width=

In het verleden ging het er bij de zaterdagtak van VVSB weinig serieus aan toe. Stonden de Noordwijkerhouters in de play-offs voor promotie naar de Derde Klasse, dan werden wedstrijden opzettelijk verloren om in de Vierde Klasse te blijven. Sinds trainer Rob Jonkman dit seizoen aan het roer staat en de club het team veel serieuzer neemt, gaat het er heel anders aan toe. Voor het eerst in de geschiedenis van de zaterdagtak kan de Derde Klasse worden bereikt via een kampioenschap. Dat gebeurt als VVSB (zat.) bij nummer vijf Meerburg wint. ,,Wie had dat gedacht na de eerste seizoenshelft?”, vraagt Jonkman hardop af.

Op de eerste speeldag in september vorig jaar ging de huidige koploper namelijk met 4-1 onderuit bij vv Oegstgeest, dat komende zaterdag de naaste belager is voor de titel. De automatismen moesten er toen nog ingebracht worden, bij het prestatieve team.

,,We zijn met negentien spelers gestart, die we een evenredig aantal speelminuten geven”, geeft Jonkman aan. ,,Dat is best af en toe moeilijk en voor mezelf ook een uitdaging om iedereen tevreden te houden. Iedere keer moet je aan spelers uitleggen waarom ze af en toe niet spelen. Het gaat met vallen en opstaan.”

,,Wij zijn een soort landingsbaan voor de jeugd.”

Door een inhaalrace na de winterstop, dankzij zeven overwinningen op rij, staat de Noordwijkerhoutse formatie er nu het beste voor. ,,Ik had het zelf ook niet meer verwacht, maar het loopt nu lekker. We hebben in de tweede seizoenshelft alleen punten verloren tegen de Haagse ploegen (Haagse Hout en KSD/Marine, red.). Daar lieten we ons intimideren, anders had het kampioenschap al binnen geweest.”

,,De zenuwen zijn er natuurlijk wel een beetje. Dat zal ongetwijfeld hetzelfde gelden voor Oegstgeest”, aldus Jonkman, die vorig seizoen nog assistent was van Wilfred van Leeuwen bij de zondagselectie en het tweede elftal onder zijn hoede had. ,,Eigenlijk is het tweede nu de zaterdagtak geworden”, legt hij verder uit.

Fysiek
VVSB presteert dus boven verwachting dit seizoen. Het doel was om binnen twee jaar de stap naar de Derde Klasse te maken, maar dat kan nu al binnen een jaar gebeuren. ,,We zijn er klaar voor denk ik. We moeten het aan kunnen. Dat bleek ook wel in oefenduels met derdeklassers.”

,,Sowieso doet de top van deze competitie niet onder voor de onderste ploegen in de Derde Klasse. Alleen is in onze competitie het rechterrijtje gewoon minder. Je wordt niet vrolijk van de onderkant in de Vierde Klasse. Dat gaat er veelal ontzettend fysiek aan toe en er wordt nog wel eens wat geroepen.”

,,Zij zorgen voor schoenenbonnen en presentatiepakken.”

Mogelijk wordt de zaterdagtak volgend seizoen nog sterker. Het plan is om een tweede team op zaterdag op te richten, zodat Jonkman in het eerste de beste elf op kan stellen. ,,Dat maakt ons nog beter denk ik. En dan aangevuld met jongens uit A1, die kampioen kunnen worden in de Hoofdklasse. Op den duur is het wel de bedoeling om spelers op te leiden voor de zondagselectie. Wij zijn een soort landingsbaan voor de jeugd, want direct de overstap maken naar de Tweede Divisie is te hoog gegrepen.”

Luchtig
De hele club leeft op dit moment mee met de kampioenswedstrijd. Een deel van de supportersvereniging ‘Bavone FC’ is zaterdag aanwezig met vuurwerk in Zoeterwoude-Rijndijk. ,,Ik krijg regelmatig appjes van de voorzitter en de club doet er echt alles aan om ons verder te helpen”, vertelt de trainer.

,,Zij zorgen voor schoenenbonnen en presentatiepakken. Dat wordt allemaal vanuit de club betaald. Het ziet er allemaal professioneel uit. Bij Meerburg zullen er ongetwijfeld een paar honderd supporters van ons aanwezig zijn vanuit Noordwijkerhout. Het leeft wel. Mijn spelers zijn er gelukkig luchtig onder.”

Jonkman verwacht een ‘open’ wedstrijd. ,,Meerburg speelt nergens meer voor, maar zij zullen ons feestje wel willen verzieken. Het scheelt wel dat zij gewoon willen voetballen en niet als een handbalmuur staan. Dat geeft ons ook ruimte. Makkelijk wordt het zeker niet, want zij zijn een van de sterkere teams in de competitie.”

Loopt VVSB tegen puntenverlies aan in Zoeterwoude, dan is vv Oegstgeest bij winst tegen KSD/Marine kampioen, al dan niet op doelsaldo.

Archieffoto: Tino Stulen

Lees ook: ‘Van der Slot verklaart: ,,Ze hebben, net zoals VVSB, een stabiel beleid”’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)