FC Utrecht is vanzelfsprekend vanavond de grote favoriet in het duel met VVSB om een finaleplaats van de KNVB-beker. Maar met alle respect, de ploeg van Erik ten Hag is geen FC Barcelona. Iedere ploeg heeft zijn sterktes en zijn zwaktes. VIDB probeerde met analyticus Philip Schreurs van Catenaccio.nl een strijdplan te bedenken voor VVSB. Waar liggen de kansen voor de manschappen van Wilfred van Leeuwen? En waar moeten ze voor uit kijken?

,,FC Utrecht is geen supergoede ploeg”, begint Schreurs, die een aantal weken geleden voor zijn platform het elftal helemaal ontleedde. Dat klinkt als een goed begin. Dat betekent dat er wel degelijk kansen liggen, toch? ,,Nou, dat ook weer niet. Het kwaliteitsverschil acht ik nog steeds heel erg groot. De ploeg heeft met Sebastien Haller, Yassin Ayoub en Rico Strieder spelers die binnen afzienbare tijd in de top van de Eredivisie spelen.”

Sterke verdediging

Waar Schreurs het meest van onder de indruk is, is de verdediging. De brigade van Ten Hag heeft na Ajax en Feyenoord de minste schoten tegen. ,,Verdedigend staat het zeer goed. Dat is het fundament van de ploeg. Het zal überhaupt voor VVSB lastig worden om kansen te creëren, denk ik. Ook als je bedenkt dat de tegenstander net zoveel moet combineren als tegen Ajax om tot een schot te komen. Een 1-0 achterstand acht ik al niet meer te repareren. Twee of zelfs drie keer scoren is echt te veel.”

Aan de andere kant, de Domstedelingen kregen al 35 goals tegen. Dat is niet met elkaar te rijmen. ,,Klopt. Dat heeft te maken met kwaliteit. En tegenstanders zijn efficiënt als ze tegen Utrecht spelen. Dat zal VVSB ook moeten zijn, willen ze een kans maken.”

Weinig goals

FC Utrecht, meestal spelend in een 4-4-2-formatie, is ook geen doelpuntenmachine. Pas 39 keer werd het net gevonden. Schreurs: ,,Daar ligt ook de relatieve zwakte. Scoren gaat ze moeilijk af. Ze hebben van alle eredivisieploegen, op SC Cambuur na, de minste doelpunten gemaakt uit gewoon, open spel. Ze scoren vaak uit standaardsituaties en strafschoppen.”

Ten Hag laat zijn ploeg normaliter ver inzakken. Utrecht zet vaak pas druk rond de middenlijn. ,,Ik verwacht dat ze dat nu iets hoger gaan doen. Ergens halverwege, want VVSB heeft minder kwaliteit. Wat Utrecht heel graag wil, is dat de tegenstander een fout maakt. Het is voor VVSB zaak niet te ongeduldig te worden. Als je kijkt hoe hun aanvallen tot stand komen, is dat vanuit de omschakeling. Waar ze vervolgens wel te weinig mee doen. Ze zoeken graag snel de diepte, maar dat gebeurt te weinig.”

Schreurs waarschuwt ook voor een hoekschoppenvariant. ,,Die hebben ze al een aantal keer met succes geprobeerd. Utrecht zet een blok bij de eerste paal en er komt in het midden iemand vrij.”  Laat dat nu eens het sterke punt van VVSB zijn: de luchtmacht. ,,Is dat zo? Als VVSB veel kopkracht heeft, moet dat geen probleem zijn. Tegelijkertijd liggen daar dan ook de grootste kansen. Utrecht beschikt niet over een stel meesterkoppers. Haller is de beste kopper van de Eredivisie, maar dat is een aanvaller. Die zal nooit helemaal mee terugkomen.”

Geen Ayoub en Barazite?

Algemeen Dagblad-journalist Ard Schouten meldde gisteren dat zowel Ayoub als Nacer Barazite waarschijnlijk niet meedoen vanavond. Beiden speelden zwak afgelopen weekend tegen Feyenoord. ,,Als die twee niet spelen, scheelt dat heel veel. Dat zijn de creatievelingen. Zonder die twee zit er weinig verrassing in. Barazite speelt meestal als een zwervende spits, die een redelijke vrije rol heeft. Hij is de man van de dribbels en de steekpasses. Bij Ayoub weet ik niet of het rust is, of misschien toch een blessure? Hij leek zondag ook last te hebben.”

Nog iets waar VVSB misschien van kan profiteren, is een voetbalwet die al zo oud is als de weg naar Rome; die van onderschatting. Daar hoeven de Noordwijkerhouters niet op te rekenen, is Schreurs resoluut. ,,Dat gaan ze echt niet doen. Daarvoor is Ten Hag te veel een trainer die hamert op discipline. En als je zo dicht bij de finale bent, mag dat eigenlijk ook niet meer.”

Dan tot slot. Geeft Schreurs VVSB een kansje? ,,Eigenlijk niet.. Zelfs al spelen Ayoub en Barazite niet. Het verschil is te groot. Vanavond zal op een gegeven moment meer ruimte zijn en dan ben je als fittere en betere ploeg normaal gesproken in het voordeel.”

Lees hier het volledige artikel dat Philip Schreurs schreef over FC Utrecht op Blendle: Hoe de Nederlandse Guardiola FC Utrecht hervormde

Foto: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC0-3RKAVV
Foreholte2-1Concordia
Zwanenburg 3-1Van Nispen (zon.)