Het loopt nog niet lekker bij Valken ’68. De ploeg van nieuwe trainer Gerard de Geus wist in negen potjes nog maar drie keer te winnen. Zes keer stapte het als verliezer van het veld. Ook is de selectie nog zoekende wat betreft de chemie tussen trainer en spelers. Zaterdag wacht een belangrijk duel met concurrent Vitesse Delft. VIDB beschouwt voor aanvaller Sven Boonstoppel en aanvoerder Erwin van der Nagel.

,,Als je de cijfers bekijkt, is dat zo”, zegt Van der Nagel. ,,We scoren moeilijk en krijgen te veel goals tegen. In één wedstrijd, tegen FC ’s-Gravenzande, waren we kansloos. Verder konden we prima mee. Daarom is het zo frustrerend dat je niet meer punten hebt.”

,,We spelen best redelijk, alleen vaak ontbreekt het aan de eindpass. En als die goed is, doen we er te weinig mee”, aldus Boonstoppel. ,,En wat Erwin zegt, klopt ook. We hebben scoren niet. Maar het zit ook tegen. Afgelopen weekend tegen CSW scoren zij een wereldgoal. En wij koppen in de laatste minuut op de binnenkant van de paal.”

De sluitpost ziet de wedstrijden soms met lede ogen aan. ,,Tegen Alexandria ‘66 krijg je vier honderd procent kansen voor rust. Die maak je niet en zij kregen een kansje en het is raak. Uiteindelijk verlies je hem nog dik ook. Maar zo gaat het eigenlijk het hele seizoen al. Wij hebben geen spits die er makkelijk vijftien inlegt. Dat maakt het lastig.”

Een aantal weken geleden is daarom besloten om een iets andere speelwijze te gaan hanteren. De visie die trainer Gerard de Geus probeerde te implementeren, met veel druk vooruit, paste niet helemaal bij de selectie. ,,We zakken de laatste duels iets meer in om meer zekerheid te hebben. We hebben met Boonstoppel en Rens van Klaveren twee rappe spelers voorin die we kunnen lanceren.” Die laatste keert tegen Delft terug in de selectie, na een blessure. Boonstoppel: ,,Dat druk zetten was voor ons helemaal nieuw. Als we dan de bal hebben, is er bijna geen ruimte. Nu doen we dat in fases.”

Positief
Van der Nagel spreekt positief over De Geus. ,,Hij heeft een eigen visie. En dat is heel goed voor een trainer. We zijn allemaal zoekende. We hebben in datzelfde gesprek allemaal ons zegje kunnen doen als volwassen mensen en er zijn nu een aantal dingen duidelijk. Daar hoeven we geen geheim van te maken.” Boonstoppel: ,,Het is een hele andere aanpak. Dat is zeker wennen. Maar dat heeft tijd nodig.”

De nieuwe speelwijze leverde twee overwinningen op en twee nederlagen. De laatste tegen CSW was, net zoals het verlies tegen Alexandria, een hele zure, stelt Van der Nagel. ,,We werden weggecounterd en het stond al snel 3-0. In vijf minuten geef je het weg. Uiteindelijk kan je nog een punt pakken, maar ook dat doe je niet. Van Forum Sport en RKAV Volendam win je wel. Dus ik zie wel verbetering.”

,,We moeten blij zijn met wat we hebben. Voorin zijn we met het verlies van Jaber Akhrif, Lars van Bommel en Mark Kabelaar er iets zwakker op geworden. Op het middenveld en de verdediging hebben we nu meer keuze. De groep is goed genoeg om ergens in de middenmoot te spelen. Als ik de tegenstanders zie, moet dat kunnen. Alleen moeten we geen grote mond hebben, maar punten pakken. Verliezen door eigen fouten is soms heel teleurstellend.”

Zoekende
Boonstoppel is met vier goals topscorer, maar toch is ook hij nog zoekende. Hij staat tegenwoordig vaak rechtsbuiten, waar hij normaliter vanaf links kwam. ,,Rens en ik switchen veel. Soms, zoals vorige week, gaat het heel lekker in de tweede helft. Maar ik heb ook mindere dagen gehad. Voorzetten die niet aankomen en weinig kunnen creëren.”

Van de komende tegenstander Vitesse Delft weet Van der Nagel weinig. ,,Toen we kampioen werden in de Tweede Klasse zaten ze bij ons in de poule. Maar die ploeg zal wel flink veranderd zijn.” Boonstoppel: ,,Ik weet dat ze veel nieuwe spelers hebben. Dat jaar wonnen ze pas twee keer, maar dat zegt niks. Zij zullen denken; wij kunnen van Valken winnen. En wij denken dat we van Vitesse Delft kunnen winnen. Thuis zijn we heel sterk. Van de vier potjes wonnen we er drie zeer terecht.”

Van der Nagel: ,,We moeten de punten thuis houden. Dan krijgen we aansluiting bij de middenmoot en komen we in rustiger vaarwater. Iedere wedstrijd is lastig voor ons. We moeten de koppies erbij houden en dan komt het goed.”

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Gerrit van der Nagel

ziezoo


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)