width=

De eerste streekderby na de winterstop staat zaterdag op het programma in de Tweede Divisie. VVSB neemt het op tegen Rijnsburgse Boys. Voor VVSB-aanvaller Marvin Wijks een laatste ontmoeting met zijn ex-club waar hij tot vorig jaar speelde. Voor Maikey Parami is het juist weer een weerzien met zijn oude ploegmakkers van vorig seizoen.

Na Vladimir Jozic zal er nog een routinier zijn schoenen aan de wilgen gaan hangen aan het einde van dit seizoen. Wijks vindt het wel welletjes geweest, zegt de linksbuiten zelf. ,,Ja, ik ben 33 nu en de kans is heel groot dat ik niet meer voetbal na de zomer. En zeker geen drie keer per week meer. Het is tijd om bij m’n jongens te gaan kijken die nu zelf voetballen in Den Haag bij SVH. Die vinden het ook leuk als papa langs de lijn staat.”

Vorig seizoen was het bijna al zover. Maar opeens stond Wilfred van Leeuwen op de stoep. ,,Ik wilde al lager gaan voetballen, maar op het laatste moment kwam VVSB. En ik heb een hele hoge pet op van hem. Daarom wilde ik nog wel even doorgaan.”

Het werd echter geen succes tot dusver op De Boekhorst. Wijks was bijna continue geblesseerd deze jaargang. ,,Ik begon met een bovenbeenblessure. Dat kostte me acht weken. Daarna werd iemand binnen m’n familie erg ziek en daarna raakte ik weer geblesseerd. Maar nu ben ik gelukkig weer fit. Ik heb zelfs weer zonder klachten kunnen trainen deze week.”

In de wedstrijd van afgelopen weekend tegen Achilles’29 viel hij zelf weer even in. ,,Ja, dat was wel even lekker. Nu hoop ik dat fit blijf, zodat ik steeds meer minuten kan maken en de ploeg kan helpen nog wat hoger te komen.”

,,Dat is de laatste twee seizoenen bij VVSB ook zo geweest. Kijk het maar na. Dit schrijf je op? Dan moet ik het ook wel waar gaan maken, haha.”

Tegen Rijnsburgse Boys is Wijks er dus weer bij. De eerdere twee duels gingen allebei naar VVSB. Een duel in de KNVB-beker en competitieduel. ,,Ik zei al dat ze zes punten konden vergeten dit seizoen en dat gaat de goede kant op. Rijnsburg zal wat goed willen maken. Die zullen ons wel onder druk gaan zetten. Aan ons om daar iets tegen te doen.”

,,Het verschil is maar zes punten. Als wij wat plekken willen stijgen, is winst wel geboden. Degraderen gaan we niet, maar in de Tweede Divisie moet je punten blijven sprokkelen.”

Parami bewandelde juist de omgekeerde weg en heeft z’n draai gevonden na de eerste maanden waarin hij voornamelijk op de bank zat. Daarna is hij echter niet meer uit de basis verdwenen, maar zijn cijfers zijn nog niet wat die bij VVSB waren. ,,Het gaat niet onaardig, maar ik ben altijd beter na de winterstop”, grijnst de rechtsbuiten. ,,Dat is de laatste twee seizoenen bij VVSB ook zo geweest. Kijk het maar na. Dit schrijf je op? Dan moet ik het ook wel waar gaan maken, haha.”

Profclub in het klein
Rijnsburg is de nummer drie uit de Tweede Divisie, maar haalde uit de eerste twee duels van 2018 maar een puntje. Dieptepunt was de 1-6 nederlaag van zaterdag tegen HHC Hardenberg. Toch is daar deze week niet al te lang bij stilgestaan. ,,We hebben maandag even kort gezeten en wat dingen besproken. Geen schokkende zaken. Niemand speelde goed en we gaven te veel ruimte weg. Maar de score mag nooit zo hoog oplopen.”

Wijks koestert nog altijd veel warme gevoelens voor de komende opponent waar hij van 2013 tot 2017 speelde. ,,Ja, het was bijna m’n enige club na m’n profcarrière geweest. Rijnsburg is een profclub in het klein. Alles is prima geregeld en er is de druk van het moeten presteren. Ik kan het iedere voetballer aanraden daar te gaan spelen”, aldus Wijks die onder meer voor Sparta speelde en ook jaren voor HFC Haarlem en FC Emmen.

Hij vindt het niet vreemd dat juist Van Leeuwen de nieuwe trainer wordt van De Uien. ,,Toen Niek Oosterlee wegging bij Rijnsburg hebben verschillende spelers, waaronder ik, aangedrongen op Wilfred. Dat ze nu bij hem uit zijn gekomen vind ik niet gek. Hij past met zijn stijl bij de club.”

Voor Parami is het een weerzien met zijn oude trainer. ,,We hebben drie jaar goed samengewerkt, maar iedereen begint op nul. Dat hij nu al af en toe komt kijken, daar kan Wilfred z’n voordeel mee doen. Hij is niet voor niets zo succesvol geweest met ons bij VVSB. Maar Rijnsburg heeft een prima selectie, dat bleek vorig seizoen en ook nu weer.”

,,Nu met Jack Honsbeek staat het prima. Terecht dat ze hem de kans geven. Hij durft mensen aan te pakken zonder dat hij onderscheid maakt.”

Eerst hoopt hij dat de ‘de Uien’ dit seizoen nog zo hoog mogelijk gaan eindigen. ,,Katwijk staat ver weg. Maar in de Tweede Divisie kan iedereen van iedereen winnen. Dan zullen wij deze keer van VVSB moeten winnen. Maar dat wordt niet makkelijk. Zij wonnen bij ons ietwat gelukkig in de laatste minuut. Een gelijkspel was denk ik verdiend geweest. We zijn aan elkaar gewaagd. Het wordt een mooi en pittig potje.”

Bellen
Dat Rijnsburg het ook nu goed doet, verbaast Wijks niet. ,,De groep heeft veel jongens die een wedstrijd op niveau kunnen beslissen. Alleen die tegengoals hè? Dat blijft een raar fenomeen. Tegen Hardenberg weer zes. Ik sprak Jordy Strooker nog voor de wedstrijd, maar daarna heb ik hem niet meer gehoord. Misschien moet ik hem vanavond nog maar eens bellen, haha.”

Over zijn huidige club heeft Wijks ook lovende woorden over. ,,Een mooie club. Jammer dat we drie trainers hebben versleten dit seizoen. Nu met Jack Honsbeek staat het prima. Terecht dat ze hem de kans geven. Hij durft mensen aan te pakken zonder dat hij onderscheid maakt. Dat maakt hem niets uit. Ik denk dat VVSB onder zijn leiding weer de stabiliteit heeft teruggevonden.”

Foto’s: Hans Heemskerk


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 14 dec.
HHC Hardenberg14.30Quick Boys
Noordwijk 14.30Jong FC Volendam
FC Lisse 14.30DVS'33
FC Rijnvogels 14.30Sportlust'46
SVC'0814.30Valken'68
Kagia14.30DSO
Te Werve 14.30Van Nispen (zat.)
FC Oegstgeest14.30VVSB (zat.)
Warmunda 14.30MMO
Spakenburg 15.00Rijnsburgse Boys
VVSB 15.30Harkemase Boys
Katwijk 15.30IJsselmeervogels
GOES18.00Ter Leede
Zo. 15 dec.
MSC14.00SJC
Concordia 14.00Hillegom
Oliveo 14.00Foreholte
Teylingen 14.00DOSR
Van Nispen (zon.) 14.00FC Aalsmeer