Het is veel gehoord geklaag bij trainers van regioclubs in de Tweede Klasse C. Als ze uitkomen tegen ploegen uit Den Haag of omstreken, worden ze vaak geïntimideerd, leggen ze het fysiek af, of worden ze slim uit de wedstrijd gespeeld. De zondagtak van FC Lisse trapte in dezelfde val tegen Wilhelmus. ,,We zijn te lief en te netjes”, vond Lisse-trainer Stephan Spruijt na afloop.

Het boek over de jongetjes uit de Bollenstreek tegen de mannen uit Den Haag kreeg er weer een hoofdstuk bij. Vooral in de eerste helft deed de zondagtak van FC Lisse niet onder voor Wilhelmus. Na de rust kreeg de ploeg van Spruijt wel de deksel op de neus. ,,Laten we eerlijk zijn, Wilhelmus was op voetballend gebied gewoon beter in de tweede helft. Er was bij ons te weinig dreiging. Maar ik ben wel kotsmisselijk van deze nederlaag”, klonk Spruijt furieus. ,,Niet zozeer van mijn eigen ploeg, maar gewoon dat hier zo veel werd toegelaten en dat wij dan zo’n nette ploeg zijn. We hoeven niet de Fair Play Cup te winnen ofzo.”

Vooral een voorval in de eerste helft deed de wenkbrauwen fronsen bij Spruijt. Wilhelmus-aanvaller Akbulut reageerde fel na een overtreding en duwde zijn hand in het gezicht van één van de Lisse-spelers. ,,Als dat geen rood was, dan weet ik het ook niet meer”, stelde Spruijt. Scheidsrechter Lingen zag het anders. ,,Slaan vind ik anders dan duwen. Ik zag een duwende beweging, daarom gaf ik geel. Hij haalde niet uit.”

Slimmigheidjes
De mannelijkheid die Wilhelmus tentoonspreidde tegen FC Lisse begreep Spruijt zelfs nog wel. ,,Dat kan ik Wilhelmus niet kwalijk nemen, nee. Sterker nog, het zijn misschien zelfs wel slimmigheidjes. Die spits liet met kleine dingetjes gelijk merken dat met hem niet te spotten viel. Maar ik vond de verhoudingen in het agressieve spel en de beslissingen die daarbij werden genomen gewoon niet in verhouding. Af en toe denk ik ook:  jongens doen jullie het ook maar eens. Maar het gaat toch om het voetballen? Niet om het uitlokken van je tegenstander?”

Ook Lisse-spits Patrick Schaap was het harde spel van Wilhelmus opgevallen, maar stak de hand in eigen boezem. ,,We zijn veel te lief. Waarom kunnen we er af en toe niet gewoon inkletsen? Alleen dit soort voetbal tegen dit soort tegenstanders maakt deze competitie niet aantrekkelijker.” Schaap begreep niet waarom Lisse zich in de tweede helft zo makkelijk naar de slachtbank liet leiden. ,,Dat gebeurt wel vaker bij ons na de rust. We gaan dan het veld in met het gevoel van ‘oh dat doen we wel even’. Dat mag nooit. En als we een goal tegen krijgen gaan de kopjes hangen.”

Uit vorm
Schaap had zelf in de eerste helft de score kunnen openen en kreeg in de slotfase de opgelegde kans om de aansluitingstreffer binnen te schieten. De spits faalde echter vanaf elf meter. Het past een beetje bij de fase waarin de aanvalsleider van FC Lisse op dit moment zit. Hij wist dit seizoen pas één keer te scoren. ,,Ik ben totaal uit vorm”, verontschuldigd de aanvaller zich. ,,Hoe ik daar uit kan komen? Nou door te scoren. Na twee wedstrijden in de competitie kreeg ik het vertrouwen van de trainer en dan wil je jezelf bewijzen. Maar het loopt voor geen meter op dit moment. Bij mij niet en bij het team niet. We moeten voetballend willen opbouwen en geen lange bal gaan spelen zoals we in de tweede helft deden. Als we dan ook de tweede bal niet winnen, dan houdt het op.”

Spruijt zag het aan een keek er naar. Veel kon de trainer er in de tweede helft niet meer aan doen. ,,We hadden kunnen voetballen tot Sint-Juttemus, vandaag zou die niet vallen. En van Wilhelmus kun je verliezen, dat is geen schande. Alleen nu komen ploegen als DOSR en ROAC. Dan moeten we wel de punten gaan pakken.”

FC Lisse – Wilhelmus 0-2 (0-0). 
50. Langeveld 0-1, 66. Akbulut 0-2

Bijz: 90. Schaap mist penalty

FC Lisse: Hogervorst, Tibboel, J. Prins, Ten Have, B. Prins (56. Hoejenbos), Van der Veek, Van Beelen, Vermeulen (72. Van Rooyen), Schaap, Segers (56. Van Dijk), Boot


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)