetbal op. Want Ajax, PSV en Feyenoord waren dan negen van de tien keer van de partij en op basis van de ranglijst in de Eredivisie toch al verzekerd van een Europees ticket. Helaas voor VVSB is die regel veranderd. Mocht de ploeg woensdagavond voor een enorme stunt zorgen, betekent het niet automatisch dat de ploeg Europa in mag, als mogelijke tegenstander AZ of Feyenoord al Europees voetbal heeft. Dat privilege geldt alleen nog voor de bekerwinnaar ,,Dat is bij veel mensen waarschijnlijk al naar de achtergrond verdwenen¨, zegt KNVB-persvoorlichter Bram Groot.

Een tweede obstakel, mocht het wonder plaatsvinden, betreft het ontbreken van een proflicentie. Iedere club die uitkomt in de Eredivisie of de Jupiler League (behalve Achilles’29) beschikt over een proflicentie, die de UEFA als eis stelt voor Europees voetbal. Voor amateurclubs die niet voldoen aan de eisen van de KNVB, wat betreft accommodatie, veiligheidseisen en contracten, heeft de UEFA echter een speciale uitweg.

Speciale procedure
,,Ik heb het nagevraagd en het is eventueel mogelijk dat VVSB Europa in gaat. Dit vergt wel een speciale procedure die wij met de club moeten ingaan om uiteindelijk een UEFA-licentie te verkrijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het spelen van de thuiswedstrijden op een alternatieve locatie”, aldus Groot. Simpelweg al omdat er op De Boekhorst bijvoorbeeld geen licht aanwezig is.

Dat Europees voetbal nog heel ver weg is, moge duidelijk zijn. Wat wel echt werkelijkheid is, en waar veel ploegen jaloers op zullen zijn, is de stroom aan inkomsten die gepeurd wordt uit dit ongelofelijke avontuur. Het halen van de kwartfinale was al goed voor de clubkas, de halve finale is helemaal spek voor de bek. Maar liefst 80.000 euro is de premie die de ploeg krijgt toegeschoven vanuit de voetbalbond. Een finaleplek levert nog eens 20.000 euro meer op. De beker winnen brengt zelfs 170.000 euro in het laatje.

Variabele inkomsten
Dat is nog niet alles. Ook de tv-gelden leveren een mooie bijdrage. ,,Dan moet je voor morgenavond denken tussen de 11.500 en 14.500 euro”,stelt Groot. ,,En dan zijn er ook nog variabele inkomsten zoals de kaartverkoop, die wordt gedeeld met FC Utrecht.” De Galgenwaard zal met ruim 23.000 mensen zo goed als uitverkocht zijn en een kaartje kostte voor voor volwassen vijftien euro, dan kom je op een bedrag van bijna 180.000 euro aan inkomsten uit de kaartverkoop.

Bij een eventuele finaleplek in De Kuip zitten veel meer dan het dubbele aantal mensen in het stadion. Vorig jaar mocht FC Groningen bijna 18.000 toeschouwers meenemen. ,,Reken maar uit wat dat weer oplevert”, aldus Groot. Maar zover is het nog lang niet. Eerst moet hoofdstuk vijf uit het boek: ‘Het onwaarschijnlijke bekeravontuur van VVSB’ nog worden geschreven.

Foto: Tino Stulen

POPULAIRE BERICHTEN