Enkele dagen na de 0-0 van VVSB bij De Treffers liet trainer en Nijmegenaar Eric Meijers in ‘De Gelderlander’ optekenen dat zijn ploeg van een angstig team is uitgegroeid naar een elftal dat niemand meer vreest. Een transformatie die in het najaar nog ondenkbaar was, maar door twee overwinningen in eigen huis tegen Koninklijke HFC en Excelsior Maassluis werd ingezet. Tegen Spakenburg moet die flow zaterdag een vervolg krijgen.

Doelman Ruben Valk begrijpt precies wat zijn trainer bedoelde in het interview. ,,Sinds we 5-3-2 spelen, is er meer rust in het elftal. Daarnaast blijven we ook in die opstelling nog steeds kansen creëren. En zeven punten uit drie wedstrijden, dat geeft gewoon vertrouwen.”

De goalie zelf ziet voor z’n ogen z’n verdediging niet meer onder stroom staan, het elftal buigt niet zo makkelijk meer, zoals dat het driekwart van het seizoen wel deed. ,,We voetbalden met angst. Als we even in een slechte fase zaten in een wedstrijd, dan kregen we niet één goal tegen, maar gelijk twee of drie. Dat was elke keer mentaal zo’n harde klap.”

,,Als ze soms even te veel met het spel bezig zijn, dan moet ik proberen ervoor te zorgen dat ze de afstanden kort houden wanneer er gaten ontstaan in de verdediging.”

,,We spelen nu veel volwassener. Daar wordt ook iedere training op gehamerd. We krijgen dan spelsituaties voorgeschoteld waarbij we moeten spelen alsof we nog twee minuten te gaan hebben in een wedstrijd met een 1-0 voorsprong. Blijkbaar hebben we die manier van trainen nodig.”

De switch qua spelsysteem waar Valk op doelde, van 4-3-3 naar 5-3-2, heeft het zaadje gepland voor de betere resultaten van de maand maart. En hoewel er gelijk punten geoogst werden, moest ook Valk even wennen aan een andere opstelling vlak voor z’n goal.

,,Als keeper ben ik nu meer bezig met de backs. Als ik een back aanspeel, bijvoorbeeld Jelmer Vijlbrief, moet het elftal kantelen. Maar ook de centrale verdedigers, Sven Verlaan, Jordy Zwart en Tomas Arroyo moet ik af en toe even coachen vanuit mijn positie. Als ze soms even te veel met het spel bezig zijn, dan moet ik proberen ervoor te zorgen dat ze de afstanden kort houden wanneer er gaten ontstaan in de verdediging.”

De nul
Want juist het grote aantal tegengoals was mede debet aan de slechte positie van VVSB in de afgelopen maanden. In 26 wedstrijden moest Valk zeventig keer de bal uit z’n doel halen. Alleen de keeper van FC Lienden kreeg met 72 tegentreffers iets meer ballen om z’n oren geschoten. Het doelpuntloze gelijkspel in Groesbeek bij De Treffers voelde zodoende voor Valk als een kleine overwinning.

,,De ‘nul houden’ is veel te weinig gebeurd. Maar dat doe ik niet alleen, dat doen we als team. Het is nu de derde wedstrijd dat we de nul houden. En dat is gewoon lekker. Als we soms winnen, maar ik krijg er toch een paar tegen, dan blijft er een naar gevoel hangen.”

,,Volgens mij speelt Barendrecht uit bij IJsselmeervogels en Lienden uit bij AFC. Als wij zelf zaterdag weten te winnen, dan kan dat ons zomaar een onwijze boost geven.”

De terminologie ‘volwassen voetballen’ en ‘geen angst in het elftal’, wil VVSB zaterdag meenemen naar het duel met amateurgrootmacht Spakenburg. Volgens Valk valt er tegen ‘de Blauwen’ echt wel wat te halen, ook al staat het team van John de Wolf na een goede reeks op de vijfde plaats.

,,De eerste helft bij Spakenburg zelf waren we echt goed. Alleen toen zaten we nog in die flow dat als we een tegengoal kregen, dat we gelijk terugvielen. De tweede helft was daar toen ook een stuk minder. Ze waren goed uit standaardsituaties en speelden dat ook prima uit. Daar moeten we scherp op zijn zaterdag.”

Belangrijk
,,Spakenburg is verder in de competitie zo goed als klaar. Voor ons ligt het heel anders. Wij moeten volle bak in die modus blijven dat we alle potten in de competitie moeten winnen. Het gat met nummer zeventien, Barendrecht, is nog maar één punt. En Lienden staat nog maar drie punten boven ons.”

,,Volgens mij speelt Barendrecht uit bij IJsselmeervogels en Lienden uit bij AFC. Als wij zelf zaterdag weten te winnen, dan kan dat ons zomaar een onwijze boost geven. De week daarop volgt Barendrecht-uit. Het zijn belangrijke weken voor ons.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Roodakkers keert terug in de Bollenstreek’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 10 sept.
Oefenduels
Rijnsburgse Boys4-2VVSB
Noordwijk3-1SJC
Katwijk8-2DEM
Hillegom5-1Kagia
Za. 14 sept.
Noordwijk5-1ASWH
Excelsior Maassluis1-4Katwijk
Barendrecht0-2FC Lisse
Ter Leede3-2Hoek
FC 's-Gravenzande0-1FC Rijnvogels
Quick Boys 0-2Kozakken Boys
IJsselmeervogels1-1Rijnsburgse Boys
Districtsbeker
Valken' 683-3Forum Sport
VVSB (zat.)1-3Zevenhoven
Legmeervogels3-5Kagia
Van Nispen (zat.)2-3Zandvoort
Warmunda3-5KSD-Marine
Zo. 15 sept.
HBS1-0SJC
Districtsbeker
Hillegom2-4HBC
ROAC0-0Foreholte
Teylingen0-2VUC
Van Nispen (zon.)3-1REMO