In alle vezels van de club was het verlies van Han de Haan nog voelbaar bij FC Lisse. Voor aanvang van de wedstrijd tegen HHC Hardenberg klonk het gezang van Gary and the Pacemakers over Ter Specke. In pure stilte. Geen Lissenaar of Hardenberger haalde het in zijn hoofd om iets te zeggen. Het You’il Never Walk Alone zal nog nooit zo beladen over Ter Specke hebben geschald. Zichtbaar geëmotioneerd stonden spelers en staf bij elkaar in de middencirkel. Ballonnen werden vrij gelaten om hun eigen weg in de lucht te vinden. In de clubkleuren die Han de Haan goed stonden: blauw en geel. En toen moest er nog gevoetbald worden.

Precies honderd seconden na de aftrap werd FC Lisse pijnlijk duidelijk gemaakt dat de bal gewoon doorrolt in de Topklasse. De van WKE overgekomen Hooiveld kopte HHC Hardenberg al vroeg op voorsprong. De (logische) gedachte op dat moment was dat FC Lisse met het hoofd nog bij hele andere en verdrietige zaken zat. Maar daar wilde Roel de Goede niet in meegaan. ,,Hoe moeilijk het ook is voor de groep, het leven gaat door. In het veld mag zo’n verlies geen excuus zijn. Het is te makkelijk om dan te zeggen dat we nog met één been in het rouwproces stonden. Daar wil ik niet aan. We hebben er echt alles, maar dan ook alles aan gedaan om vandaag te winnen. Voor Han de Haan en natuurlijk voor onszelf.” Lisse verloor de wedstrijd uiteindelijk met 1-2.

Toch kan trainer Arjan van der Laan niet helemaal ontkennen dat Lisse niet scherp oogde in het begin. ,,Je krijgt een tikje extra als zo vroeg de 0-1 valt. We waren ook zoekende door de speelstijl van HHC. Maar ik vond dat we vrij snel alles op orde hadden en daarna vrij weinig hebben weggegeven. En dan kom je met tien man te staan.”

Rode kaart
Waar Cerrillio Cijntje twee weken geleden de grote man was tegen RVVH met een wereldgoal, werd hij tegen HHC Hardenberg de schlemiel. Nog voor rust mocht de aanvaller met twee gele kaarten inrukken. De tweede prent gaf na afloop genoeg stof tot napraten, maar de hoofdrolspeler zelf was er inmiddels al niet meer. Hoe dan ook, Cijntje kreeg de tweede gele kaart ofwel voor een schwalbe in het strafschopgebied, of voor praten. Ook trainer Van der Laan weigerde er weinig woorden aan vuil te maken. ,,In mijn beleving was het een penalty. De scheidsrechter stond er echter dichtbij. Hij zal het beter gezien hebben. Daarna hebben we beiden gezien dat het lang duurde voordat de scheidsrechter z’n tweede gele kaart gaf. Wat er in de tussentijd is gebeurd weet ik zelf ook nog niet.”

Ondertussen oogde Lisse niet veel minder dan HHC Hardenberg, maar kon het zelf geen vuist maken. Tot minuut 85. De ingevallen Messaoud bracht met een rake vrije trap de spanning terug. Tom Zoontjes had in de absolute slotfase zelfs de 2-2 op z’n schoen. De verdediger schoot echter over. ,,Na deze weken had ik het de jongens zo ontzettend gegund”, kijkt Van der Laan terug op de roerige weken. ,,Hetgeen de jongens de afgelopen tijd als selectie hebben laten zien, was echt bijzonder. Ik ben trots op ze.”

Van der Laan is zelf nog niet zo lang bij de club, maar stond met tranen in zijn ogen te vertellen over Han de Haan. ,,Het is zodanig intensief geweest dat ik het voel als een groot verlies.”

Pompen
,,Als het 2-2 was geworden, dan had het gevoeld als een overwinning”, blikt De Goede terug op de kans van Zoontjes. ,,Ik vond ons ook niet minder in de wedstrijd. Toen zij op 0-2 kwamen, wisten we dat het moeilijk zou worden. Met opportunistisch voetbal en ballen pompen zijn we toch nog dichtbij gekomen.”

Hoewel Lisse verloor, bewees De Goede vooral in de tweede helft z’n waarde. Hij had in Jan Hooiveld een geduchte tegenstander, maar hield zich prima staande. Zelfs in kopduels, waar Hooiveld toch een kop groter is. ,,Elke ploeg in de Topklasse heeft een sterke spits. Maar of je nu Jan Hooiveld heet of een spits bent van twee meter. Tegen mij wint niemand een kopduel”, besluit De Goede strijdvaardig.

FC Lisse – HHC Hardenberg 1-2 (0-1). 2. Hooiveld 0-1, 67. Ties 0-2, 85. Messaoud 1-2

Rode kaart: 42. Cijntje (2x geel)

FC Lisse: De Vries, Buijs, Van Boxel, Zoontjes, De Goede, Monteny, Vermeulen, Fokkema (76. Messaoud), Van Heulen (62. Broekhuizen), Cijntje, Alberto Antonio (45. Pauw)

Tekst: Frank Venema

Foto: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 19 nov.
Oefenwedstrijd
VUC0-1Quick Boys
Do. 21 nov.
Districtsbeker
Van Nispen (zon.) 2-2SEP *wns
Za. 16 nov.
ODIN '5914.30FC Lisse
Barendrecht14.30VVSB
Ter Leede14.30DVS '33
DUNO14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30Te Werve
Van Nispen (zat.)15.00Kagia
Blauw Zwart15.00VVSB (zat.)
Warmunda15.00Meerburg
Rijnsburgse Boys15.30Katwijk
Jong Sparta15.30Noordwijk
Quick Boys15.30AFC
Zo. 24 nov.
SJC14.00Hoogeveen
Foreholte14.00Hillegom
RKDEO14.00Teylingen
Sporting Leiden14.00Van Nispen (zon.)