Je kon er in Noordwijkerhout niet omheen. De bekerdroom van vorig jaar werd meerdere malen herhaald. Vraag het een speler, trainer of bestuurslid en er wordt weer een glimlach van oor tot oor getoverd. Een gesprek wordt al snel via een bruggetje een compliment richting de heroïsche tocht van vorig jaar. Precies in diezelfde KNVB-Beker moest VVSB nu zelfs als verliezend halve-finalist een voorronde spelen. VVSB doorstond de proef tegen het Utrechtse Hercules. Het won, maar vraag niet hoe.

Noem het zomeravondvoetbal, verzin een ander cliché, maar de wedstrijd tussen VVSB en Hercules was er niet één waar nog lang over gepraat gaat worden. Hoe anders is dat als het gespreksonderwerp KNVB-Beker heet. VVSB-aanvaller Maikey Parami wordt nog elke dag herinnerd aan zijn stage bij de HEMA en zijn goal tegen FC Den Bosch. Zijn collega in de aanval Giovially Serbony kon afgelopen week op een landelijk festival niet rustig een dansje wagen of iemand wilde toch nog even weten hoe het was om in De Vliert (FC Den Bosch) of de Galgenwaard (FC Utrecht) te voetballen.

De droom blijft mooi, het liefst ééntje waar je nooit uit wakker wilt worden, maar de realiteit is op dit moment anders. De Noordwijkerhouters zijn moeizaam aan het seizoen in de Tweede Divisie begonnen. Dat is met twee verliespotten tegen respectievelijk Kozakken Boys en Excelsior Maassluis nogal een understatement. Misschien kwam de midweekse wedstrijd tegen Hercules wel op een goed moment? Een ploeg waar VVSB vorig jaar nog makkelijk van won in de Topklasse.

Maar zo makkelijk ging het ook op een warme woensdagavond niet. Hercules wilde het in de eerste helft niet, VVSB kon het niet. Slechte inspeelballen, te weinig agressiviteit, een ploeg zonder vertrouwen. Frans van Niel was er met twee schoten in de 16 nog het dichtste bij. Vooral zijn tweede schot verdiende, dankzij goed werk van een sterk spelende Tim de Rijk (als één van de weinige), meer dan alleen een schot op goal. Maar doelman Jarno de Jonge van de Utrechtse bezoekers hield in de eerste helft zonder al te veel kunst-en-vliegwerk zijn doel schoon.

Moeilijk doorkomen
Sterker nog, in de tweede helft was een kopbal van Waddi Ouirzane van Hercules nog de grootste kans. De bal raakte de lat. Op dat moment zou een 0-1 van de bezoekers uit de Derde Divisie niet eens onterecht zijn geweest. Hercules kwam feller uit de kleedkamer. VVSB werd pas ruim tien minuten na die kans wakker. Na goed doorkomen was het, hoe kan het ook bijna anders in de KNVB-Beker, Parami die VVSB op het goede spoor zette. ,,We kwamen er moeilijk doorheen moet ik eerlijk zeggen. Ze speelden met vier verdedigers en vier middenvelders dicht bij elkaar”, kwam de matchwinner Maikey Parami kort na de wedstrijd met een harde analyse.

,,Winnen is altijd lekker, maar dit was even goed voor het vertrouwen, zeker nu”, refereert de aanvaller aan de twee voorgaande verloren wedstrijden. Na de 1-0 leken de bezoekers de weg kwijt en had VVSB de mogelijkheid om de score verder uit te breiden. Tot grote kansen leidde dat echter niet.

Totdat de keeper van Hercules met de laatste kans voor de bezoekers mee kwam bij een corner. VVSB-doelman Ruben Valk kwam als winnaar uit de corner en trapte de bal ver uit. Zijn collega aan de andere kant van het veld rende nog zo snel mogelijk terug naar de goal, maar Serbony was eerder bij de bal. De spits leek een te moeilijke hoek te hebben, dicht bij de cornervlag, maar de ene paar centimeter speling die hij nog had was voldoende. 2-0. Over en uit. VVSB naar de KNVB-Beker.

Energie
,,We hebben weinig weggegeven, maar aan de bal hebben we het niet altijd even goed gedaan”, vond Wilfred van Leeuwen, de oefenmeester van de Noordwijkerhouters. De trainer vergat bijkans even de kopbal op de lat van Ouirzane, maar stak vooral de hand in eigen boezem. ,,Het is razend moeilijk om zelf de energie in de wedstrijd te moeten leggen”, spreekt Van Leeuwen zich uit over de verdedigende opvatting van Hercules in de eerste helft. ,,Maar soms spelen wij dan een bal als we het niet weten naar niemandsland. Dat moet er gewoon uit. Je kan het jezelf zo veel makkelijker maken, maar dan geven we weer zo’n halve bal. Dan komt Hercules er over en dan gaan ze.”

,,Toch heb ik niet het idee gehad dat we echt in de problemen zijn geweest”, gaat Van Leeuwen verder met zijn betoog. ,,Als we het even waren, deden we het onszelf aan. Maar goed, winnen is altijd lekker. Of je nou tegen Teylingen 1 speelt of tegen Hercules. We hebben het moeilijk gehad tegen het fysieke geweld van Kozakken Boys en Excelsior Maassluis. Wij moeten in het seizoen groeien, zoals elk jaar, en een overwinning zoals vandaag, helpt daarbij.”