VVSB heeft een onterechte nederlaag moeten slikken. Op bezoek bij FC Lienden gingen de Noordwijkerhouters met 1-0 onderuit. De paarsgele brigade kreeg in de slotfase een tegentreffer te incasseren. Een geweldige redding van Lienden-keeper Schimmel voorkwam in blessuretijd alsnog een puntendeling. Het was voor VVSB de derde nederlaag van het seizoen. De ploeg staat nu zesde met veertien punten uit negen duels.

VVSB-trainer Wilfred van Leeuwen vond de nederlaag onverdiend. ,,Een gelijkspel was de juiste afspiegeling geweest. Het is zonde dat je hem alsnog weggeeft. Ik zei op de bank al, wie scoort, die stapt hier als winnaar van het veld.”

De subtoppers in de Topklasse maakten er een duel vol strijd en passie van. Goed was het zeker in de eerste helft niet. Dat vond ook Van Leeuwen. Al kwam dat volgens hem ook door de offensieve speelwijze van beide ploegen. ,Zij gaven vroeg druk, waardoor wij gedwongen werden de lange bal te spelen. Wij deden precies hetzelfde. Dit was een wedstrijd in de zesde versnelling. Het kwam aan op tweede ballen winnen en veel strijd leveren. Ik kan m’n ploeg niets verwijten.”

Van der Meer

De grootste kans voor de thee was voor de thuisploeg. Een fraaie steekpass zette linksback Tim de Rijk op het verkeerde been. Uiterloo kwam oog in oog met doelman Ronald van der Meer, die goed zijn doel verkleinde en de bal op de borst kreeg geschoten. VVSB had daarvoor middels Giovialli Serbony een aardige mogelijkheid gehad. De spits kreeg een voorzet van Maikey Parami voor de voeten, maar Serbony mikte te hoog.

Na de onderbreking veranderde het spelbeeld. De verrichte arbeid begon z’n tol te eisen bij beide ploegen. Dat had Van Leeuwen zijn ploeg in de rust ook meegegeven. ,,De speelwijze van de eerste helft was niet vol te houden. Dat konden de middenvelders niet blijven belopen. Ik zei daarom dat we meer moesten gaan voetballen.”

De aanpassing pakte goed uit. VVSB trok het initiatief iets meer naar zich toe. Het kreeg ook de kans om op voorsprong te komen. Serbony draaide zich in eerste instantie goed vrij, maar daarna kwam ook de tekortkoming van de spits aan het licht. Serbony, altijd hardwerkend en lastig voor de tegenstander, schoot volledig vrijstaand in het zijnet.

Onverwacht en onterecht

Even later belandde een vrije trap van Stefan Kraaijvanger van grote afstand boven op de deklat. De bal die terugkwam in het veld werd op de pantoffel genomen Jordy Zwart, maar zijn pegel werd geblokt. Lienden, met oud-profs Peter Hofstede en Hans van der Haar aan het roer, loerde via de snelle aanvallers meer en meer op de counter. Dat de gastheren er met de volle buit vandoor gingen, was daarom redelijk onverwacht. Invaller Ansu Camara sneed naar binnen en legde de bal breed op een mee opgekomen ploeggenoot. De voorzet leek te worden binnengeschoten. De Rijk kon het leer alleen nog maar toucheren, net genoeg om een treffer te voorkomen. Mo Ajiach werkt vervolgens de bal alsnog achter Van der Meer: 1-0.

Een wanhoopsoffensief leverde nog bijna de gelijkmaker op. De volley van invaller Tomas Tavilla werd echter door doelman Schimmel op schitterende wijze uit de kruising geranseld.

Van der Meer, die een aantal keer handelend moest optreden, vond het zuur dat zijn ploeg alsnog de winst aan de gastheren moest laten. ,,Dit was mijn beste wedstrijd sinds mijn blessure. Ik zat er lekker in. Dan is het des te zuurder dat we de nul niet hebben kunnen houden. Ook omdat we weinig hebben weggegeven.”

FC Lienden-VVSB 1-0. 87. Ajiach 1-0

VVSB: Van der Meer, Van der Slot, Zwart, Kraaijvanger, De Rijk, Ruigrok, Jozic, Van Niel, Parami, Serbony (84. Immerzeel), Van Laere (45. Tavilla).

Tekst: Tom van der Wilt