Afgelopen zondag gaf VVSB in extremis een 1-0 overwinning uit handen tegen concurrent UNA. Het was na het gelijke spel tegen Rosmalen de tweede domper die volgde op de topper tegen Lienden (2-2), waar de Noordwijkerhouters eveneens een voorsprong weggaven. In drie weken tijd is het zorgvuldig opgebouwde zicht op de titel aan het vertroebelen. Winst op EVV zondag is daarom een vereiste voor de ploeg van Wilfred van Leeuwen. VIDB beschouwt voor met verdediger Jordy Zwart.

,,We zaten wel even in zak en as ja. Het was behoorlijk stil”, aldus Zwart over de 2-1 nederlaag van zondag. Maar het is nog allerminst gedaan met de kansen van VVSB, vindt hij. ,,Niets is nog beslist. Ook Lienden wint zijn potjes niet of heel moeizaam.”

Zwart haalde desondanks nog iets positiefs uit de nederlaag. ,,We hebben ons wel gerevancheerd voor de slechte pot tegen Rosmalen. We hebben goed gevoetbald. Alleen stond het op het einde niet goed. Dat is ook voetbal en soms het mooie aan het spelletje, maar even niet voor ons.”

Thriller

Tegen EVV staat, naast de race om de titel, ook nog iets anders op het spel. Bij een punt wint VVSB de tweede periode en mag het – net zoals dit seizoen – instromen in de tweede ronde van de KNVB-beker, waar Vitesse in een ware thriller met 2-1 te sterk bleek. ,,Dat is toch leuk. Voor hetzelfde geld lig je er in de eerste ronde gelijk uit. Nu heb je kans op weer een topwedstrijd. Maar we zullen sowieso moeten winnen om de druk op Lienden te houden.”

De Limburgers staan niet bekend om hun aanvalslust. Eerder het tegenovergestelde. ,,Het is een schijtploeg”, is Zwart duidelijk. ,,Zelfs toen wij uit met tien man stonden, bleven ze verdedigend spelen. Dit moeten we zondag gewoon winnen.”

De centrale verdediger, eerder spelend voor ARC in de zaterdagse Topklasse, is ook dit seizoen weer van grote waarde. De routinier (30) lijkt met de jaren alleen maar beter te worden. Spitsen krijgen nauwelijks een poot aan de grond tegen de grote, kopsterke stopper. Zwart nuanceert zijn inbreng. ,,We spelen dit seizoen wat makkelijker en meer naar voren. Daardoor krijg ik ook minder te doen. En als je al vijf jaar Topklasse speelt, tegen spitsen van niveau, dan neem je dat mee. In dat opzicht ben ik misschien wat verder dan de rest.”

Vraagtekens

Hij vindt het dan ook opvallend dat veel ploegen jonge verdedigers halen, die het klappen van de zweep nauwelijks kennen. Zelf is Zwart in z’n tijd bij VVSB nooit benaderd door een andere club. ,,Soms zet ik daar wel m’n vraagtekens bij. Verdedigen heeft ook met slimheid te maken. Je hoeft niet vaak een echt duel aan te gaan. Dat overkomt mij ook zelden. Aanvallers vinden het juist prettig als je probeert de bal van ze af te pakken. Dat is ook mijn spel niet. In de jeugd was ik klein en moest ik het niet van m’n fysiek hebben. Nu wel. Het kan raar lopen hè.”

Zwart spreekt zich ook nog uit over de aanstaande komst van de Tweede Divisie. ,,Ik denk dat het niveau hoger ligt bij beloftenteams. En voor hen is er meer tegenstand tegen topklasser want het is fysieker. Maar qua toeschouwersaantallen zal het tegenvallen. Dat is de andere kant. Wat dat betreft is spelen tegen zaterdagclubs wel heel gaaf. Ik weet uit m’n tijd bij ARC hoe dat leeft. Dat maakt de tweede divisie voor zondagclubs heel aantrekkelijk.”

VVSB heeft een zo goed als fitte selectie. Alleen het meespelen van spits Giovialli Serbony is twijfelachtig. De topscorer kamt met knieklachten.

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Tino Stulen


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC20.00Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp20.15Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen