width=

Tim de Rijk kon enkele seconden na het laatste fluitsignaal in de bekerwedstrijd tussen VVSB en Roda JC maar amper zijn gedachten een plek geven. De Noordwijkerhouters toonden zich wonderbaarlijk de evenknie van de eredivisionist en verloren met slechts 0-1. En in plaats van fier te zijn op de prestatie, sprak zijn gezicht boekdelen: teleurstelling. ,,Die trots komt echt later pas.”

Van ‘dikbetaalde’ prof tot amateurvoetballer. Het contrast kon niet hoger zijn. De belangen evenmin. Waar VVSB de achtste finale van de beker mocht en kon beschouwen als een feestje, viel er voor Roda weinig te winnen in Noordwijkerhout. De aanblik van een mistig De Boekhorst zal het naargeestige beeld voor de Limburgers enkel groter hebben gemaakt.

Als de Limburgers over de Noordwijkerhouters heen hadden gelopen, had iedereen dat als logisch betiteld. Had VVSB gewonnen? Dan kopten alle kranten een dag later in chocoladeletters dat Roda tegen een blamage aan was gelopen. Dat was het verschil tussen moeten (Roda JC) en mogen (VVSB). ,,Als je als eredivisionist naar een amateurclub gaat in deze tijden, met natuurgras, die mist, dan weet je wat voor avond je te wachten staat”, concludeerde Roda-trainer Robert Molenaar dan ook achteraf.

Proces
,,Dan is het alleen maar zaak om hier te winnen, maakt niet uit hoe. En dat hebben we gedaan.” Om er daarna een typische trainersquote uit te gooien. ,,Ik ben niet zo bezig met één wedstrijd te winnen of verliezen. Ik ben bezig met een proces. Het scoreverloop kan in zo’n wedstrijd als vandaag een wedstrijd bepalen. Als je vlak na de 0-1 een rode kaart krijgt, weet je dat ze gaan pompen. Daar konden wij moeilijk druk op krijgen.”

,,Ik kijk normaal niet naar de tegenstander, maar zij moeten zich schamen.”

Alsof het verschil tussen moeten en mogen ook merkbaar was in het veld oogde Roda JC in het begin van het veld apatisch. Het zocht in een veel te traag tempo naar openingen bij VVSB. De tweededivisionist probeerde zelf de linies dicht bij elkaar te houden en er via de omschakeling uit te komen.

Linies
Via Tim de Rijk was het na een kwartier zelf nog het meest gevaarlijk. Hij tikte een voorzet van Tommy Bekooij op de paal. Dat de bezoekers daar enkel een schuiver van Feyenoord-huurling Simon Gustafson tegenover konden stellen in het eerste half uur was exemplarisch voor de eerste 45 minuten van de wedstrijd. Ook een schuiver van Gyliano van Velzen ging ver voorlangs.

VVSB begon gesteund door het trage tempo van Roda JC steeds meer te geloven in een goed resultaat en besloot stapje voor stapje de linies wat op te schuiven. Het leidde tot het testen van keeper Hidde Jurjus vanaf randje 16, waarbij zelfs de doorgeschoven VVSB-verdediger Tomas Arroyo prima afdrukte richting de Limburgse goal.

De Leidse trainer in Noordwijkerhoutse dienst, Jack Honsbeek, zag het ook en coachte z’n elftal bewust naar voren. ,,Je moet ook niet met je staart tussen de benen Roda op gaan wachten. Als je het vast kan zetten, dwing je hun keeper de lange bal te spelen en kan je van daaruit de tweede bal winnen. Ik denk dat we dat in fases heel goed hebben gedaan. Dan stonden er gelijk drie man voorop bij ons en kregen we mogelijkheden voor hun goal.”

Rood
Slechts de enige echte honderd procent kans van helft twee voor Roda JC vloog erin. Wel onder fel Noordwijkerhouts protest. De Duitse spits Dani Schahin kopte een bal achter Ruben Valk, waarbij de aanvaller al dan niet teveel leunde op VVSB’er Arroyo. Ineens werd het moeten voor VVSB en mogen voor Roda JC.

De Limburgers gingen er gesteund door de treffer niet beter op spelen. Enkele minuten na de goal kreeg de doelpuntenmaker Schahin zijn tweede gele kaart, nadat hij zich volgens scheidsrechter Ed Janssen te nadrukkelijk breed had gemaakt en daarmee zijn armen iets te veel gebruikte.

,,Als we hier 0-3 waren geëindigd zou ik zeggen: ‘ça va, alsnog prima gedaan’. Maar nu vind ik het woord ‘zonde’ zeker op z’n plek.”

VVSB ging naarstig op zoek naar succes voor de goal van Jurjus. Weer was De Rijk het dichts bij de gelijkmaker. Zijn diagonale schot binnen de zestien vond de vuisten van de Limburgse keeper. Ook een scrimmage voor de goal van Roda ging net over. Het matige en overblufte Roda kroop daarmee door het oog van de naald.

,,Ik kijk normaal niet naar de tegenstander, maar zij moeten zich schamen”, concludeerde Honsbeek over het spelbeeld van de Limburgers. ,,Als we hier 0-3 waren geëindigd zou ik zeggen: ‘ça va, alsnog prima gedaan’. Maar nu vind ik het woord ‘zonde’ zeker op z’n plek.”

Publiek
Naarmate de wedstrijd richting de negentig minuten ging verstomde de hoop meer in de Noordwijkerhoutse harten en kreeg de trots de overhand. Het applaus van de supporters na het laatste fluitsignaal mag enkel een pleister zijn voor de spelers, maar gaf de blijk van waardering aan van het thuispubliek.

,,De teleurstelling overheerst nog”, droop het nog letterlijk van het gezicht van middenvelder De Rijk na de negentig minuten. ,,Het geluk was niet aan onze zijde vandaag, helaas. Maar de avond zelf was fantastisch. Als vanouds. De supporters met z’n allen achter je. Op naar volgend jaar…”

VVSB – Roda JC 0-1 (0-0) 48. Schahin 0-1

Rood: 55. Schahin (Roda JC)

VVSB: Valk, Fecunda, Arroyo, Zwart, Vijlbrief (89. Verlaan), Jozic, De Rijk, Van Niel (78. Van der Slot), El Osrouti, Koopman (72. Van der Wilden), Bekooij

Foto: Orange Pictures

Vladimir Jozic na VVSB – Roda JC

Nathan Rutjes na VVSB – Roda JC


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '971-1Kagia *w.n.s.
Oefenwedstrijd
OFC 1-1Quick Boys
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)