Het zal even wennen worden in Noordwijkerhout: een jaar zonder KNVB-bekervoetbal op De Boekhorst. Helaas voor de fans uit het Bollendorp verprutste het eigen VVSB alle kansen op weer een memorabele avond bekervoetbal. In de eerste voorronde hadden zaterdag ze met Harkemase Boys een tegenstander getroffen die op papier de mindere zou moeten zijn van VVSB. Maar misschien was het juist die gedachte, die zich meester maakte over de Noordwijkerhouters. In eigen huis ging de ploeg van Eric Meijers onnodig met 2-4 onderuit. Tot ziens, KNVB-beker.

Na de degradatie van vorig seizoen uit de Tweede Divisie zou je toch denken dat VVSB lering heeft getrokken uit een matig seizoen. Op de allereerste testcase van het nieuwe jaargang zagen de supporters daar weinig van terug. Alhoewel, de ploeg van Meijers begon nog aardig aan het duel tegen de Friezen.

,,Al direct in de eerst minuten kregen we kansen om de score te openen”, had middenvelder Frans van Niel gezien. Uiteindelijk zou het missen van kansen de ploeg opbreken. Volgens het wedstrijdbeeld op dat moment opende Lulinho Martins na ongeveer een kwartier nog wel de score. Ook de relatief snelle 1-1 uit een corner van Harkemase Boys leek de thuisploeg niet te deren.

,,Misschien waren het ook wel de verwachtingen van onszelf.”

,,Eigenlijk speelden zij alleen maar lange ballen op de spits”, zag Van Niel. ,,Wij herstelden ons prima na de gelijkmaker. Ook in de tweede helft begonnen we nog redelijk en schoot Felitciano Zschusschen nog een bal op de lat. Maar ineens dekten we niet meer kort en lieten we Harkemase Boys voetballen. Ik heb echt geen idee waar dat aan lag. Misschien was het uit gemak?”

Niet vanzelf
Juist die conclusie moet pijnlijk aanvoelen op De Boekhorst. Na de degradatie van vorig seizoen, moeten de paars-gelen weten dat het voetbal ‘even niet meer vanzelf gaat’. ,,Misschien waren het ook wel de verwachtingen van onszelf. Het idee dat we dit wel even zouden doen. Raar eigenlijk. In de voorbereiding ging het ook niet vanzelf. Alleen tegen FC Rijnvogels (5-0 winst, red.) was het een gedeelte lang overtuigend.”

Van Niel vuurt de bal langs Max de Jong naar de Friese goal

Nadat VVSB matig begon te voetballen, liep de ploeg uit Friesland uit naar een 1-3 voorsprong via Gerard Postma en Kevin Bakels. Van Niel schoot zelf vlak voor tijd de 2-3 binnen, wat de Noordwijkerhouters nog een sprankje hoop gaf. Die werd diep in de blessuretijd kapotgeslagen door Dennis van Diepen, die de 2-4 binnengleed. De maker van de tweede goal van VVSB kon zelf nog lachen om z’n treffer. ,,Ik heb er nu al meer gemaakt dan vorig seizoen”, was de middenvelder z’n humor niet verloren door de nederlaag.

Overigens opereerde VVSB weer in een 4-3-3-systeem. Dat systeem werd vorig seizoen overboord gegooid om wat meer defensieve zekerheid op te bouwen. Voor dit seizoen wil Meijers gewoon weer dominant voetballen met twee buitenspelers. ,,Hij heeft ons wel direct gezegd dat het team dat tegen Harkemase Boys zou spelen, echt niet direct de vaste basiself zou worden.”

,,Al vind ik dat we er absoluut niet zwakker op zijn geworden.”

Toch was het niet alleen maar kommer en kwel dat de klok sloeg op De Boekhorst. De ervaren Van Niel had vooral ook in de eerste helft genoegen dingen goed zien gaan. ,,Maar het gevoel overheerst dat we te gemakzuchtig waren en dat het misschien ook ‘iets conditioneels’ was. Ook missen we dit seizoen met bijvoorbeeld Jordy Zwart en Tommy Bekooij wat sterkhouders. Al vind ik dat we er absoluut niet zwakker op zijn geworden. Alleen moet alles nog even op de goede plek vallen. Ik houd alleen een zure nasmaak over aan het feit dat we in de tweede helft door de ondergrens zakten.”

Kunstgras
Tot slot beleefden de Noordwijkerhouters nog wel een primeur met de eerste wedstrijd op het nieuwe kunstgrasveld. Aan De Boekhorst wordt de komende twee jaar nog gewerkt om het sportpark weer toekomstbestendig te maken. Het hoofdveld was de eerste grote klus.

,,Het veld lag er strak bij”, vond Van Niel. ,,Het is ontzettend snel. Waarschijnlijk zullen we in de thuiswedstrijden dit seizoen veel balbezit hebben, wat op dit veld alleen maar ten goede komt. De rest van het complex is nog volle bak in aanbouw. Dat zie je gelijk als je hier het park op komt. De entourage is daardoor ‘effe’ wat minder, maar als je op het veld staat, dan let je daar helemaal niet meer op.”

VVSB – Harkemase Boys 2-4 (1-1) 16. Martins 1-0, 20. Bouius 1-1, 70. Postma 1-2, 80. Bakels 1-3, 87. Van Niel 2-3, 90+3. Van Duinen 2-4

VVSB: R.Valk, J. Valk (83. Heemskerk), Arroyo, Verhoeve, Vijlbrief, Zandbergen, Van Niel, De Rijk, Martins, Zschusschen (77. Bouw), El Osrouti (59. Van der Wilden)

Foto’s: Tino Stulen

Lees ook: ‘Een mix tussen chagrijn en hoop op Ter Specke (plus video)’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)