Voor Tim de Rijk ziet het voetballeven er momenteel heel anders uit dan pakweg een jaar geleden. In zijn derde seizoen op sportpark De Boekhorst heeft de verdediger van weleer zich flink in de kijker gespeeld. De 24-jarige, uit Leimuiden afkomstige, De Rijk voelt zich na zijn omscholing tot middenvelder als een vis in het water bij de paars-gelen. Die zijn na een wat haperende start inmiddels opgestoomd naar de top van de Tweede Divisie.

,,Op De Boekhorst heb ik twee fantastische jaren achter de rug”, start De Rijk zijn relaas. ,,Maar dat mijn voetballeven zo’n wending zou nemen, had ik zelf niet durven denken. Wilfred van Leeuwen vertelde me dat ik me beter op het middenveld zou kunnen focussen om aan speelminuten te komen. Verdedigend waren de posities wel ingevuld. Die handschoen heb ik opgepakt.” En met succes mag De Rijk er best wel aan toevoegen. Na het openingsduel bij Excelsior Maassluis nog gemist te hebben, speelde de voormalige vleugelverdediger medio augustus tegen Kozakken Boys als verdedigende middenvelder. ,,Die wedstrijd verloren we kansloos met 1-4. Een week later kwam ik als invaller binnen de lijnen om vervolgens niet meer uit de basis te verdwijnen.”

Met De Rijk op het middenveld heeft VVSB een dynamische box-to-box speler in de gelederen, die intussen ook weet wat scoren is. Met twee goals liet hij zich intussen gelden in het team waarin hij vorig seizoen voornamelijk nog als rechtsback in actie kwam. Daarmee lijkt de voetbal-metamorfose hem goed te hebben gedaan. Begonnen bij het plaatselijke Kickers’69 verkaste De Rijk na de D-junioren naar de jeugdopleiding van Alphense Boys, om in 2011 de overstap naar ADO Den Haag te maken. ,,Dat avontuur bleef beperkt tot slechts een seizoen, waarna het opnieuw Alphense Boys werd. In 2014 klopte VVSB bij me aan en van die overstap heb ik nog geen moment spijt gehad”, vertelt de student Bedrijfskunde aan de Hogeschool Amsterdam.

tim-de-rijk-afc Opkomst voor het duel tegen UNA    

Voordelen
In zijn laatste studiejaar loopt De Rijk stage en is hij daarnaast bezig aan zijn eindscriptie. De combinatie met voetballen op topniveau bevalt hem uitstekend, waarbij zijn woonplaats Leimuiden als centraal punt dient tussen Amsterdam en Noordwijkerhout. ,,Daarbij helpt het natuurlijk dat de boodschap dat er voor mij weinig speeltijd zou zijn weggelegd op mijn oude stek nu teniet is gedaan door mijn positie op het middenveld. Ik moet het vooral van mijn loopvermogen hebben. Negentig minuten voluit gaan gaat mij goed af. Ik ben me er overigens wel van bewust dat ik voetballend nog meer moet gaan brengen. En het is natuurlijk heerlijk voetballen in een team waarin de spelers elkaar door en door kennen. Met jaarlijks slechts een paar wijzigingen gaat het er bij ons heel anders aan toe dan bij veel andere clubs. Dat werkt in ons voordeel.”

Te kloppen ploeg
Dat zijn ploeg na de galavoorstelling van afgelopen zaterdag tegen UNA de gedeelde koppositie veroverde, maar die een dag later alweer kwijtraakte aan Jong AZ kan de middenvelder nauwelijks deren. ,,We zijn op de goede weg. Het gaat om de lange adem. Nuchterheid voert de boventoon bij VVSB en dat is een ander sterk punt van de club. Een echte dorpsclub trouwens en daarom voel ik me er ook zo goed thuis.”

Onvermijdelijk komt als laatste onderwerp het naderende bekerduel tegen Katwijk, dat op 25 oktober op het programma staat, nog even ter sprake. Vorig seizoen vierde de Bavo triomfen in het nationale bekertoernooi en dat smaakt ontegenzeggelijk naar meer. ,,Maar we beseffen wel heel goed dat het eigenlijk om de competitie draait. Dat kunnen we ook wel scheiden hoor. Dat hebben we trouwens vorig seizoen laten zien toen we ons wisten te plaatsen voor de Tweede Divisie. Dat we door het bekersucces de te kloppen ploeg zijn, merk je echter wel. Iedereen wil van ons winnen en dat zal tegen Katwijk niet anders zijn. We komen ze na die bekerwedstrijd kort daarop weer tegen in de competitie en als zij één wedstrijd willen winnen dan is dat wel die tegen ons. Dat maakt er in ieder geval wel wedstrijden van om naar uit te kijken.”

Foto’s: Tino Stulen


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)