width=

Vooraf werd gedacht dat ‘de Vogels’ torenhoog favoriet zouden zijn, maar in Noordwijkerhout waren de verhoudingen tachtig minuten anders. Hoewel VVSB vlak na rust op 2-0 kwam, eindigde de wedstrijd in een puntendeling (2-2) ,,Ik neem mezelf dit kwalijk”, zei Mark Schenning na afloop.

Er heerste een soort Engelse sfeer op het sportpark van de thuisploeg. De supportersgroepen zaten door elkaar en de tribune zat bomvol. Ook het weer en het veld hadden iets Brits. Door de hevige regenval werd opbouwen en positiespel een onmogelijke opgave op het grasveld. De plaggen vlogen overal door de lucht en degene die het beste met de omstandigheden om kon gaan zou de wedstrijd naar zich toe trekken.

Vooraf had de trainer van de bezoekers, Willem Leushuis, zich al kritisch geuit over het veld van VVSB. Waarop dat gebaseerd was wist niemand. De laatste keer dat Leushuis op De Boekhorst kwam, was alweer drie jaar geleden. VVSB domineerde de wedstrijd en was de omstandigheden de baas. Echter gaf de ploeg een royale 2-0 voorsprong – tegen tien man – in een tijdsbestek van vier minuten weg.

,,Ik haalde Vladimir Jozic naar de kant. Dat is iemand die de rust had kunnen bewaren in de ploeg.”

,,Ik ben hier echt doodziek van”, treurt Schenning. ,,Als je tegen tien man speelt en je staat 2-0 voor en kansen krijgt op de 3-0, dan moet je het afmaken. Wij hebben de hele wedstrijd gecontroleerd en kwam lange tijd niet in de problemen. Ik kan het mezelf aanrekenen hoe ik gewisseld heb en dat doe ik ook zeker.”

,,Ik haalde Vladimir Jozic naar de kant. Dat is iemand die de rust had kunnen bewaren in de ploeg. Ik neem het mezelf kwalijk dat ik Sven (Verlaan red.) niet goed geinstrueerd heb hoe hij moest spelen. Dat is stom, want we hoefden niet meer in de problemen te komen, maar het gebeurde wel.”

Tachtig minuten
,,Na de 2-1 was er nog niks aan de hand zou je zeggen, maar na die treffer hebben we niet meer gevoetbald”, zag de oefenmeester. ,,We hebben tachtig minuten fantastisch gespeeld en we doen ons hier ontzettend tekort door 2-2 te spelen. Bekooij moet die derde maken.” Daarnaast werd een goal van Jordy Zwart in de eerste helft ook nog afgekeurd voor buitenspel.

,,Wij wisten hoe ze zouden spelen, ver terug zakken en daarna opportunistisch naar de spitsen. Ik denk dat zij in de eerste tachtig minuten anderhalve kans hebben gehad en dat wij ze de wil hebben opgelegd. Of ik trots ben op mijn ploeg vanwege het spelbeeld? Dat ben ik zeker, ja.”

,,Vanaf de zijlijn had ik nog het gevoel dat we die derde treffer zouden maken. Met Mo (El Osrouti red.) en Guido Pauw hebben we nog twee enorme kansen gehad, maar het zat niet mee. Op het einde pakte Ruben Valk nog een goede bal, dus we hadden hem ook nog kunnen verliezen. We hadden dit gewoon niet meer weg mogen geven en dat reken ik mezelf en m’n team aan.”

Dominant
VVSB ging voortvarend van start. Vanaf de aftrap domineerde de Noordwijkerhouters en kreeg het in de beginfase al wat kansjes via El Osrouti en Frans van Niel. Laatstgenoemde brak kort voor de thee de ban. Na zwak uitverdedigen van de Spakenburgers ging Bekooij op de keeper af. Hij kreeg de bal uit de kluts bij de inlopende Van Niel en die schoot in de korte hoek raak: 1-0.

Kort na rust verdubbelde El Osrouti de score door van twintig meter doelman Jaimy Schaap te verschalken: 2-0. VVSB zat op rozen en de wedstrijd leek beslist nadat invaller van IJsselmeervogels, Soufyan Moro, rood kreeg voor een schandalige overtreding op de middenlijn. Hij stond nog geen vijf minuten in het veld.

Zure gelijkmaker
IJsselmeervogels haalde Berry Powel naar de kant en bracht Robbert Olijfveld in. Powel kon niks klaarspelen tegen Zwart, die zijn 200ste duel speelde voor de Noordwijkerhouters. Diezelfde Olijfveld bracht een kwartier voor tijd de spanning terug in de wedstrijd door uit een afvallende bal raak te schieten: 1-2. Vier minuten later bracht Oktay Öztürk de eindstand op het scorebord. Hij schoot uit de kluts raak: 2-2.

VVSB – IJsselmeervogels 2-2 (1-0): 42. Van Niel, 51. El Osrouti, 74. Olijfveld, 78. Öztürk.

Opstelling VVSB: Valk, Van Pelt (46. Fecunda), Zwart, Arroyo, Vijlbrief, Jozic (71. Verlaan), Van Niel, De Rijk, El Osrouti, Pauw, Bekooij (84. Van der Wilden)

Bijzonderheden: 59. Rode kaart Soufyan Moro.

Archieffoto: Tino Stulen