VVSB heeft uitstekende zaken gedaan in de zondagse Topklasse. De Noordwijkerhouters wonnen de altijd beladen confrontatie bij AFC met 2-1 en profiteerden optimaal van de remise van koploper FC Lienden bij De Treffers. Het onderlinge verschil werd teruggebracht tot drie punten.

Na het inhaalprogramma, waarvan VVSB en Lienden zijn vrijgesteld, treffen beide ploegen elkaar over twee weken op de Boekhorst. Dat treffen draagt het cachet van een topwedstrijd. ,,We zijn vol vertrouwen voor die wedstrijd”, stelde verdediger Peet van der Slot.

De Noordwijkerhoutse rechtsachter baseerde zijn stellingname vooral op de uitstekende reeks van VVSB. De paarsgelen zijn al tien wedstrijden ongeslagen en boekten in Amsterdam de zesde zege op rij. Het spel bij AFC was allesbehalve groots. VVSB kwam de tweede helft matig voor de dag en ontsnapte in de blessuretijd aan puntenverlies. AFC-verdediger Jasper de Haer liet bij het sluiten van de markt een grote kans onbenut.

Katwijk-scenario

Niet dat een Amsterdamse gelijkmaker verdiend was geweest. VVSB pakte terecht de overwinning, maar had het tegen een pover AFC nooit spannend mogen laten worden. De thuisploeg maakte vooral de eerste helft een zeer zwakke indruk en lijkt op een Katwijk-scenario af te stevenen; als kampioen degraderen.

AFC toonde veel ontzag voor VVSB en hield de eerste helft continu acht man achter de bal. Eenmaal in balbezit werd het speeltuig direct weer ingeleverd. Vooral aanvoerder Magid Jansen leek de bal liever in het bezit van VVSB te zien.

Jansen had geluk dat directe tegenstander Maikey Parami eveneens niet in vorm stak. De rechteraanvaller haalde de woede van trainer Wilfred van Leeuwen op zijn hals door te vervallen in (te) moeilijke passeerbewegingen. ,,Gewoon die bal er langsgooien en rennen Maikey”, riep de VVSB-coach. ,,Je bent veel sneller.”

Strafschop ontnomen

VVSB was de eerste helft de bovenliggende partij en werd een strafschop ontnomen toen Giovialli Serbony van de sokken werd gelopen. Op slag van rust nam VVSB alsnog de leiding. Frans van Niel schoof een rebound langs de AFC-doelman. ,,Dat was een heerlijk moment, zo vlak voor rust”, reageerde Van der Slot. ,,Ik vond het gezien ons spel ook verdiend op dat moment.”

De tweede helft was vanuit Noordwijkerhouts perspectief minder, mede doordat AFC de schroom enigszins van zich afgooide. VVSB ontsnapte vrijwel direct aan de gelijkmaker, toen een kopbal van Pepijn Veerman van de lijn werd gehaald.

In het vervolg van het tweede bedrijf daalde het niveau naar een bedenkelijk niveau. VVSB leek de wedstrijd na een uur te beslissen toen Tomas Tavilla in twee instanties voor de 0-2 zorgde. Toch kwam de spanning vrij snel terug in de wedstrijd. Pepijn Veerman verschalkte doelman Ronald van der Meer met een op het oog houdbare bal (1-2).

Opluchting

Echt in gevaar leek de zege voor VVSB niet te komen, tot de 95e minuut van de wedstrijd. De mee opgekomen verdediger De Haer verscheen volledig vrijstaand in het strafschopgebied van VVSB. Tot opluchting van iedereen met een paarsgeel hart kopte de AFC’er over.

VVSB-aanvoerder Vladimir Jozic was blij met de punten, maar zag VVSB ver verwijderd blijven van het niveau van vorige week tegen De Treffers (4-0). ,,We hebben vandaag in balbezit niet gebracht wat we normaal wel kunnen. Hoe dat komt weet ik niet. Misschien door de tegenstander die ons liet komen, waardoor de ruimtes klein waren. Er ontbrak vandaag ook een beetje scherpte en dat moet beter.”

Ploeggenoot Van der Slot deelde de mening van zijn aanvoerder grotendeels. ,,Het spel was niet groots, maar we zijn ook weer niet echt in de problemen gekomen. Een verwijt is de gemakzucht die na de 0-2 de kop opstak. We dachten dat we er al waren en hadden eigenlijk voor de derde goal moeten gaan.”

AFC – VVSB 1-2 (0-1). 45. Van Niel 0-1, 60.Tavilla 0-2, 68. Veerman 1-2.
VVSB: Van der Meer, P. van der Slot, Zwart, Kraaijvanger, De Rijk, Jozic, Ruigrok, Van Niel, Parami (90. S. van der Slot), Serbony (83. Van Laere), Tavilla.